Полемика Дачића и Тадића

Мандатар Ивица Дачић критикује демократе да мењају мишљење у зависности од тога јесу ли на власти или у опозицији. Лидер ДС-а Борис Тадић сумња у капацитете нове владе да се избори са кризом. Александар Вучић у Вашингтону, не зна се разлог посете.

Нову Владу и политичке прилике у земљи домаћи политичари данас коментаришу из иностранства. Мандатар Ивица Дачић у Немачкој је информисао саговорнике о циљевима и плановима новог кабинета и критиковао демократе да мењају мишљење у зависности од тога јесу ли на власти или у опозицији.

"До јуче смо били заједно у коалицији, а сада се говори да ова влада нема шанси уколико сам ја у њој, па како је ДС влада имала шанси? Ја сам добро сарађивао са ДС-ом, имали смо добре односе, нисам ја крив што су они изгубили на изборима, они су сами криви. Желим им све најбоље и желим да заједно радимо у интересу Србије", поручује Дачић.

Дачић је сигуран да ће кабинет бити састављен 23 јула. Немачким саговорницима поручује да ће влада наставити путем европских интеграција како би што пре добила датум за отпочињање преговора са Унијом, као и да је Београд спреман за дијалог са Приштином не само на техничком, већ и на политичком нивоу.

Нова влада и одлазак ДС-а у опозицију био је тема и састанка социјалистичке интернационале у Грчкој, где учествују демократе.

Лидер ДС-а Борис Тадић каже да у коалиционом споразуму није видео импресивне мере и решења за кризу, али да би свакако нагоре било да Србија прода своје енергетске и телекомуникационе ресурсе.

"Ја сам рекао да немам уверење да би нова влада могла да одговори на изазове са којима се Србија данас суочава, а са једне стране показујем и уздржаност у свом коментару, јер је и ДС учествовала у влади и није имуна од критика", рекао је Тадић.

Тадић је рекао да чланице претходне коалиције, које су сада формирале коалицију са СНС-ом, немају ни персонални капацитет да решавају дубоке проблеме који погађају и Србију и свет.

Напредњаци кажу да ће следеће седмице изаћи са именима министара. Градоначелник Зрењанина Горан Кнежевић каже да би у новој влади волео да води ресор пољопривреде. "Још је све у домену медијских спекулација, а мени би била част и велики изазов да будем члан владе", каже Кнежевић.

Лидер напредњака Александар Вучић потврдио је да желео да се бави одбраном.

Први човек СНС-а, иначе, допутовао је у Вашингтон, али није било могуће проверити сврху посете нити са ким ће се састати. Пред одлазак је рекао да гарантује за поштење људи из своје странке који уђу у владу.

"Разумевајући у каквој се ситуацији ова земља налази, шта смо добили у наслеђе, грађани и не очекују да ће истог тренутка живети боље, они само желе да на власти коначно виде поштене и честите људе. Доста је било министара који су на пашњацима градили велелепне виле и апартмане, министара са по десет телохранитеља и пет аутомобила", рекао је Вучић.

У међувремену, Уставни суд Србије утврдио је да су неуставне одредбе Закона о изменама и допунама Закона о Влади, и то оне које се тичу заменика премијера. То значи да будући кабинет неће моћи да има функцију заменика председника Владе, јер је Устав не предвиђа.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(петак, 13. јул 2012, 12:26) - Dragan S. [нерегистровани]

Ma nemoj...

...a kad je Tadić pobeđivao sa 1,2 procenta razlike, to je ipak bila ubedljiva pobeda, kad je SRS imala najviše poslanika u parlamentu, opet je DS bio ubedljivo bolji. Vreme je da DS nauči da gubi i da časno prihvati poraz, a ne da kukaju kao babe i okrivluju sve ostale, samo ne sebe.

(петак, 13. јул 2012, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

Vasington

Sta ce Vucic vec sad u Vasington?! Ako bude Vucic postavljen/izabran za ministra odbrane onda neka uvede ponovo obavezno sluzenje vojske! Drzava koja nema vojsku ne treba da se naziva drzavom! A mi srbi smo je uvek imali - vratimo se na Cara Lazara! Zivela Srbija i Vojska Srbije!

(петак, 13. јул 2012, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

!

Сад је неуставно да имамо заменика Председника Владе.
А прије 4 године није било!
У чему је разлика.
Сви знамо!

(петак, 13. јул 2012, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Шта зна дете шта је триста кила

Цитирам Тадића из Чланка "свакако нагоре било да Србија прода своје енергетске и телекомуникационе ресурсе".
Ако је то најгоре, зашто је његова влада ономад расписивала тендер за Телеком, а такође и вршила припреме за приватизацију делова ЕПС-а (због чега је и извршена подела истог на два дела). Док је он био на власти то је била добра одлука а сад је то најгоре за Србију. 

(петак, 13. јул 2012, 10:54) - Potomak [нерегистровани]

Re Dragojlo

Pa, DS je taj koji je neprestano skupljao male stranke oko sebe.

(петак, 13. јул 2012, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

Dragojlo

DS je mozda u opoziciji zbog nastalih okolnosti udruzivanja malih sstranaka da SNS-om...DS jeste izgubio u smislu da ga nece biti u vladi ali za njih je i dalje glasalo okvirno oko 1500000 ljudi naspram 1600000 za SNS, pa s tim u vezi ne bi ja bas rekao da su "izgubili"...

(петак, 13. јул 2012, 10:15) - TaraS [нерегистровани]

rešenje krize

Ako Tadić u koalicionom sporazumu nije video "rešenje za krizu", zašto ga on ne predloži? Zašto ga dosad nije "predlagao"?

(петак, 13. јул 2012, 10:09) - AnjaM [нерегистровани]

uzdržanost

Tadić je "uzdržano prokomentarisao" da "nova vlada neće moći odgovoriti na izazove s kojima se suočava Srbija"! Zašto njegova bivša vlada nije odgovorila na izazove u cilju interesa cele zemlje!?

(петак, 13. јул 2012, 09:12) - anonymous [нерегистровани]

@Srbija...

...ti onako,proizvoljno...nije kriza u cijelome svijetu naprotiv u mnogim razvijenim drzavama privredni rast dozivljava bum,primjer su Kina,Rusija,Korea,Njemacka i i...a trend se ocekuje i u narednim godinama....za Srbiju u pravu si a jesili se zapitao za razloge?

(петак, 13. јул 2012, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

prihvatite poraz

Tadic je imao svoju sansu i nije pokazao da je kompetentan d ase nosi sa problemimaSrbije.Tako da je bolje da dostojanstveno prihvati poraz.Ja sam sve ove godine glasala za demokrate ali nisu dorasli zadatku da spasu Srbiju.Mnogo losih stvari su dozvolili.Misle da mi to ne vidimo.Narod je glasao ove druge i neka oni sad probaju.Gdine Tadicu ja sam prihvatila da je stranka za koju glasam izgubila.Prihvatite i vi....