Читај ми!

Дачић: Еулекс треба да пресече пут дроге

Обавеза Еулекса и УНМИК-а да пресеку проток наркотика кроз Косово, рекао Ивица Дачић на Међународној конференцији о борби против дроге у Москви. Србија широм света тражи Шарића и Радуловића, истакао министар унутрашњих послова.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да су за пресецање трговине дрогом преко Косова одговорне међународне снаге које се по Резолуцији 1244 налазе на територији Косова.

Дачић у Москви учествује на Међународној конференцији о борби против незаконитог промета наркотика, а на питање новинара шта може да учини српска Влада да спречи трговину авганистанског хериона преко Косова, објаснио је да Влада не може много да учини, јер по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН срспка полиција није присутна на КиМ.

Како је рекао, обавеза Еулекса и УНМИК-а је да пресеку проток наркотика кроз Косово и Метохију.

Дачић је, такође, истакао да је и руским, британским, немачким и америчким службамам познато да такозвана албанска мафија заузима значајно место у европској наркомафији.

Према његовим речима, наркобос Насер Кељеменди није једини који се сакрио од правде на територији Косова.

На питање зашто Србија није ухапсила Кељмендија, Дачић је рекао да Кељменди није држављанин Србије и да се сакрио на Косово вероватно рачунајући на то да не може да буде изручен, нарочито земљама које не признају независност Косова.

Према речима министра полиције, Србија широм света тражи оптужене за трговину кокаином из Јужне Африке Дарка Шарића и Родољуба Радуловића званог Миша Америка и да у томе сарађује са међународном службама.

Одговарајући на питање новинара да ли Србија тражи Шарића, Радуловића или било кога из такозване, Шарићеве групе у Русији, Дачић је рекао да их потражују широм света, па тако и у у Русији.

"Све остало би било нелогично да вам било шта кажем. Тако смо причали да тражимо Шарића у Јужној Африци, што му је била јасна порука да побегне из Јужне Африке", рекао је Дачић.

Проширен балкански пут дроге

Дачић је рекао да се балкански пут дроге, којим се херион из Авганистана пребацује на тржиште Западне Европе, у последње се време проширио на Косово, БиХ, Македонију, Бугарску и Румунију, а у последње време користи се и за илегалну трговину кокаином.

Навео је да се смањила заплена наркотика на територији Србије, што се може објаснити ширењем балканске руте.

Министар унутрашњих послова је рекао и да се највећи део организованих криминалних група у Србији бави трговином наркотицима као и да је географски положај Србије учинио да кроз нашу земљу иде најкраћи пут за хероин из Авганистана намењен тржишту Западне Европе.

Током излагања, Дачић је истакао да зарад ефикасније борбе против трговине дрогом постоји потреба да се формирају заједнички истражни тимови на међународном нивоу.

Дачић је рекао и да ће у току Конференције имати билатералне сусрете са начелником руске Федералне службе за контролу промете наркотика (ФСКН) Виктором Ивановом и са директорком америчке Агенције за споровђење закона у области наркотика (ДЕА) Мишел Леонхарт са којима ће разговарати о сарадњи у пресецању путева дроге и хапшењу осумњичених за илегалну трговину наркотицима.

Премијер Србије је у оквиру конференције излагао на тему "Међународна сарадња у области борбе против илегалне наркопретње".

На скупу, који траје од 5. до 7. јуна, учествују шефови надлежних тела из више од 120 држава, као и представници међународних организација. На конференцији je говориo и председник Русије Владимир Путин.

Конференција је први пут одржана 1983. године, а ове године се први пут одржава у Москви.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара