Читај ми!

У Брђанима мирно, али напето

Протест Срба у насељу Брђани, због намере Албанаца да изграде нове куће је завршен, а радови су обустављени. Представници тамошњих Срба разговарали су са челницима полиције Еулекса. Ситуација у насељу мирна, а окупљени Срби су се разишли око 16 часова.

У насељу Брђани завршен протест Срба, револтираних намером Албанаца да у том делу северног дела Косовске Митровице изграде нове куће. Радови су обустављени, а протест је надгледала Еулекс полиција.

Разлог за протест Срба је, кажу, нелегална градња 172 објекта за Албанце који никад нису живели у Брђанима. Сматрају да је то покушај промене етничке структуре и притисак на Србе да се иселе из Косовске Митровице. 

Еулекс полиција је у том насељу присутна од синоћ, рекла је портпарол мисије ЕУ Ирина Гудељевић, и позвала све да се уздрже од било ког чина насиља и да се понашају одговорно.

Гудељевићева је истакла да Еулекс прати ситуацију, блиско координира са Кфором и косовском полицијом. Она је демантовала наводе појединих медија да је Еулекс спречио РОСУ јединицу косовске полиције да дође до Брђана.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић и начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић састали су се са представницима Еулекса и затражили да Албанци прекину изградњу кућа зато што, како су рекли, Албанци у овом насељу граде нелегално и без дозволе УНМИК администрације.

После састанка са представником Еулекса Пантић је рекао да Срби неће учинити ништа што би подигло тензије и изазвало било какве сукобе са Албанцима или са представницима међународних снага који се налазе у насељу Брђани.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић каже да су они, као представници Срба, више пута обраћали Кфору, Унмику и Еулексу, али да нико није хтео да их слуша.

"Чим се нису обратили захтевом него раде без одобрења и грађевинске дозволе то је бесправна изградња", каже Недељковић.

"Међутим, ми не можемо да гарантујемо да Албанци неће прибећи насиљу и провокацијама", рекао је Пантић.

Шеф специјалне полиције Еулекс Гинтер Фрејзели наводи да ће Еулекс истражити и проверити тврдње да људи који никад нису живели ту граде куће без дозвола.

"Оно што желим да кажем да смо ми део закона а не људи једне или друге стране", истакао Фрејзели.

Радови су након протеста и разилажења Срба обустављени. Представници Срба међутим поручују да ће се и даље мирно окупљати.

Све време присутни су били припадници КПС-а, Кфора и Еулекса а информације о присуству специјалних јединица РОСУ током дана биле су опречне.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(петак, 23. нов 2012, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

1

Medjunarodne snage moraju zastititi stanovnistvo na kim , albanci traze sukob , non stop provociraju a mi ne smemo da nasedamo na te provokacije.

(петак, 23. нов 2012, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

1244

Znas li rezoluciju 1244?

(четвртак, 22. нов 2012, 20:38) - milan [нерегистровани]

podnesite zahtev!

proterani srbi sa kosova koji su ostali bez imovine treba da odmah podnesu zvanicni zahtev za dodelu tih kuca.Da vidimo odgovor.Inace mislim da je namera kosovskih vlasti da tu nasele ili albance iz albanije ili iz presevske doline!!!

(четвртак, 22. нов 2012, 17:56) - Radiša-Mitrovica [нерегистровани]

Odgovor na Dozvola

Ja sam ovde dozvolio sebi da vas pitam koga
vi (bar da pitate?!) Ovde u Srbiji moraju samo
Srbi podneti Zahtev za gradnju,drugi to ne
moraju oni grade i nikoga ne pitaju!

(четвртак, 22. нов 2012, 17:46) - kosovski bozuri [нерегистровани]

srbija

ovo je sramota.ne znam zasto niko iz vlade ne reaguje..i nesto bar da kaze..izdrzite braco..

(четвртак, 22. нов 2012, 16:37) - Velja i Dacic [нерегистровани]

Isto kao u Beogradu

Ne brinite drugovi Albanci, samo vi zidajte slobodno tamo, sad ce Valja Ilic i Dacic da vam donesu zakon i legalizuju vam sve sto ste izgradili i da vam daju zemlju gde ste to sagradili na poklon. Isto kao i po celoj Srbiji. Nista ne birnite

(четвртак, 22. нов 2012, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

@Samo tako!

Albancima povod ne treba za agresivnost ,dovoljno im je da se okupe u nadmocnom broju.

(четвртак, 22. нов 2012, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Samo tako!

I bez nasilja! Ne dajte im povod da vas mlate i slicno!

(четвртак, 22. нов 2012, 15:04) - devla [нерегистровани]

povratak

Evo prilike da se svi kosovari vrate na Kosovo

(четвртак, 22. нов 2012, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Brani.

Brani svoje,nedajte se braco Srbi!!!