Читај ми!

Јахјага спремна за сусрет с Николићем

Спремна сам да се састанем са председником Србије Томиславом Николићем, рекла Атифете Јахјага на састанку са потпредседником САД Џозефом Бајденом. Први сусрет Николића и Јахјаге 6. фебруара у Бриселу.

Председница привремених институција на Косову и Метохији Атифете Јахјага изјавила је у Минхену, на састанку са потпредседником САД Џозефом Бајденом, да је спремна да се састане са председником Србије Томиславом Николићем, саопштио је Јахјагин кабинет.

У саопштењу се наводи да је Јахјага са америчким потпредседником разговарала о сарадњи америчке и косовске владе, али и о њеном скором сусрету са председником Србије, преноси Радио КиМ.

Јахјага је, како се наводи, спремна да се састане са председником Србије, наводећи да тиме жели да пружи подршку дијалогу и потпуној нормализацији односа између "две независне и суверене државе".

Јахјага је поручила и да су институције на Косову опредељене да анимозитете из прошлости у односима са Србијом не треба оставити млађим генерацијама, већ их треба сада решавати. 

Бајден је пренео Јахјаги да ће САД наставити да подржава Косово на његовом европском путу и у свим демократским процесима.

Поновио је став Сједињених Држава да је "суверенитет и територијални интегритет Косова решен".

Јахјага у Минхену присуствује тордневној Међународној конференција о безбедности, где се сусрела и са министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом, којем се захвалила за ангажовање и помоћ Турске на међународном консолидовању и лобирању за признање Косова, са нагласком на последње признање од стране Пакистана.

Атифете Јахјага је разговарала и са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, представницима Мисије ОЕБС-а и НАТО, као и другим високим званичницима држава које учествују на конференцији.

Први сусрет Николића и Јахјаге 6. фебруара у Бриселу организује кабинет високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар