Читај ми!

Стратешки партнери Србије

Србија има потписана три уговора о стратешком партнерству - први са Кином из 2009. године, затим са Италијом и Француском. Како сазнаје РТС увелико се ради на припреми стратешког споразума са Руском Федерацијом.

Када пријатељство две земље са речи пређе на папир добија се споразум о стратешком партнерству. Споразуми тог типа само су општи оквир за сарадњу у оквиру којег би требало реализовати конкретне пројекте.

Саветник председника републике за спољну политику Марко Ђурић каже да изванредни односи које Србија има на основу споразума о стратешком партнерству са Кином значе да ће Србија имати привилегије и повластице у економској сфери, али и политички добијамо значајну подршку за виталне националне интересе.

"Сарадња с Италијом доприноси сарадњи у економској сфери и то може већ да се види у оним крајевима Србије где ничу италијанска предузећа. Сарадња са Француском је поље које веома широко и које Влада у наредном периоду треба да искористи", истиче Ђурић.

Директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Божидар Лаганин наводи да се од потписивања споразума веома повећало интересовање, не само код компанија које саме могу да изнесу пројекте него и оних које траже нове просторе, пре свега мала и средња предузећа.

Према његовим речима врло је илустративан пример "Геокса" који подразумева запошљавање 1250 људи у Врању.

У Србији тренутно послује више од 600 италијанских компанија. Кинези су најбројнији страни предузетници, а два највећа кинеска пројекта тренутно су мост Земун-Борча и ревилатилизација термоелектране Костолац Б.

Професор политичке економије на ФПН Драгана Митровић наводи да је мост Земун-Борча једне године био веома проблематичан због критика кинеског партнера.

"Понекад смо на највишем политичком нивоу склони да у дневно политичке сврхе најављујемо пројекте који још нису закључени него се налазе у осетљивој фази преговарања или критикујемо кинеског партнера за нешто зашта он није крив", истакла је Митровићева.

Енергетска сарадња приоритет са Русијом

Са Русијом би, према њеним речима, енергетска сарадња требала да буде приоритет, пошто ће се тако повећати наша енергетска безбедност.

"Оно што је нама највећи изазов јесте сегмент хране. Поред тога индустрија намештаја. Сигурно велики број страних компанија које данас послују код нас гледа на тржиште с обзиром на уговор о слободној трговини који имамо са Руском федерацијом", каже Митровићева.

Појам стратешког партнерства је у политику ушао из економије. У споразуму са Кином између осталог стоји да се Србија противи сваком облику независности Тајвана, а Кина потврђује поштовање територијалног интегритета Србије.

Професор на ФПН-у Предраг Симић објашњава да то значи да ће се Кина у Савету безбедности УН уздржати, ако не и гласати против уколико се постави питање признавања Косова и пријема у УН.

"То се очекује да ће и предстојећи споразум са Русијом значити. То су у целини споразуми земаља које се разумеју укључујући проблеме које деле. Косово се на кинеском каже Тајван, а на руском можда Чеченија", истиче Симић.

Стратешка партнерства у свету у којем је пријатељство међу државама све крхкије, све су чешћа.

Њима мале нације подижу свој углед у свету, а велике осигуравају и шире свој утицај-позицију. Кина их рецимо има и са САД, Русијом, док, на пример, Америка и Велика Британија имају, такозване, специјалне односе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи