Читај ми!

Србија спремна за дијалог

Србија никада и ни под којим условима неће признати независност Косова и заувек ће бити јединствена по том питању, рекао премијер Ивица Дачић у Савету безбедности. Технички дијалог није довољан, Србија је спремна за дијалог на високом нивоу, истакао Дачић.

На седници Савета безбедности Уједињених нација, премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је Београд спреман за дијалог о Косову и Метохији на највишем нивоу. Поновио је да Србија никада неће признати независност Косова и да се противи примени било ког решења мимо сагласности Савета безбедности.

Овде можете прочитати обраћање премијера Ивице Дачића Савету безбедности Уједињених нација

После седнице, у изјави за Дневник РТС-а, Дачић је рекао да су све државе чланице намоћнијег тела светске организације поздравиле спремност Владе Србије за дијалог са Приштином.

"Многе државе су осудиле насиље над Србима на Косову и Метохији, а све чланице Савета безбедности подржале су истрагу о трговини органима", рекао је Дачић, оцењујући да је данашња седница била најконструктивнија после низа година и да је протекла у позитивнијој атмосфери у односу на претходне седнице.   

"Србија је опредељена за наставак дијалога, за мир, безбедност и сарадњу. Ми смо спремни да спроведемо све оно што је договорено у Бриселу. Технички дијалог не може да реши све проблеме, и спремни смо да се дијалог подигне на виши политички ниво", истакао је Дачић.

"Тај дијалог не подразумева да Приштина добија све, а да се Београду узима све", указао је Дачић.   

Он је додао да је изнео став Србије да не може "прихватити овако једнострано проглашену независност Косова", али да је спремна за наставак дијалога како би се нашло свеобухватно решење уз узважавање интереса Албанца и свих других народа који живе на Косову.

Седници је присуствовао и премијер Косова Хашим Тачи, који је рекао да је статус Косова решен, али да је Приштина посвећена наставку дијалога са Београдом.

"Статус Косова није решен зато што о томе није донета никаква одлука на седници Савета безбедности. Он ће бити решен тек када буде постигнуто свеобухватно решење са којим су сагласне све стране у овим разговорима", рекао је премијер Дачић.

Он је поновио да је Србија спремна да гради једну нову и заједничку будућност, али да би тај мир био трајан, он мора да буде и праведан.

"Ми наше интересе желимо да бранимо мирним путем. Не желимо да играмо двоструке игре. Сви знају какви су наши ставови и мислим да ће бити много лакше водити дијалог на тим основама", навео је премијер Ивица Дачић.

На седници Савета безбедности УН разматран је редовни тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о Косову и Метохији.

Генерални секретар УН је у извештају стање на Косову оценио као углавном мирно али и даље крхко, посебно изразивши забринутост због инцидената који су се догодили током прославе Видовдана.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи