Читај ми!

Пољска подршка Србији на сваком кораку ка ЕУ

Варшава ће подржавати Србију на сваком кораку њеног европског пута, поручио у Београду пољски премијер Доналд Туск. Премијер Србије Ивица Дачић захвалио Пољској на подршци и рекао да очекује позитивну одлуку Савета ЕУ о почетку преговора о чланству. Председник Србије Томислав Николић у разговору са Туском упозорио да ће бити отежана примена бриселског споразума уколико ЕУ не охрабри Србију.

Пољски премијер Доналд Туск поручио је да ће Пољска подржавати Србију на сваком кораку њеног европског пута, а председник Владе Србије Ивица Дачић захвалио је Пољској на подршци и рекао да очекује позитивну одлуку Савета ЕУ о почетку преговора о чланству.

Туск је истакао да је ово кључни моменат за Србију и да се у Европи признају велики напори и труд српске владе, чији је главни циљ приступање ЕУ.

Дачић и Туск сагласили су се да су односи две земља пријатељски и да ће уложити максималне напоре за унапређење пре свега економске сарадње.

"Данас смо водили веома добре разговоре о многим темама, од подршке нашим европским интеграцијама до економске сарадње. Пољска и Србија су пријатељске државе и пријатељски народи и драго ми је да учинимо напоре на унапређењу односа", рекао је Дачић.

Туск је навео да је углед Србије у Европи је највиши у последњих неколико година, а Пољаци добро разумеју колико кошта доношење непопуларних одлука које ће у будућности уродити плодом.

Он је додао да из пољског искуства произилази да се такве одлуке исплате и да је постизање бриселског споразума доказ да је Влада Србије предузела кораке и тактику која ће се у будућности исплатити и бити корисна за све.

"Оно што је сада урадила Србија охрабрило је све у Европи присталице проширења ЕУ. Ми ћемо вам пружати помоћ и подржавати вас на сваком кораку", рекао је Туск и додао да се нада да ће се Србија и Пољска ускоро срести у заједничком европском дому.

Према његовим речима, Пољска је последњих неколико кризних година прошла успешно, јер је имала храбрости за тешке одлуке и зато што је као чланица ЕУ била јача.

Српски премијер је рекао да би на јесен требало да се организује састанак заједничког комитета на којем ће се разговарати о економској сарадњи и о напорима да се повећа обим спољнотрговинске размене, који сада износи 550 милиона евра годишње.

"Драго ми је што је ту премијер државе која је на најуспешнији начин превазишла еконмску кризу. Наш је интерес да са тако великом земљом имамо добре односе", рекао је Дачић.

Он је нагласио да пољски војници и полицајци остају у контигенту Кфора на Косову и Метохији, што је од великог значаја за српски народ.

"Желимо што ближе односе, а везује нас друга традиција, још од Првог српског устанка. Нека ово буде подстицај изградње наших што бољих односа", закључио је премијер Србије.

Туска је испред "Палате Србија" уз највише почасти дочекала делегација Србије, на челу са Дачићем, у којој су били министри Расим Љајић, Млађан Динкић, Верица Калановић и Милан Бачевић, а после тога је уследио сусрет двојице премијера.

Одбрамбена сарадња Србије и Пољске

У Палати "Србија", су после сусрета Туска и Дачића, вицепремијер и министар одбране Александар Вучић и његов пољски колега Томас Сиемониак потписали Споразум о сарадњи у области одбране између две владе. Вучић и Сиемониак су претходно имали и билатерални сусрет.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Пољске две земље традиционално добри и захвалио на подршци коју Варшава пружа Србији у процесу европских интеграција.

"Охрабрени смо подршком Европске уније и Пољске за проевропску политику коју Србија води. Добијање датума за почетак преговора представља заслужени резултат Владе Србије", нагласио је Вучић на састанаку са пољским министром одбране.

Вучић је истакао да се Србија залаже за јачање економске сарадње, обима робне размене и привлачење пољских инвеститора.

Према речима српског вицепремијера потписани Споразум у области одбране између две земље, отвара могућности за војно - војну, војно - економску, војно - медицинску, као и сарадњу у области војне индустрије, али и заједничко учешће у међународним мировним операцијама.

Сиемониак је истакао да Пољска пружа недвосмислену подршку наставку европских интеграција Србије и упутио позив првом потпредседнику српске Владе да посети Пољску.

Помоћнице министара спољних послова Србије и Пољске Љубица Васић и Хенрика Мошицка Дендис потписале су Медморандум о сарадњи у области европских интеграција.

Министарске регионалног развоја Србије и Пољске Верица Калановић и Елжбиета Биенковска разговарале су у Београду о примени стратешких докумената и унапређења институционалног оквира за спровођење политике регионалног равоја.

У саопштењу се наводи да је Калановићева са Биенковском која је у посети у оквиру делегације Пољске, разговарала и о регионалним развојним агенцијама и о мерама за смањење регионалних разлика.

"Више од 60 одсто јединица локалних самоуправа у Србији спада у неразвијене", рекла је Калановицх и додала да разлике у развијености региона у Србији износе 1:3, а јединица локалних самоуправа 1:11.

Она је истакла да су искуства Пољске и других држава које су направиле помак на пољу регионалног развоја, драгоцена за Србију и добродошла јер је у току израда Националног плана регионалног развоја Србије за период од 2014. до 2020. године.

У саопштењу се наводи да ће се сарадња два министарства наставити на нивоу стручних група, а следећи састанак се очекује у септембру.

Пољски премијер Туск који предводи државну делегацију Пољске у посети Београду састао се и са председником Србије Томиславом Николићем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара