Читај ми!

Реаговања на уклањање споменика

Влада показала довољно стрпљења и толерантности, а када су пробијени сви рокови, показала је одлучност, каже за РТС премијер Ивица Дачић. Из Приштине упозоравају да би преговори у Бриселу могли бити угрожени. СНС не очекује немире. ДСС: Уклањање споменика резултат компромиса. Мисија ОЕБС-а жали што су преговори прекинути уклањањем споменика.

Владајуће странке поздрављају уклањање спорног споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву, док политички лидери Албанаца са југа Србије за сутра у подне најављују миран протест испред зграде општине. Премијер Србије Ивица Дачић каже за РТС да је уклањањем споменика Влада показала да је држава Србија исто тако држава као и свака друга.

"Показали смо и довољно стрпљења и толерантности, али морам рећи да смо показали и лоше стране и да нисмо реаговали приликом постављања тог споменика", истакао је Дачић и рекао да ће инсистирати на одговорности оних који су пропустили да правовремено реагују.

Према његовим речима, када се пропуст већ десио, одређен је рок за уклањање споменика, који су и Албанци тражили преко председника Координационог тела Зорана Станковића.

"У разговорима са представницима међународне заједнице нисам наишао ни на кога ко је одобрио постављање споменика. Са друге стране, рекли су да је то унутрашње питање Србије и да све треба да буде урађено у складу са законом. Тако је и било, на један миран, културан и цивилизован начин", рекао је Дачић.

Пошто Општина Прешево није уклонила споменик, Жандармерија је то урадила по налогу Министарства правде, рекао је Дачић и додао да је споменик приликом уклањања прекривен како осећања неких Албанаца не би била повређена.

Коментаришући реакцију косовских власти да би преговори у Бриселу могли бити угрожени Дачић је рекао да "нико не пита косовску владу да ли ће се водити преговори".

"Ово није део преговора, не зато што нисам хтео, већ зато што нико није хтео да меша та два питања", казао је премијер Србије.

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Горан Кнежевић рекао је да та странка поздравља уклањање споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву и поручио да ће држава учинити све да ситуација у том граду остане мирна.

"Као што је рекао председник странке Александар Вучић, с државом нема шале", рекао је Кнежевић на конференцији за новинаре.

Упитан какву ситуацију очекује после уклањања споменика, Кнежевић је рекао да не очекује немире. "Држава мора да функционише и предузећемо све да до тога не дође", поручио је Кнежевић.

Уклањање споменика поздравили су и Уједињени региони Србије. Члан Председништва УРС-а Верица Калановић каже да грађани на целој територији Србије морају да поштују законе.

Калановићева је навела да очекује да у Прешеву има "довољно рационалних и разумних људи да се овакав догађај не искористи у националистичке сврхе, већ да сви схвате да је Прешево део Србије и да закони важе једнако за све".

Према њеним речима, исто би се поступило и да се непримерени споменик подигне и у било ком другом граду Србије и подсетила на реакцију државе на таблу Аћим ефендији у Новом Пазару.

"Прешево треба да се посвети решавању нагомиланих економских проблема", закључила је Калановић.

Јединствена Србија, такође, поздравља акцију Жандармерије, која је протекла без употребе силе и без инцидента.

Председник странке Драган Марковић каже да је уклањање споменика показало да нико није изнад државе и да се закони морају поштовати, без обзира на националност и верску припадност.

"ЈС позива Албанце у Србији да поштују законе државе у којој живе и да се у будућности заједнички боримо за нова радна места, за бољу будућност свих грађана и што скорији улазак у Европску унију", поручио је Марковић.

Међутим, потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић сматра да је уклањање споменика резултат компромиса и да ће се он ускоро наћи на неком другом јавном месту.

"Споменици терористима не смеју нигде да се налазе", рекао је Самарџић агенцији Бета и додао да је добро то што је споменик померен са трга у Прешеву без насиља, али је и указао да ће Албанци са југа Србије поступати онако како им кажу сународници из Приштине.

"Они су на кратком ланцу у односу на Албанце из Приштине и вероватно да ако би Србија свој став према Косову затегла и поставила неки принципијелнији захтев, сигурно је да би прорадило поново Прешево. Тога не треба да се бојимо, јер овако Србија губи, ако стално гледа како ће реаговати Албанци", навео је Самарџић.

Лидер Демократске уније Албанаца Рахми Зуљфиу рекао је да је ситуација у Прешеву након уклањања споменика погинулим припадницима расформиране ОВПМБ мирна, као и да су албански лидери затечени тим чином.

"Прихватљива одлука била на дохват руке"

Вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Пола Тиде жали што су преговори да се нађе компромисно решење у вези са спорним спомеником погинулим припадницима ОВПМБ прекинути одлуком Владе да се он уклони.

"По мојим сазнањима, узајамно прихватљива одлука била је надомак руке. Требало је наставити с преговорима да се пронађе решење које би поштовало жеље обе заједнице", рекла је Тиде и позвала "на мир и атмосферу у којој је могуће обновити дијалог".

Због једонстране одлуке Владе Србије да се уклони бесправно подигнут споменик, у тренутку када је повољно решење било "на дохват руке" жали и Амбасада Велике Британије у Београду.

Амбасада је у саопштењу поздравила напоре представника ОЕБС-а који су посредовали у преговорима између Владе Србије и представника албанске заједнице са југа Србије вођеним око споменика припадницима ОВПБМ, који је без одговорајућих дозвола подигнут у центру Прешева.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво