Читај ми!

Дијалогом против запаљиве реторике

Дијалог је једини начин да се реше проблеми, а запаљива реторика никоме није донела добро, изјавио шеф координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Шеф Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић упозорио да "запаљива реторика" није начин за решавање проблема, наводећи да је Београд крајем прошле године понудио решење за споменик припадницима ОВПБМ, али да га лидери Албанаца нису прихватили. 

Станковић је оценио да је стање на југу Србије стабилно и заложио се за решавање економских проблема.

Коментаришући захтев Албанаца за легализацију споменика ОВПМБ у Прешеву, Станковић је рекао да ће о томе одлучити надлежни органи. По његовим речима, приватна фирма је уклонила споменик из центра Прешева, а Жандармерија је то обезбеђивала.

Станковић је објаснио да је после постављања споменика Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу ступило у контакт са представницима локалне власти и међународне заједнице.

"Ми смо 28. децембра дали предлог за решавања проблема споменика, предложили смо да се измести на приватну површину и да се до 1. јуна реши судбина споменика сагласно законској регулативи. Они на то нису пристали", додао је Станковић.

Шеф Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић је оценио да је међународна заједница одговорна за скрнављење споменика на гробовима Срба на Косову.

Станковић је новинарима у Београду рекао да сматра да је "међународна заједница могла да очекује овакву реакцију" јер је такве реакције било и раније.

Жандармерија је у недељу из центра Прешева уклонила споменик припадницима некадашње илегалне албанске оружане формације ОВПМБ, постављен новембра прошле године. Потом је на Косову порушено више од 100 надгробних споменика на српским гробљима, срушен је споменик партизанима у Витини, спаљена капела у Милошеву.

Станковић је рекао да од међународне заједнице очекује да спречи тај вандализам.

"Ми не очекујемо да ће на југу Србије бити било каквих ексцеса. Ово је једна координисана политичка активност која има за циљ да дестабилизује преговоре Приштине и Београда, и да преговори буду оптерећени наводним решавањем проблема на југу Србије", рекао је Станковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи