Читај ми!

Вучић: Имамо снаге да променимо Србију

Кључни економски циљ Владе је смањење незапослености на ниво испод 20 одсто у наредне две године, рекао вицепремијер Александар Вучић. Србија ће пре краја године ући у процес реформе јавног сектора и јавних предузећа, истиче потпредседник Владе.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је кључни економски циљ Владе да за годину или две незапосленост сведе на ниво испод 20 одсто, а то ће, како верује, бити омогућено низом реформских заокрета.

"Имамо снаге да променимо Србију", поручио је Вучић на конференцији "Србија се окреће економији".

У прошлости је, како је констатовао, Србија суштински пропадала, а да то није ником "пријављивала" или о томе обавестила грађане, и зато ће политичари који су данас на власти имати обавезу да чине добро за своју државу, па макар то значило и непопуларне мере.

"Ако је краљ Милан могао да се избори са свима који нису били за изградњу железнице и ми данас можемо да кажемо људима да ће бити проблема, мука и непопуларних мера, али да морамо да их издржимо како бисмо имали шансу за будућност", рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да ће економска ситуација у предстојећем периоду бити побољшана владавином права, старањем институција, скраћивањем бирократских процедура, оснивајем канцеларија за брзе одговоре, реформом јавног сектора и пензијског система.

"То су обавезе које морамо да решавамо у наредних шест месеци. Да ли ћемо то решити за шест месеци - не верујем, али ако уђемо у тај посао одговорно - можемо да успемо", рекао је Вучић.

Вицепремијер је истакао да ће, за разлику од претходних влада које су лагале грађане о департизацији, ова спровести истинску реформу јавног сектора до краја године, како би се укинуо партијски утицај на јавна предузећа, а она престала да буду "краве музаре" и постала тржишно оријентисана.

Важно је, такође, према његовим речима, да се бирократске процедуре смање на минимум, чиме ће се смањити и могућност корупције. 

"Наше је да поправимо инвестициони амбијент, да покушамо да привучемо стране инвеститоре, да ми будемо ангажованији и да се за сваког инвеститора боримо", рекао је Вучић.  

Србија мора да ради више и боље

Осврћући се на однос државе и привредника, Вучић је подсетио да је су у пословни људи у Србији увек прво питали шта држава може да учини за њих, не питајући се шта они заправо могу да учине за државу.

"Оно што будемо радили, радићемо озбиљно и одговорно. Гледаћемо да уважимо захтеве људи из привреде, али не захтеве типа: дајте ми кредит из државне банке који нећу да вратим, а теби ево десет одсто", упозорио је Вучић.

Вучић је, међутим, скренуо пажњу и на проблем менталитета грађана Србије, који је често препрека економском развоју, поменувши пример храста који се испречио на траси аутопута, као и на кампању против истраживања налазишта никла, иако је реч о потпуно чистим технологијама.  

"Шта год да урадите у овој земљи неће бити довољно добро, јер смо такви, негативни", рекао је Вучић, истакавши да не може да схвати како било ко може да се противи експлоатацији никла којом би могло да буде упослено пет хиљада грађана.

Према његовим речима, најгласнији у критици државе се они који заправо ништа не раде.

"Не можете да седите у кафићу до два, три поподне и да вам је држава крива за све, то не може", поручио је Вучић, нагласивши да ће у Србији морати више и боље да се ради.

Вицепремијер је искористио прилику да захвали шефу делегације ЕУ у Србији Венсану Дежеру на подршци у процесу евроинтеграција, истичући да ће влада спроводећи економске мере бити једнако кредибилна као у политичким разговорима, односно да ће учинити све што обећа.

"У ЕУ има солидарности, али не и милостиње и не можемо да очекујемо да ће нам долазити помоћ коју ћемо моћи да трошимо како хоћемо, да живмо добро, а да не радимо ништа", поручио је Вучић.

Он је, међутим, констатовао да, за разлику од Србије, која је у протеклом периоду била до краја кредибилна и учинила све што је обећала, ЕУ није испунила сва дата обећања.

Вучић се накратко осврнуо и на аранжман са ММФ-ом, који је оценио важним, не само због економске подршке, већ и због сигнала инвеститорима.

"Међутим, ми ћемо сад у оквиру разговор о реконструкцији владе видети шта можемо да остваримо, а шта не можемо. Волео бих да је ММФ био за нијансу мање строг, јер ођедном су сви рачуни дошли на наплату: од Косова, преко корупције и јавног дуга, и неко са тим мора да се суочи", објаснио је Вучић. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво