Читај ми!

Дачић са Бан Кимуном

Србија чини све да примени оно што је преузела као обавезу бриселским споразумом, рекао премијер Ивица Дачић у разговору са генералним секретаром УН Бан Кимуном. На седници Савета безбедности изнећемо нека наша запажања, примедбе, које се тичу ситуације на терену, нарочито по питању безбедности на Космету, најавио Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић је генералном секретару Уједињених нација Бан Кимуну у Њујорку пренео  да наша земља чини све да примени оно што је преузела као обавезу бриселским споразумом.

Дачић се у згради на Ист риверу састао и са амбасадорима Русије и Велике Британије у Уједињеним нацијама.

"Са генералним секретаром сам разговарао о томе како би УН могле да помогну у спровођењу споразума, и инсистирао сам на УНМИК-у, КФОР-у и Еулексу као гарантима безбедности за српски народ", рекао је Дачић за Танјуг.

Српски премијер је рекао и да је састанке на ту тему са другим амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН имао министар спољних послова Иван Мркић.

"Ми ћемо на седници Савета безбедности изнети нека наша запажања, примедбе, које се тичу ситуације на терену, нарочито по питању безбедности на Косову и Метохији", истакао је премијер.

Дачић је за 20. јун најавио састанак на највишем нивоу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, након чега би она заједно са комесаром за проширење Штефаном Филеом требало да пошаље писмо чланицама Уније, са оценом шта је све урађено на имплементацији споразума из Брисела.

"Све то у циљу да Савет ЕУ донесе позитивну одлуку о почетку приступних преговора са Србијом", закључио је Дачић.

Дачић ће у петак учествовати на седници СБ УН на којој ће бити разматран редован тромесечни извештај специјалног изасланика генералног секретара о ситуацији на КиМ.

број коментара 0 Пошаљи коментар