Дијалог, али без признања Косова

Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са ЕУ слажу се Томислав Николић и Штефан Филе. Београд спреман за дијалог с Приштином, уколико се не постави услов признавања Косова, рекао премијер Ивица Дачић. Вучић: Формулација o територијалном интегритету погрешно протумачена.

16.25 - Завршен састанак Томислава Николића и Штефана Филеа. 

15.30 - Почео састанак председника Србије Томислава Николића и европског комесара за проширење Штефана Филеа. 

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом. У разговору је истакнута могућност да Србија може следеће године да започне преговоре о приступању са Европском унијом.

Председник Николић је истакао да Србија чини све да се услови које је поставила ЕУ испуне и то је доказала конкретним резултатима у области реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, а пре свега истинском спремношћу да се односи између Београда и Приштине нормализују и сви проблеми реше кроз директне преговоре на највишем политичком нивоу.

"Србија не жели да пролонгира улазак у ЕУ, стављајући проблеме под тепих, већ је спремна да их решава", истакао је председник Николић и додао, да Европа, уколико искрено жели да јој се Србија придружи, треба да измени део извештаја упућеног Савету ЕУ који се односи не територијални интегритет Косова.

Тиме би ЕУ доказала посвећеност статусној неутралности Косова и Метохије, истакао је председник Србије.

Високи комесар је рекао да формулација територијални интегритет не прејудицира статус, истакавши да је реч о чињеници да се Европа још од 2005. године противи подели Косова.

Саговорници су се сагласили да је ситуација на Косову изузетно деликатна и да свака формулација у вези са тим мора да буде јасно прецизирана.

Спремни за технички дијалог са Приштином

Филе се раније састао са премијером Ивицом Дачићем да би му представио детаље Извештаја Европске комисије о напретку евроинтеграција Србије.

Дачић је после сусрета рекао да је Београд спреман за политички и технички дијалог с Приштином, али да Србија не може прихватити услове који би значили признавање независности Косова.

"Комесар Филе ми је пренео став да нема нових услова за наставак дијалога и да би дијалог, уколико би Србија у њему учествовала, био статусно неутралан", рекао је Дачић новинарима после састанка са Филеом у Влади Србије.

Осврћући се на помињање територијалног интегритета Косова у Стратегији проширења ЕУ, Дачић је рекао да је за Србију, у том смислу, било важно питање да ли постоје нови услови у процесу евроинтеграција, односно да ли је потребно да Србија за добијање датума отпочиња преговора или чланство у ЕУ, на неки начин, призна независност Косова.

"Одговор је да нема нових услова, да је реч о условима Европског савета, у којима јасно стоји да је потребно видљиво и одрживо унапређење односа Београда и Приштине и за нас то није спорно. За нас је била спорна реченица о територијалном интегритету Косова, имајући у виду да то може да води ка закључку да можда постоје нови услови. А за нас је то неприхватљиво", нагласио је Дачић.

Како је објаснио, уколико су разговори статусно неутрални и без нових условљавања, што је данас потврдио и Штефан Филе, Србија је спремна на наставак дијалога са Приштином.

Дачић је истакао "видљив напредак" у односима Београда и Приштине и нагласио опредељење Србије да је за све боље да се проблеми решавају за преговарачким столом него да било која страна повлачи једностране потезе.

Премијер је поновио да је Србија опредељена за мирно решавање свих спорова, за наставак дијалога, као и наставак техничких разговора и примену договора, али и за то да политички дијалог буде на највишем нивоу.

Нагласио је да за Србију није добро и да не прихвата додатна условљавања у односу на већ постављене критеријуме.

Комесар за проширење ЕУ представио је Извештај Европске комисије и члановима скупштинског Одбора за европске интеграције и истакао да је Унији стало до Србије.  

Штефан Филе је поновио став да је Европска комисија у погледу Косова статусно неутрална и да не постоје додатни услови за Србију за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом.

Србија спремна да убрза евроинтеграције 

Филе је, после састанка са Дачићем, истакао да ће Србија добити датум отпочињања преговора о чланству у ЕУ "чим се учини напредак у погледу кључних питања и видљив и трајан напредак у односима са Косовом".

"Најважнија порука коју сам данас упутио јесте да постоји могућност да се крене убрзано ка добијању датума, и уверен сам да је Србија спремна да убрза на том путу", рекао је Филе.

Објашњавајући помињање територијалног интегритета Косова у Стратегији проширења ЕУ, Филе је поновио да формулација нема везе са статусом Косова, већ са ставом ЕУ да не може бити поделе Косова.

Европски комесар рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије да очекује да ће Србија спровести досадашње договоре у дијалогу са Приштином и да ће се, уз помоћ ЕУ, ангажовати на решавању преосталих нерешених проблема.

"Циљ овог процеса јесте да се постигне задовољавајућа нормализација односа која би омогућила да нико никога не блокира на путу ка ЕУ, и ово треба да узме у обзир и положај житеља севера Косова", рекао је Филе.

На састанку са Дачићем је, како је прецизирао, истакао три проблема: да је потребно донети нову стратегију реформе правосуђа са јасном опредељеношћу да се реформе спроведу, да је потребно да Србија појача напоре у борби против криминала и корупције и обезбеди слободу изражавања и медија, као и да посебна пажња мора да се поклони рањивим групама као што су Роми и ЛГБТ популација.

"Важно је нагласити потребу независности институција каква је Народна банка Србије и заузети конструктиван приступ у регионалној сарадњи и односима са суседима", рекао је Филе.

Јединствена државна политика

Према Дачићевим речима, у наредном периоду биће настављено формулисање јединствене државне политике у чему ће учествовати председник, Влада и парламент.

"Наш је циљ да што пре добијемо датум преговора и свесни смо да до тога неће доћи у децембру", рекао је Дачић и додао да је циљ Владе да у наредној години Србија добије тај датум.

Дачић је рекао да ће током преговора за чланство у Европској унији бити речи о прилагођавању Србије европским стандардима али да ће се, са друге стране, разговарати и о специфичним ситуацијама битним за заштиту националних интереса у било којој сфери.

"Спремни смо за дијалог с Европском унијом, али очекујем да Европска комисија има довољно разумевања за специфичне проблеме Србије, специфичније од других земаља, као што је то проблем Косова. Србија не може да прихвати услове који би значили признавање Косова", поновио је Дачић.

Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама премијеру Дачићи јуче је уручио шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер.

Дачић је после састанака са Дежером рекао да би захтев да Србија поштује територијални интегритет Косова, који се наводи у документу Стратегија о проширењу и главни изазови, могао да води ка затварању дијалога Београда и Приштине.

У ексклузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да помињање територијалног интегритета не би требало да буде изненађење и да нема везе са статусом.

број коментара 56 Пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2012, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Samo sintagma

nije nego... Mnogo su mi oni u EU naivni u formulacijama. Pa nismo mi obicni gradjani bas tako naivni i neuki. Vreme je da to politicari shvate, ako nisu do sada pa da nam ne daju objasnjenja slicno ovim.

(петак, 12. окт 2012, 07:19) - anonymous [нерегистровани]

Tumacenje

Kod nas sve pogresno protumaceno. Zaista je tesko shvatiti da vlast pokusava da nas uveri da je sve u redu,a i nama laicima je potpuno jasno o cemu se radi jos od devedesetih godina.Nema potrebe za tim. Mi gradjani smo dovoljno mudri da to sve shvatimo. Samo zasto li nasa vlast to zavija u celofan ?

(петак, 12. окт 2012, 07:05) - Aleksandar [нерегистровани]

Kakav obrt

Svakako, svi smo to pogresno protumacili, ukljucujuci i nase politicko rukovodstvo, a EU je, ipak, statusno neutralna, mada sve sto cini ide u prilog nezavisnosti Kosova. Kakvo oratorstvo, dostojno starogrckih satira, i zatupljenih mozgova koji bi im poverovali.

(петак, 12. окт 2012, 04:01) - paki [нерегистровани]

nikad

Ma kakva crna EU Da i nema Kosova to nam netreba.Pola ih je bankrotirano.Ako nekom zelis da mu se nesto ruzno desi ti mu pozelis da udje u EU.Potpuno porazena neokolonijalisticka ideja

(петак, 12. окт 2012, 02:47) - Русофилија [нерегистровани]

Оканте нас се!

А зашто ми њима лепо не кажемо да нећемо у Европску Унију?! И да нас се окану већ једаред?! Ми смо заљубљени у Русију и верни смо само њој.

(петак, 12. окт 2012, 00:00) - Pavle [нерегистровани]

U redu

Onda, neka im bude - ostavite tu spornu recenicu - ali dodajte nesto kao: teritorija Kosova i Metohije je nerazdvojivi deo medjunarodno priznate i celovite Republike Srbije. Takodje upitajte EU a kada ce doci dan za ponovnu upravu Republike Srbije na svojom juznom teritorijom. Cini mi se da ovo drugo pitanje niko ne postavlja - ni u Srbiji ni u EU.

(четвртак, 11. окт 2012, 23:22) - Aleksa [нерегистровани]

Ovo je sve toliko mutno

Opet se neki dokumenti tumace, pa se dodatno tumace.
Bas se plasim da je pisano hijeroglifima pa mora da se toliko tumaci
Pita li nas gradjane neko zelimo li ovaj cirkus oko EU?
To je namerno zamlacivanje, dave nas ko zmija zabu. Samo dolecu i dodatno tumace i obecavaju.
DOSTA!

(четвртак, 11. окт 2012, 22:21) - anonymous [нерегистровани]

Грађани Србије да одлуче!

Изађимо на референдум и одлучимо одговорно! Ово се тиче свих нас, наше прошлости, садашњости и будућности, наших потомака и њихове слободе! Целовита Србијо, живела СЛОБОДА!!!

(четвртак, 11. окт 2012, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Jel vama politicarima

To File pismeno garantovao dali je potpisao ta uveravanja o "pogresnom" tumacenju.

(четвртак, 11. окт 2012, 21:41) - milan [нерегистровани]

vec receno...

sva ova gospoda iz EU koja dolaze u Srbiju imaju jedino za cilj da obezbede priznanje Kosova kao samostalne drzave i njihovu polaznu osnovu za pristupanje EU, a Srbija ih uopste ne interesuje i davice nas uvek novim i novim zahtevima.Njima je jedini cilj da srbija bude sto slabija, sto je poznata "ideja iz ranijih vremna", a zna se i cija!!!