Читај ми!

Блокада градње на Јарињу

Срби са севера Косова и даље у Јарињу блокирају место где се гради интегрисани прелаз. Противе се, кажу, успостављању границе између Косова и централне Србије и траже објашњење о томе шта је договорено на преговорима са Приштином.

13.55 - Срби и даље протестују на Јарињу противећи се градњи прелаза и чекају да им се, како кажу, обрати неко из државног врха, јавља извештач РТС-а са лица места.

Радови на интегрисаном прелазу Јариње на северу Косова нису настављени ни данас, јер су Срби са севера Космета који се противе његовој изградњи и даље на тој локацији. Они протестују јер се, како кажу, на тај начин успоставља граница између Косова и централне Србије.

Срби су спавали у аутомобилима и шатору који је постављен на месту градилишта. Они су поручили да се неће разићи док не добију писане гаранције да ту неће бити царине и да им неће бити потребна косовска документа за прелаз са севера Косова у централну Србију.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да верује премијеру Ивици Дачићу и у његове договоре у Бриселу, али да су Србима са севера Косова потребне писане гаранције јер су раније више пута преварени.

"Изјава председника Владе Србије Ивице Дачића охрабрујућа је, али имајући у виду да су грађани до сада безброј пута преварени од стране међународне заједнице и Албанаца, овога пута инсистирају да све што је премијер рекао након састанка у Бриселу буде стављено на папир и потписано од свих учесника састанка", рекао је Пантић новинарима на Јарињу.

Према његовим речима, када стигну писане гаранције, о њима ће бити обавештени локални одборници, па неће бити разлога да се блокира изградња прелаза на северу Косова.

Окупљенима Србима јутрос су се придружили и посланици ДСС-а, као и чланови СРС-а, предвођени Немањом Шаровићем, који ће ту остати док траје протест, јавља извештач РТС-а. 

Потпредседник ДСС-а Ненад Поповић је са народним посланицима Петром Петковићем и Јованом Палалић дошао на Јариње да пружи подршку Србима.

"ЕУ има циљ да овде направи границу, али овај народ нико не може преварити. Нико у Србији не жели границу на овом месту и то се неће дозволити", рекао је Поповић. 

Саобраћај преко Јариња није ометан тако да сви они који путују из правца Рашке на север Покрајине и обрнуто пролазе без већих задржавања уз контролу саобраћаја коју на прелазу обавља Еулекс. 

Више стотина Срба, предвођених локалним одборницима, јуче ујутро је блокирало место на којем се граде објекти потребни за почетак спровођења споразума о интегрисаном управљању границама.  Срби сматрају да ће отварање тих прелаза, планирано за 10. децембар, значити и постављање границе ка централној Србији.

Представници општина са севера Косова затражили су у писму од председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића да одборницима и руководству тих општина хитно објасне шта је договорено са Приштином на преговорима у Бриселу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се