Читај ми!

Потврда пријатељских односа Србије и Русије

Председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин су на састанку у Сочију потврдили пријатељске односе две земље. Уједињене нације треба да имају примарну улогу у решавању питања Косова, сагласни Николић и Путин. Русија не види проблем у амбицијама Србије да уђе у Европску унију, рекао председник Николић.

Председници Томислав Николић и Владимир Путин су на састанку у Сочију потврдили пријатељске односе Србије и Русије у којима треба уважити нове међународне околности, јавља извештач РТС-а Бојан Бркић. У разговорима који су трајали два и по сата двојица председника су главну пажњу посветили темама економске, трговинске и сарадње у области енергетике, а говорили су и о Косову и Метохији.

Путин је рекао да ће Русија и Србија бити партнери и у будућности, пре свега у великим "паневропским и инфраструктурним пројектима" попут Јужног тока и да су руске компаније већ присутне на српском тржишту у области енергетике, металургије и туризма.

"Оне су и највећи инвеститори и највеће пореске платише", навео је руски председник.

Он је поменуо складиште гаса Банатски двор и рекао да се нада да ће бити и других сличних примера успешне сарадње две земље у енергетици.

"У Србији активно раде Гаспромњефт, Лукојл, а спремни смо да на српском тржишту радимо не само са српским партнерима, него и са европским, ако је могуће", рекао је он.

Руски председник је говорио и о раду Хуманитарног центра у Нишу и ангажовању у решавању проблема са елементарним непогодама у Србији, као и помоћи у разминирању терена.

Председник Србије Томислав Николић је рекао да су односи две земље увек "зависили од руководстава, а никада од грађана, који су увек били за што тешњу сарадњу".

"Разговарали смо како да интензивирамо сарадњу како би постигла онолики ниво колики заслужују наши добри братски односи", додао је Николић.

Према његовим речима, било је говора и о пројектима у којима може да учествује и државни и приватни руски капитал, о заједничком наступу на другим тржиштима. Николић је истакао да се нада да ће до краја године бити отворени радови на скоро 400 километара трасе Јужног тока кроз Србију.

"Надам се да ћемо имати ту радост и част да председник Русије отвори радове", навео је Николић.

Председник Николић је рекао да му је част да предводи делегацију Србије у првој званичној посети Русији и рекао да су односи две земље ушли у нову еру, која није заснована само на језику, традицији, култури и вери већ на економским интересима оба народа.

Он је нагласио да Србија покушава да испуни услове Европске уније за добијање пуноправног чланства и да Руска Федерација не види проблем у томе.

О Косову под окриљем УН-а

Николић је рекао да је Србија суочена са укидањем такозване надгледане независности Косова, да су на церемонији у Приштини присуствовали представници Европске уније.

Он је додао и да је Србија ушла у преговоре са привременим органима власти у Приштини и да не може да учествује у било каквим преговорима који учвршћују независност јужне српске покрајине.

Николић и Путин су се сагласили да Уједињене нације треба да имају примарну улогу у решавању питања Косова, а шеф руске државе је прецизирао да решење треба тражити на основу Резолуције 1244.

"Србија је суочена са укидањем надгледане независности Косова. Ушли смо у преговоре са привременим иснтитуцијама у Приштини у жељи да наши грађани боље живе, али не можемо да учествујемо у преговорима који учвршћују независност Косова", рекао је Николић на конференцији за новинаре после разговора са председником Русије.

Николић је нагласио да Србија не може да дозволи никакву промену стања на Косову силом, јер се, како је подсетио, од силе одустало још 1999. године. "Ми ниста нећемо радити на силу, али ћемо све радити у оквиру Савета безбедности УН", поручио је Николић.

Он је додао да је Србија захвална Русији и другим чланицама СБ УН које се не слажу са незаконитом, самопроглашеном независношћу Косова. Николић је рекао да у Србији никада неће моћи да победи онај ко би се сагласио са независношћу Косова.

Путин је поновио да је Русија што се тиче Косова привржена очувању примарне улоге УН.

"Сматрамо да решење треба тражити преговорима, на основу резолуције 1244", рекао је руски председник.

После завршетка састанка Николића и Путина, почели су шири састанци државних делегација Србије и Русије, као и представника великих компанија.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво