Резултати дијалога одређују датум

Немачка и Француска, као и цела ЕУ, сложне су око става да Србија треба да добије датум за почетак преговора о чланству, али, како истичу амбасадори Немачке и Француске у Београду, за то су неопходни резултати политичког дијалога Београда и Приштине.

Немаки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм изјавио је да је Србија кључна земља Западног Балкана и да Берлин жели да Србија што пре постане чланица Европске уније, али да цела Унија жели да дође до нормализације односа Београда и Приштине.

"Србија је кључна земља у региону и желимо да постане чланца ЕУ што пре, али не можемо да прихватимо да било која земља улазећи у Унију увезе и своје проблеме, рекао је Вилхелм на конференцији за новинаре поводом 50. годишњице од потписивања Јелисејског уговора.

Немачки амбасадор је навео да ће парламентарни избори у Немачкој у септембру индиректно утицати на даљи ток интеграција Србије у ЕУ пошто немачка влада не може ништа да предузме без мандата Бундестага.

''Надамо се да ће политички дијалог Београда и Приштине започет у октобру у Бриселу дати резултате и да ће Европски савет ускоро моћи да одреди датум за почетак преговора", рекао је Вилхелм.

Француски амбасадор Франсоа Гзавије Денио је истакао да ритам пријема зависи од свих 27 чланица ЕУ и подсетио да су у прошлости постигнути договори око два тешка питања - придруживања Хрватске ЕУ и отварања преговора са Црном Гором.

"То показује да се, без обзира на финансијску кризу, проширење наставља, да институције функционишу и да постоји велика вера у будућност која обухвата и Србију", закључио је Денио.

Амбасадор Француске оценио је да проблеме на југу Србије треба решавати мирним путем, кроз дијалог.

Поводом уклањања споменика погинулим борцима ОВПМБ у Прешеву и ситуације настале након тога, Денио је оценио да је "то унутрашње питање Србије".

"То је унутрашње питање Србије које треба решити кроз дијалог и за то предвиђене институције, и у миру", рекао је француски амбасадор.

број коментара 0 Пошаљи коментар