Читај ми!

Србија добила Владу

Посланици републичког парламента изабрали нову Владу Србије са Ивицом Дачићем на челу. Министри положили заклетву, Дачић преузео дужност од Мирка Цветковића. Влада ће радити као тим, рекао Дачић, док је Александар Вучић поручио да ће Србија бити безбедна земља.

17. 30 - Влада Србије на првој седници изабрала Вељка Одаловића за генералног секретара Владе.

15.20 - Почела прва седница нове Владе Србије. 

15.05 - Завршена примопредаја дужности. Бивши премијер Мирко Цветковић пожелео успех Ивици Дачићу и рекао да му неће давати савете. 

14.05 - Завршена седница парламента на којој је изабрана нова Влада. 

13.54 - Министри у новој Влади Србије положили заклетву. 

13.25 - Потврђен престанак посланичких мандата члановима владе, чиме су створени улови за њихов избор за министре.

12.52 - Гласовима 142 посланика изабрана влада Ивице Дачића. Против су гласала 72 посланика. У току је пауза, након чега ће министри положити заклетву. 

Мандат нове Владе Србије почео је да тече пошто су чланови кабинета Ивице Дачића положили заклетву у Скупштини Србије. Нова влада има 17 ресора и 19 чланова, а добила је подршку 142 посланика. Против су гласала 72, од укупно 214 присутних посланика.

Премијер Ивица Дачић поручио је, после избора Владе у Скупштини Србије, да без економског опоравка земље неће бити лако достићи ниједан постављени циљ. У првом обраћању новинарима по избору на месту премијера, Дачић је рекао да ће то бити основна тачка по којој ће се оцењивати да ли је влада ефикасна.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са Александром Вучићем и Млађаном Динкићем, поручио да ће влада сигурно деловати као тим, и у њој неће моћи свако да ради шта хоће.

"Носимо политичку одговорност за функционисање владе и зато је неопходно да се влада не појављује са различитим ставовима у истој области", рекао је Дачић, који је преузео дужност премијера од Мирка Цветковића

Премијер је изразио задовољство великим бројем гласова који је влада добила приликом гласања у Скупштини, рекавши да није било спорно да ће имати већину, већ да је желео да политички договор буде што шири.

Вучић: Србија ће бити безбедна земља

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је да ће Србија бити безбедна земља и да су напредњаци ушли у владу како би остварили тај и друге циљеве и покушали да донесу промене грађанима Србије.

Вучић је рекао да су сви они у влади како би донели промене јер су за то гласали грађани Србије.

"Ако можемо то да урадимо, ако можемо то да направимо, онда ће то бити велика ствар за нашу земљу. Ако то не успемо, онда ће неки нови то морати, да замене нас јер Србија истим путем, једнако лошим, не може и не сме да настави", рекао је Вучић.

Александар Вучић је поручио да ће борба против криминала и корупције ићи с врха, а не од оних који су мање криви, па да чекамо дуго до оних који су највећи кривци за све што нас је снашло", казао је Вучић у свом првом обраћању медијима након избора на место потпредседника и министра одбране у влади Србије.

Динкић: Очекују нас изазови

Министар финансија и привреде Млађан Динкић упозорио је да нову Владу очекују огромни изазови због катастрофалних финансија и тешке привредне ситуације, али да ипак верује у могућност стабилизације, а затим и економског преокрета.

"Ово је вероватно најсиромашнија влада у последњих десет година када је реч о финансијама које затиче на почетку мандата, а очекивања грађана су велика. Неће бити лако обезбедити новац за пуко преживљавање јавног сектора, јер плате у јавном сектору и пензије се не исплаћују из онога што зарадимо него из задуживања", објаснио је Динкић.

Млађан Динкић је најавио разговоре са синдикатима, привредницима и економистима како би се што пре направио програм антикризних мера за привреду, јер ако се не појачају ликвидност и производња неће бити могуће задовољити потраживања из буџета.

Осуђујући досадашње вођење политике неумереног задуживања, Динкић је истакао да будуће генерације не могу да плаћају за грешке садашњих или претходних генерација, и да ће зато план фискалне консолидације кренути од радикалног сечења непотребних расхода. Динкић је додао да ће план фискалне консолидације бити донет до краја септембра.

Иначе, за нову владу на данашњој седници републичког парламента гласали су посланици Српске напредне странке, коалиције коју предводи СПС, Уједињених региона Србије, Странке демократске акције, Социјалдемократске партије Србије и Народне партије.

Против су били посланици Демократске странке, Либерално демократске партије, Савеза војвођанских Мађара, Лиге социјалдемократа Војводине, Демократске странке Србије, Српског покрета обнове и Демохришћанске странке Србије. Посланици су, иначе, о програму и избору чланова Владе гласали јавно, прозивком.

Министри су затим положили заклетву, чији текст гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Посланици Скупштине Србије завршили су јутрос око 5 сати расправу о избору нове владе, због чега је гласање померено за данас у подне.

Премијер Ивица Дачић је у експозеу, на синоћној седници парламента, поручио да је приоритет нове владе економски опоравак земље.

Србија је нову владу добила 82 дана након републичких избора, 30 дана од како је лидер социјалиста Ивица Дачић добио мандат од председника Србије Томислава Николића и 32 дана пре истицања законског рока за њено формирање.

број коментара 62 Пошаљи коментар
(недеља, 29. јул 2012, 02:57) - anonymous [нерегистровани]

Svako dobro vladi Srbije!

Jednostavnoscu i dobrim radom zelim vam put
sa srpkim narodom, put ka savrsenstvu u svim
oblastima zivljenja i bitisanja. Mozemo ako hocemo!!! Sve je u nama i od nas!!!

(субота, 28. јул 2012, 20:09) - gavra [нерегистровани]

sa srecom.

sa srecom i da opravdate ocekianja gradjana ako misliste da ostanete jos koji mandat na vlasti.

(субота, 28. јул 2012, 19:55) - bolero [нерегистровани]

...

Mislim da je ekspoze dobar a sada svi treba da zavrnemo rukave i radimo a ne da samo gledamo u vladu. I da nesto cekamo..

(субота, 28. јул 2012, 19:43) - gile [нерегистровани]

svi na svoje zadatke

sada lepo svi na svoje zadatke,opozicija da bude konstruktivna a ne da ometa rad vlade kao sto to trenutno rade.

(субота, 28. јул 2012, 08:12) - Danko, Bec [нерегистровани]

Bice isto

Dobili smo novu vladu. Sada ce Dinkic da mahne carobnim stapicem i poteci ce med i mleko. P.S. Koja je razlika, ako je novcanik kod mene, ili kod moje supruge, ako je prazan?

(субота, 28. јул 2012, 04:52) - Vitas [нерегистровани]

Vlada

Kako je moguce da na ovakoj vaznoj sjednici bude odsutno 26 narodni poslanika pa to moze samo u zemlji Srbiji.

(субота, 28. јул 2012, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

zna se

mozda se ne zna ko ce biti presednik ali se zna ko ce biti premijer

(петак, 27. јул 2012, 23:52) - Vesna 73 [нерегистровани]

nema sumnje

Ne sumnjam u rad nove vlade jer jedva smo dočekali svi da se formira i da Srbija krene ponovo da živi! Prethodno vreme rado bih zaboravila a verujem i mnogi drugi.

(петак, 27. јул 2012, 23:49) - anonymous [нерегистровани]

sve je isto

ova vlada je vec 4 god. bila, sto se par coveka promenilo, ne znaci da je vlada stabilnija i jaca... bog neka je srbiji u pomoc... a ne vladi, jer se ishodi nove, a bazirane na staru, vec znaju...

(петак, 27. јул 2012, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

A Milo ?

Koliko god me nervirao svih proteklih godina, zadnja poruka mu je potpuno na mestu ! Konacno Srbijanci na celu sopstvene drzave ! Zelim sve naj, naj, najbolje i najlepse novoj vladi !