Читај ми!

Стратешки значај "Симпа” за југ Србије

Држава мора да помогне "Симпу" јер такве фирме вуку Србију напред, рекао председник Томислав Николић у Врању. "Симпо" мора да опстане због стратешког значаја за развој југа Србије и целокупне домаће економије, рекао Николић на прослави 49. годишњице рада компаније.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће држава помоћи "Симпу" да преброди тренутну кризу, јер, како је истакао, компаније попут врањског произвођача намештаја Србију вуку напред.

Николић је у седишту компаније у Врању, на прослави 49. годишњице њеног постојања, истакао да "Симпо" мора да опстане због стратешког значаја за развој југа Србије и целокупне домаће економије.

Председник Србије је истакао да је "Симпо" остао на бранику Србије "на њеној ивици, где живи мешовито становништво", и да треба да ту остане заувек како би грађанима тог дела земље омогућио да живе у слози.

"Данас је 'Симпо' у кризи, а ко није? Није та криза због вас, ви одлично радите. 'Симпо' држава може, треба и хоће да помогне. Није 'Симпо' пи-ар агенција, него из његових фабрика излазе готови производи и не тражи 'Симпо' новац на поклон као што су многи у Србији навикли", рекао је Николић.

Председник Србије је истакао да су тој компанији потребне гаранције да ће вратити новац који је позајмила, а да ће, ако те гаранције добије, моћи јефтино да се задужи. 

"Зато вам у своје име, и надам се у име Владе Србије, ако буду хтели да слушају, обећавам да 'Симпо' мора да постоји и да напредује, јер док напредује има ко да вуче Србију напред", рекао је Николић.

Генерације долазе и одлазе, а "Симпо" остаје 

Како је рекао Николић генерације долазе и одлазе, а 'Симпо' остаје. Истичући велико залагање председника "Симпа" Драгана Томића, који је 45 година на тој функцији, Николић је навео да су многи критиковали време у којем је постојала друштвена својина и директори предузећа у друштвеној својини, иако су то већином били људи који су се о њима бринули као да су њихова. 

За разлику од таквих директора, приватизација је, према Николићевим речима, на чело многих предузећа довела људе који су купљену имовину упропастили. 

"Симпо"' је ваш, ви и ваши очеви сте га стварали, у њему ће радити и ваша деца, све може да се мења али 'Симпо' мора да опстане", рекао је Николић. 

Честитајући јубилеј руководству и радницима "Симпа", Николић је рекао да има тек нешто мање стажа него што та компанија постоји, и да је у свом 41 годину дугом радном веку радио широм бивше Југославије и да је са њим био и "Симпов" намештај.

Николић је рекао да је и након што је изабран за председника, по усељењу у резиденцију, његова супруга купила "Симпо" намештај, "зато што смо навикли да спавамо на 'Симпу'".  

Пола века компаније 

"Честитам вам 50. годину као, претпостављам, јединој фирми у Србији која је преживела пола века. То је скоро немогуће јер су у последњих десет или нешто више година нестали они којима смо се дичили. Остао је 'Симпо', али ни он не може сам", рекао је Николић. 

Николић је претходно обишао погоне фабрике "Симпо" у Прешеву и Бујановцу. 

Председник компаније "Симпо" Драган Томић рекао је да је концепт фирме направљен да може да успе у развијеним системима, али да се показало да добро функционише и на сиромашном југу. 

"Нама је најважније било да правимо фабрике и отварамо нова радна места да бисмо запослили људе у овим сиромашниим крајевима", рекао је Томић. Он је говорио и о проблемима које је комапанија имала због распада Југославије, увођења санкција и чињенице да је велики број објеката Симпа остао у бившим југословенским републикама. 

"Имамо потпуно јасну визију како даље, да сачувамо радна места и фабрике, за 25 одсто повећали смо извоз на пробирљива тржишта Француске, Италије, Русије", истакао је Томић. 

"Симпо" у овом тренутку има 80 предузећа и око 5.000 радника, што је више од 28 одсто запослених у прерађивачкој индустрији Пчињског округа.

Као један од водећих европских произвођача намештаја "Симпо" бележи годишњу производњу од преко 70 милиона евра, а у 2012. години је на тржиште 30 земаља извезао 54 одсто годишње производње и остварио раст извоза од 25 одсто у односу на 2011. годину, наведено је у саопштењу те компаније.

Такође, како је истакнуто, следеће године "Симпо" планира раст извоза од 30 одсто. 

Компанија "Симпо" је основана у новембру 1963. године као мали производни погон са 370 радника, а актуелни директор Драган Томић на ту функцију именован је 1967. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара