Читај ми!

Вучић: Имамо снаге да променимо Србију

Кључни економски циљ Владе је смањење незапослености на ниво испод 20 одсто у наредне две године, рекао вицепремијер Александар Вучић. Србија ће пре краја године ући у процес реформе јавног сектора и јавних предузећа, истиче потпредседник Владе.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је кључни економски циљ Владе да за годину или две незапосленост сведе на ниво испод 20 одсто, а то ће, како верује, бити омогућено низом реформских заокрета.

"Имамо снаге да променимо Србију", поручио је Вучић на конференцији "Србија се окреће економији".

У прошлости је, како је констатовао, Србија суштински пропадала, а да то није ником "пријављивала" или о томе обавестила грађане, и зато ће политичари који су данас на власти имати обавезу да чине добро за своју државу, па макар то значило и непопуларне мере.

"Ако је краљ Милан могао да се избори са свима који нису били за изградњу железнице и ми данас можемо да кажемо људима да ће бити проблема, мука и непопуларних мера, али да морамо да их издржимо како бисмо имали шансу за будућност", рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да ће економска ситуација у предстојећем периоду бити побољшана владавином права, старањем институција, скраћивањем бирократских процедура, оснивајем канцеларија за брзе одговоре, реформом јавног сектора и пензијског система.

"То су обавезе које морамо да решавамо у наредних шест месеци. Да ли ћемо то решити за шест месеци - не верујем, али ако уђемо у тај посао одговорно - можемо да успемо", рекао је Вучић.

Вицепремијер је истакао да ће, за разлику од претходних влада које су лагале грађане о департизацији, ова спровести истинску реформу јавног сектора до краја године, како би се укинуо партијски утицај на јавна предузећа, а она престала да буду "краве музаре" и постала тржишно оријентисана.

Важно је, такође, према његовим речима, да се бирократске процедуре смање на минимум, чиме ће се смањити и могућност корупције. 

"Наше је да поправимо инвестициони амбијент, да покушамо да привучемо стране инвеститоре, да ми будемо ангажованији и да се за сваког инвеститора боримо", рекао је Вучић.  

Србија мора да ради више и боље

Осврћући се на однос државе и привредника, Вучић је подсетио да је су у пословни људи у Србији увек прво питали шта држава може да учини за њих, не питајући се шта они заправо могу да учине за државу.

"Оно што будемо радили, радићемо озбиљно и одговорно. Гледаћемо да уважимо захтеве људи из привреде, али не захтеве типа: дајте ми кредит из државне банке који нећу да вратим, а теби ево десет одсто", упозорио је Вучић.

Вучић је, међутим, скренуо пажњу и на проблем менталитета грађана Србије, који је често препрека економском развоју, поменувши пример храста који се испречио на траси аутопута, као и на кампању против истраживања налазишта никла, иако је реч о потпуно чистим технологијама.  

"Шта год да урадите у овој земљи неће бити довољно добро, јер смо такви, негативни", рекао је Вучић, истакавши да не може да схвати како било ко може да се противи експлоатацији никла којом би могло да буде упослено пет хиљада грађана.

Према његовим речима, најгласнији у критици државе се они који заправо ништа не раде.

"Не можете да седите у кафићу до два, три поподне и да вам је држава крива за све, то не може", поручио је Вучић, нагласивши да ће у Србији морати више и боље да се ради.

Вицепремијер је искористио прилику да захвали шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру на подршци у процесу евроинтеграција, истичући да ће влада спроводећи економске мере бити једнако кредибилна као у политичким разговорима, односно да ће учинити све што обећа.

"У ЕУ има солидарности, али не и милостиње и не можемо да очекујемо да ће нам долазити помоћ коју ћемо моћи да трошимо како хоћемо, да живмо добро, а да не радимо ништа", поручио је Вучић.

Он је, међутим, констатовао да, за разлику од Србије, која је у протеклом периоду била до краја кредибилна и учинила све што је обећала, ЕУ није испунила сва дата обећања.

Вучић се накратко осврнуо и на аранжман са ММФ-ом, који је оценио важним, не само због економске подршке, већ и због сигнала инвеститорима.

"Међутим, ми ћемо сад у оквиру разговор о реконструкцији владе видети шта можемо да остваримо, а шта не можемо. Волео бих да је ММФ био за нијансу мање строг, јер ођедном су сви рачуни дошли на наплату: од Косова, преко корупције и јавног дуга, и неко са тим мора да се суочи", објаснио је Вучић. 

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 10. јул 2013, 12:34) - Pcelica [нерегистровани]

Realno

Vucic je mnogo puta dokazao da njegova obecanja nisu samo prazne price, zato ne sumnjam da ce i ove reforme sprovesti na pravi nacin i da ce sve to dovesti i do smanjenja nezaposlenosti.

(уторак, 09. јул 2013, 07:03) - anonymous [нерегистровани]

javni sektor

kad budem video da u javnim institucijama, npr. opštini, ne sede jedni drugima u krilo, onda će to biti znak da je država rešila da ne baca novac.
Odokativnom metodom mislim da je u Kragujevcu barem jedno 30-40% višak.
Jedini problem je taj što je taj kadar navikao na pasivu. Kad ih budu otpustili, takav kadar je navikao na barem 90 minuta pauze, u 15:00 striktno da bude van zgrade gde radi. E u realnom sektoru nije tako. Želim im uspeha ali moraju da se promene skroz.
Čovek iz realnog sektora. Privatnik koji nije ni jednu trunku na državnim plećima, već je država na njegovim.

(уторак, 09. јул 2013, 00:27) - anonymous [нерегистровани]

Ako

Ako imate snagu da promenite Srbiju sta cekate krenite vec jednom dosta price.

(понедељак, 08. јул 2013, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

Сaмo ћу рeћи

Сaмo ћу рeћи, Вучићу знaш штa ти je чинити, вeруjeм у тeбe и свaka ти чaст нa дoсaдaшњeм зaлaгaњу зa oвaj нaрoд и зeмљу. Сaмo нaпрeд чoвeчe!!!

(понедељак, 08. јул 2013, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast Vucicu ti si jedini koji radi, kada bi bio premijer, tada bi ministri znali sta je odgovornost....

(понедељак, 08. јул 2013, 22:37) - Radna mesta u ponudi! [нерегистровани]

Kako je poceo,

morace da izgradi jos nekoliko zatvora!

(понедељак, 08. јул 2013, 21:07) - Panter [нерегистровани]

Hrast kao izgovor

Zaista je smesno, cak i veoma zlonamerno, coveku kao sto je Aleksandar VUcic zamerati takve stvari.Kada bi se zaobilazili svuda nekakvi sentimentalni, starosni, istorijski , porodicnine bismo imali ni metar asfalta ni puta.Srbija je na svu srecu prepuna istorijske bastine, ali budimo realni po pitanju nekih stvari. Pa on se bori kako bismo mi i nasa deca bolje zivela, imala uslove za napredak, za rad, za putovanja. Sta ste se uhvatili tog hrasta?!

(понедељак, 08. јул 2013, 21:01) - Panter [нерегистровани]

Vucic i radi

Aleksandar Vucic je vizionar, obecava, ali i ispunjava obecanja. U pravu je sto se tice srpskog mentaliteta. Moramo i mi da se menjamo, ne mozemo uvek kriviti druge za svoje neuspehe. Ima mnogo toga trulog u drzavi Srbiji, ali ja verujem da uz ovakog coveka mozemo i da procvetamo. Vide ce pomaci u radu, nije bas da se samo prica.

(понедељак, 08. јул 2013, 20:47) - Gligor [нерегистровани]

neka malo

Vucicu, pametan si covek i odgovoran. Ponasas se domacinski. Hajde, molim te, razmisli jos jednom o ovome niklu.

(понедељак, 08. јул 2013, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

...

Tu zeleznicu sto je izgradio kralj Milan, vi i mi nismo u stanju danas u 2013-oj ni da obnovimo, a kamoli da izgradimo neku novu prugu. Sto se tice nezaposlenosti, ne da nece da padne ispod 20%, veliki ce uspeh da bude ako ne predje 40-50%.Pre 30-40 godina je retko ko zavrsavao cetvorogodisnju srednju skolu, fakultet da ne spominjem, a opet su svi radili i uglavnom bili srecni i zadovoljni, danas svi zavrsavaju fakultet, a niko nista ne radi.Toliko o danasnjem obrazovanju i sistemu, koji ste vi politicari stvorili!!!