Читај ми!

Посланици различито о промени Устава

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио да није реална промена Устава Србије, док функционер ДС-а Горан Богдановић верује да ће о промени Устава бити постигнут консензус са свим странкама.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да није реална промена Устава Србије када је у питању Косово и Метохија и додао да ће то бити могуће уколико се постигне решење дефинисано платформом и резолуцијом о Космету.

"Не могу да очекујем нити мислим да је реална промена Устава. У платформи коју је усвојила Влада Србије понуђено је наше виђење, могуће решење косовског проблема предвиђено да се у случају постизања договора са Приштином, нашим уставним законом пренесу овлашћења Приштини", рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Према његовим речима, Србија не може нити хоће да се одрекне тог дела наше територије. "Не видим могућност поделе Косова, нити никакво признавање те творевине од стране Србије", поручио је Дрецун.

Дрецун је рекао да Србија тражи један оптималан модел за опстанак српског народа и да се залаже за заштиту интереса целокупног српског народа који живи јужно и северно од Ибра,

"У том смислу се тај наш оквир може тумачити као доња граница. Ако Приштина и неки други центри моћи очекују да ћемо на један провидан политички маневар одговорити тако што ћемо српски народ гурнути у наручје институција такозване државе онда је то неодржива политика", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Србија веома јасно тражи извршна овлашћења заједнице српских општина.

"Рекли смо да ако нам се постави услов добијања датума или чланства у наредном периоду, а да морамо да признамо сецесију Косова да то нећемо да урадимо и то је државни врх веома јасно показао", истакао је Дрецун и нагласио да се уочава притисак који долази из Брисела у нади да ће Србија попустити због добијања датума.

ДС: Потребна промена Устава из више разлога 

Функционер Демократске странке Горан Богдановић, са друге стране, сматра да Устав треба да се мења и то не само због Косова и Метохије и рекао да верује да ће о томе бити постигнут консензус са свим странкама.

"Овај устав није функционалан, не даје велики простор и за предузетништво, економски развој, поштовање људских и грађанских права и има много сегмената и чланова у садашњем уставу који по мени треба да се мењају", рекао је Богдановић новинарима у Скупштини Србије.

На питање како коментарише изјаву премијера Ивице Дачића да власт 10 година лаже да је Косово српско, Богдановић је рекао да су такве изјаве веома опасне када Србија улаже велике напоре за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Према његовим речима, Србија је направила све могуће уступке што се тиче Косова и Метохије, а што су тражили Приштина и међународна заједница.

"Немој нико да нас лаже и замајава, све оно што су тражиле Приштина и медјународна заједница све је прихваћено, чак и више од тога", истакао је Богдановић.

Функционер ДС-а је рекао да је Србија пристала на официре за везу, а да нигде не пише да је тако нешто неопходно да прихвати.

Богдановић је поручио да Србија мора да настави дијалог како би се дошло до коначног решења.

Богдановић је указао и да премијер још није посланицима рекао шта је све договорено у Бриселу и да су све изјаве које долазе од њега шефа канцеларије за КиМ Александра Вулина и његовог заменика Крстимира Пантића конфузне и различите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара