Читај ми!

Што пре до платформе о Косову

Држава би што пре требало да изађе са платформом за Косово и Метохију. За сада се назире да би она могла да представља континуитет са политиком претходне владе, уз више активности у преговорима, који, како је најављено, треба се подигну на виши политички ниво, кажу гости емисије Око.

Према мишљењу уредника "Нове српске политичке мисли" Ђорђа Вукадиновића, политика Владе према Косову се назире, у основи је у континуитету са политиком претходне владе и у добром и у лошем смислу.

(Овде можете погледати/преузети емисију "Око економије")

Драгољуб Жарковић, уредник Недељника Време сматра да се на почетку мандата кренуло храбрије, изјавама да дијалог треба да се подигне на висок политички ниво, док директор Центра за нову политику Владимир Тодорић додаје да ће комплетан мозаик политике према Косову бити нешто што се ствара у ходу, кроз дејство партија у коалицији.

"Не можете имати одвојене политике према Косову, региону и Европској унији. То је целокупна спољна политика, условљена једна на другу. Ако је Србија јака у региону, притисак је мањи и обрнуто", сматра Тодорић.

"На основу изјава имамо оштрију реторику, принципијелну, која се многима свиђа, а у пракси имамо попуштање за неке ствари које се говорило да ће бити преиспитане. О претходним договорима још може да се расправља", сматра Вукадиновић и додаје да је понекад видљива спремност да се уради и оно што је већ договорено, па и више. По њему, политика двоструког колосека не може да функционише.

Драгољуб Жарковић сматра да висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон себе на би изложила ризику ако нема јасан циљ и да би све проблеме који се односе на то како и Срби и Албанци на Косову живе у својим срединама требало решити што пре.

"На пример, телефонија. Треба хитно преговарати. То је корисно и за српску страну,  посебно да се токови новца и робе доведу у регуларне односе, то је добар начин да се преговара око Косова. А конкретно питање независности неће скоро доћи на ред", каже Жарковић.

Владимир Тодорић сматра да треба направити пробну платформу, у којој Србија јасно ставља до знања шта хоће, како не би дошло до популизма на декларативном нивоу, а до уступака на практичном. Што пре, јер већ су почели притисци, и политичке и економске природе.

Гости Ока се слажу да треба постићи консензус у Скупштини око тога каква је политика према Косову, као и да ће за то бити довољна проста већина, додајући да се сада не може говорити о великој снази опозиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво