Филе: Не желимо поделу Косова

Помињање територијалног интегритета нема везе са статусом Косова, а Европска комисија је у свом извештају јасно рекла да остаје статусно неутрална, каже у екслузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе. Наш захтев једино значи да не желимо поделу Косова, навео Филе.

У екслузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе каже да помињање територијалног интегритета не би требало да буде изненађење.

"Ми не откривамо никакав нови концепт. Принцип немењања граница Косова навела је Контакт група још у новембру 2005. године у смерницама за преговоре о статусу Косова. Помињање територијалног интегритета нема везе са статусом Косова и Комисија је у свом извештају јасно рекла да остаје статусно неутрална", објаснио је Филе.

Наш захтев једино значи да не желимо поделу Косова, каже Филе и додаје да не жели да коментарише изјаве премијера Ивице Дачића да је помињање територијалног интегритета неприхватљиво и да ће у разговору разјаснити и охладити ситуацију.

Филе је рекао да дефиниција нормализације односа подразумва осигуравање могућности да обе стране напредују ка ЕУ без међусобног блокирања на том путу.

На питање како се Комисија односи према условима чланова Бундестага и ко, заправо, говори у име Европе о томе шта Србија треба да уради да би почела преговоре, Филе каже да је одговор био јасан и пре овог извештаја а да је сад још јаснији.

"Закључци Европског савета говоре о видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом и наводи: регионалну сарадњу, примену споразума, договор о телекомуникацијама и енергетици и сарадњи са Еулексом. Кад то буде урађено, ми ћемо препоручити преговоре и земље чланице ће о томе одлучивати. То не значи да се нормализација односа завршава овим питањима", навео је Филе.

"Постоје и друга као што су паралелне структуре и транспарентност на северу Косова, али отварање преговора није једини тренутак за постављање ових услова. Кад преговори почну тај процес може послужити Београду и Приштини да постепено дођу до нормализације", истакао је комесар Филе.

Европска комисија сугерише земљама чланицама да потпуна нормализација треба да буде остварена током преговора.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2012, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

Alo

Sto da delim ono sa onima koji nisu ni bili tada ,kad se borilo za Kosovo zasta se borili nasih parparparpardede onda ????
Nicija sila Bogu nije mila CCCC

(четвртак, 11. окт 2012, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Taj File

Nam prodaje maglu a nimalo da se postidi.

(четвртак, 11. окт 2012, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Kostunica

Ocenio ih je mnogo pre drugih.

(четвртак, 11. окт 2012, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

Re. Želje

Ne želimo ni mi da našu zemlju dele na Srbiju i Kosovo, a to čine počevši bombardovanjem 1999. godine i evo trinaeset godina nas ucenjuju da možemo u EU ako priznamo nezavisnost te kvazi državu na Balkanu.Gospoda imaju secesionističke zahteve u svojim zemljama pa što im ne izadju u susret isto toliko priono kao što od nas zahtevaju za KiM.Žele da se i mi igramo "diplomatije" sa njima, a mi ne možemo jer nismo licemeri.

(четвртак, 11. окт 2012, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

Ne zele podelu vec..

Ne zele podelu vec nezavisno Kosovo...

Nas ne mora da tolko brine sta oni zele, vec sta je moguce, realno i dobro za Srbiju sada i ubuduce.

(четвртак, 11. окт 2012, 04:53) - anonymous [нерегистровани]

kostunica

samo treba primeniti kostunicin plan neutralnosti srbije prema eu i nato i gledati svoja posla tek ce tada prestati ovo mrcvarenje i kojekakvi ponizavajuci ultimatumi i ucene.

(четвртак, 11. окт 2012, 03:26) - Politički laik [нерегистровани]

...pokušava da razume

Sve vreme EU i SAD, pa i Rusija forsiraju dijalog između Beograda i Prištine i pronalaženje zajednički prihvatljivog rešenja. Ne razumem zašto onda ne dozvole zaista da se Srbi i Albanci oko Kosova dogovore? Zašto i kako File i bilo ko drugi isključuje mogućnost podele teritorija na kojima Srbi i Albanci žive? Zašto u sred demokratske Evrope, u Srbiji, ovo eventualno rešenje nije ravnopravno na stolu kao i bilo koje drugo rešenje o kome se Beograd i Priština zajednički dogovore?

(четвртак, 11. окт 2012, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

kosovo

Ko vaspita sta vi zelite, vi mozete da date misljenje ali nemate pravo da se mesate.

(четвртак, 11. окт 2012, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

Hahahaah

Pazi da ti nije procitao komentar!

(среда, 10. окт 2012, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

@Molim Vas pre nego sto pisete

Bravo!!!