Дијалог, али не на штету Срба

Неопходан дијалог са Приштином, али резултат не сме да буде на штету Срба с Косова, оцењују политички представници Срба са севера Покрајине. Надам се да договор о интегрисаном управљању административном линијом неће бити примењен, каже начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

Политички представници Срба са севера Косова оценили су да је дијалог са Приштином неопходан, али да решења не смеју бити на штету косовских Срба.

Помоћник директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић каже да су "преговори су неминовност" и да очекују да ће српска страна у преговорима знати врло добро шта су "црвене линије" и да ће их се држати.

"Влада Србије је врло одлучна да постигне максимум у овом тренутку и одбрани Косово и Метохију, колико ће од свега тога бити остварљиво знате да није у нашим рукама, али то не значи да ћемо одустати од свих наших намера", наглашава Крлић.

Премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи разговарали су синоћ у Бриселу у присуству високе представнице ЕУ Кетрин Ештон. Договорено је да у децембру почне спровођење договора о заједничкој контроли прелаза, односно да се у почетку то уради на два пилот-пројекта.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић сматра да у Бриселу синоћ није било прецизних договора.

"У медијима смо чули спремност да се споразуми примене, међутим нисам сигуран да ће сви ти споразуми моћи да се примене у пракси примене тако брзо, јер има много проблема што смо чули и од шефа радне групе за дијалог", каже Пантић.

Председник Косовске Митровице наглашава да ће детаљи морати да се разраде пре него што се крене применом. "Ми ћемо инсистирати да сви они делови споразума који су на штету интереса Срба и државе Србије буду исправљени у наредном периоду", закључује Пантић.

Недељковић: Споразуми штетни за Србе

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић подсетио је да су Срби са севера Косова више пута рекли да су споразуми постигнути у Бриселу "штетни за српску заједницу" и да не желе да учествују у њиховом спровођењу.

Надам се да договор о интегрисаном управљању административном линијом неће бити примењен јер би то значило индиректно признање независног Косова и Метохије, истиче Недељковић и додаје да српској заједници нема опстанка у независном Косову.

Недељковић каже да грађани не треба да наседају на провокације и да ће пасивним отпором, одлучношћу и јединством бити остварен циљ - "опстанак и останак на овим просторима и у саставу Републкике Србије".

Начелник Косовскомитровичког округа истиче да је Еулекс, који се налази на административним прелазима на северу Косова, сато на страну Приштине, да спроводи једностране одлуке косовских институција и поступа по тајним списковима које је сачинила обавештајна служба Косова.

"Београд мора да схвати да народ на овим просторима не тражи ништа што му не припада, жели да опстане и буде оно што је био", закључује Недељковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво