Читај ми!

Савет безбедности о Косову

Генерални секретар УН Бан Кимун представиће на седници Савета безбедности УН извештај о Косову. Бан је у извештају поздравио споразум Београда и Приштине и навео да је реч о историјском достигнућу. Директан пренос седнице можете пратити од 16 часова на другом програму РТС-а.

Премијер Ивица Дачић учествоваће на седници Савета безбедности, на којој ће бити разматран редовни тромесечни извештај о ситуацији на Косову и Метохији.  

Генерални секретак УН Бан Кимун је у извештају поздравио постизање споразума између Београда и Приштине и оценио да се ради о историјском достигнућу. Како се наводи, тим договором дата су значајна овлашћења заједници српских општина.

Генерални секретар УН је у извештају позвао две стране да отворе канале комуникације и учине напоре да се споразум спроведе.

"Поздрављам први споразум о водећим принципима за нормализацију односа постигнутих у оквиру дијалога, уз посредовање Европске уније. Ово је историјски успех ", рекао је генерални секретар УН.

У тромесечном извештају се наводи да је напредак постигнут у договору око размене официра за везу, што се оцењује као олакшање нормализације комуникације између две стране.

Уз похвале за политичко вођство у Београду и Приштини, Бан је поздравио и улогу у дијалогу коју је имала Европска унија.

Бан се осврнуо и на истрагу о трговини органима коју води специјални истражни тим, оценивши да се прикупљају и анализирају информације добијене од институционалних извора.

Први човек УН је похвалио информације добијене од тужиоца за истраживање ратних злочина Владимира Вукчевића, док је међународне тужиоце који још не излазе са налазима своје истраге оправдао сложеношћу истражног поступка .

Дан уочи седнице СБ УН, премијер Србије се у седишту Уједињених нација на Ист риверу састао са генералним секретаром светске организације.

Дачић је изјавио да Србија чини све на примени онога што је преузела као обавезу бриселским споразумом и додао да је о томе обавестио генералног секретара УН Бан Кимуна на састанку у Њујорку.

"Са генералним секретаром сам разговарао о томе како би УН могле да помогну у спровођењу споразума, и инсистирао сам на УНМИК-у, Кфору и Еулексу као гарантима безбедности за српски народ", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић се, такође, састао и са Виталијем Чуркијом, амбасадором Русије у УН, и Лајалом Грантом, амбасадором Велике Британије, која овог месеца председава Саветом безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи