Читај ми!

Филе: Не желимо поделу Косова

Помињање територијалног интегритета нема везе са статусом Косова, а Европска комисија је у свом извештају јасно рекла да остаје статусно неутрална, каже у екслузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе. Наш захтев једино значи да не желимо поделу Косова, навео Филе.

У екслузивном интервјуу за РТС европски комесар за проширење Штефан Филе каже да помињање територијалног интегритета не би требало да буде изненађење.

"Ми не откривамо никакав нови концепт. Принцип немењања граница Косова навела је Контакт група још у новембру 2005. године у смерницама за преговоре о статусу Косова. Помињање територијалног интегритета нема везе са статусом Косова и Комисија је у свом извештају јасно рекла да остаје статусно неутрална", објаснио је Филе.

Наш захтев једино значи да не желимо поделу Косова, каже Филе и додаје да не жели да коментарише изјаве премијера Ивице Дачића да је помињање територијалног интегритета неприхватљиво и да ће у разговору разјаснити и охладити ситуацију.

Филе је рекао да дефиниција нормализације односа подразумва осигуравање могућности да обе стране напредују ка ЕУ без међусобног блокирања на том путу.

На питање како се Комисија односи према условима чланова Бундестага и ко, заправо, говори у име Европе о томе шта Србија треба да уради да би почела преговоре, Филе каже да је одговор био јасан и пре овог извештаја а да је сад још јаснији.

"Закључци Европског савета говоре о видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом и наводи: регионалну сарадњу, примену споразума, договор о телекомуникацијама и енергетици и сарадњи са Еулексом. Кад то буде урађено, ми ћемо препоручити преговоре и земље чланице ће о томе одлучивати. То не значи да се нормализација односа завршава овим питањима", навео је Филе.

"Постоје и друга као што су паралелне структуре и транспарентност на северу Косова, али отварање преговора није једини тренутак за постављање ових услова. Кад преговори почну тај процес може послужити Београду и Приштини да постепено дођу до нормализације", истакао је комесар Филе.

Европска комисија сугерише земљама чланицама да потпуна нормализација треба да буде остварена током преговора.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво