Читај ми!

У Брђанима мирно, али напето

Протест Срба у насељу Брђани, због намере Албанаца да изграде нове куће је завршен, а радови су обустављени. Представници тамошњих Срба разговарали су са челницима полиције Еулекса. Ситуација у насељу мирна, а окупљени Срби су се разишли око 16 часова.

У насељу Брђани завршен протест Срба, револтираних намером Албанаца да у том делу северног дела Косовске Митровице изграде нове куће. Радови су обустављени, а протест је надгледала Еулекс полиција.

Разлог за протест Срба је, кажу, нелегална градња 172 објекта за Албанце који никад нису живели у Брђанима. Сматрају да је то покушај промене етничке структуре и притисак на Србе да се иселе из Косовске Митровице. 

Еулекс полиција је у том насељу присутна од синоћ, рекла је портпарол мисије ЕУ Ирина Гудељевић, и позвала све да се уздрже од било ког чина насиља и да се понашају одговорно.

Гудељевићева је истакла да Еулекс прати ситуацију, блиско координира са Кфором и косовском полицијом. Она је демантовала наводе појединих медија да је Еулекс спречио РОСУ јединицу косовске полиције да дође до Брђана.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић и начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић састали су се са представницима Еулекса и затражили да Албанци прекину изградњу кућа зато што, како су рекли, Албанци у овом насељу граде нелегално и без дозволе УНМИК администрације.

После састанка са представником Еулекса Пантић је рекао да Срби неће учинити ништа што би подигло тензије и изазвало било какве сукобе са Албанцима или са представницима међународних снага који се налазе у насељу Брђани.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић каже да су они, као представници Срба, више пута обраћали Кфору, Унмику и Еулексу, али да нико није хтео да их слуша.

"Чим се нису обратили захтевом него раде без одобрења и грађевинске дозволе то је бесправна изградња", каже Недељковић.

"Међутим, ми не можемо да гарантујемо да Албанци неће прибећи насиљу и провокацијама", рекао је Пантић.

Шеф специјалне полиције Еулекс Гинтер Фрејзели наводи да ће Еулекс истражити и проверити тврдње да људи који никад нису живели ту граде куће без дозвола.

"Оно што желим да кажем да смо ми део закона а не људи једне или друге стране", истакао Фрејзели.

Радови су након протеста и разилажења Срба обустављени. Представници Срба међутим поручују да ће се и даље мирно окупљати.

Све време присутни су били припадници КПС-а, Кфора и Еулекса а информације о присуству специјалних јединица РОСУ током дана биле су опречне.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво