Читај ми!

ПУПС: Процес формирања владе још отворен

Милан Кркобабић изјавио да ПУПС неће потписати коалициони споразум и да није задовољан третманом у преговорима о формирању нове владе. Председништво Партије уједињених пензионера Србије данас одржало састанак који је трајао скоро четири сата.

19.35 - Како РТС незванично сазнаје, у току је тројни састанак Дачић, Кркобабић, Марковић.

15.56 - Процес за формирање владе још увек је отворен. Видећемо да ли ће бити трећег покушаја. ПУПС неће потписати нацрт коалиционог споразума у овој форми, јер није прецизан и ПУПС није задовољан третманом током преговора, рекао Милан Кркобабић. 

15.00 - Завршена седница Председништва ПУПС-а.

Заменик председника ПУПС-а Милан Кркобабић је новинарима, по завршетку вишечасовне седнице Председништва, рекао да "скраћени споразум" може да буде само полазна основа за дефинисање коалиционог споразума, који ће тачно утврдити надлежности и поделу ресора чланица коалиције, као и да је процес формирања владе још отворен.

"Не тражимо ни мање ни више од онога за шта преузимају одговорност коалициони партнери. Овде (у споразуму) о томе нема ни говора. Влада СПС–СНС–УРС за нас није приоритет уколико се не настави низ са ПУПС-ом", упозорио је Кркобабић и нагласио да "и после другог покушаја формирања владе, може да уследи и трећи, али и нови избори".

Кркобабић је потврдио да ће током дана разговарати са Дачићем не прецизирајући ни време ни место, нагласивши да то не зависи од ПУПС-а, који је "24 сата доступан за разговор".

Заменик председника ПУПС-а сматра да нема разлога да се та странка боји неке нове опције избора, али да ПУПС наступа самостално и да коалиција СПС–ПУПС–ЈС "више не постоји као обавезујући став".

Он је, међутим, рекао да су спремни да охрабре коалиционе партнере и да врло брзо направе нови, унапређени текст са правом платформом.

Кркобабић, ни поред инсистирања новинара, није прецизирао која министарства би, по њиховом мишљењу, требало да припадну ПУПС-у, већ је нагласио да тај број мора бити сразмеран броју посланичких мандата.

"Ако неко са 13 мандата може да управља земљом (УРС), а неко са 12 не треба да постоји, онда се варате", поручио је Кркобабић.

Он је, међутим, рекао да сва писања медија у последње време о његовим личним захтевима и амбицијама нису тачна, али на упорно инсистирање новинара није одговорио шта је оно што би задовољило ПУПС.

Негодовање због приче о ресорима

Кркобић је негодовао због тога што је УРС у јавност изашао са ресорима и министарствима које би водио у будућој влади, мимо претходног договора са другим коалиционим партнерима.

Подсетио је да је мандатар Ивица Дачић рекао да у овој фази текст нацрта коалиционог споразума не садржи изглед будуће владе ни утврђене надлежности, јер је базиран само на циљевима.

Кркобабић је запитао да ли би можда том будућем министру одговарало "да води министарство финансија, економије и музичке сцене".

Према његовим речима, медији су тврдили да је он лично био заинтересован за све ресоре осим да води Генералштаб.

"То место је упражњено и, ето, то вам је довољан одговор да су у питању спекулације", рекао је Кркобабић и закључио да је реалност сасвим другачија.

Кркобабић је оценио да је потребно утврдити квоте пре коначног договора о преузимању одговорности и нагласио да су социјално предузетништво, социјална политика и помоћ најугроженијим пензионерима оно што је био приоритет ПУПС и током кампање, а и сада.

Позвао се на ситуацију у Београду, где је, како је подсетио, обезбеђена 13. пензија за све оне који имају пензију испод 15.000 динара, нагласивши да то мора бити случај у целој Србији.

Коалициони споразум на поправном 

У прилог томе да ПУПС мора бити третиран као равноправан партнер, Кркобабић је рекао да би супротно представљало негацију партије којој је, како је нагласио, народ указао поверење.

"Уложићемо добру вољу и енергију да се поправи овај коалициони споразум. Срешћемо се, дефинисати наш предлог и ако то буде усвојено нема разлога за бригу, Србија ће славити. Међутим, коалиција не сме да буде нужно зло и да се само сакупи несрећних 126, односно 127 посланика", рекао је Кркобабић и поновио да ПУПС нема разлога да се боји и прављења неке нове опције.

Новинарима је представљен и закључак вишечасовне седнице Председништва, у коме је наведено да је то тело ПУПС дало пуну подршку лидеру Јовану Кркобабићу на до сада предузетим активностима на остваривању националних и државних интереса и овластило га да узме активно учешће у процесу формирања скупштинске већине и владе, уз напомену да до сада нису били третирани као равноправни партнери и инсистирају да буду вредновани онако како су их вредновали грађани.

Председништво је, како се додаје у закључку, разматрало нацрт споразума о заједничким политичким циљевима, које им је мандатар Ивица Дачић доставио 6. јула и сматра да он може да послужи само као полазна основа, која би омогућила да сви коалициони партнери равноправно и у складу са својим политичким програмима дају допринос дефинисању циљева, прихватљивих за све коалиционе партнере.

Из тих разлога, како се наводи, нацрт споразума не може бити потписан у том облику.

Кроз закључке Председништва поновљен је став ПУПС да је приоритет заштита пензионера, да социјални програм Београда буде основ за дефинисање социјалног програма на територији Србије, као и инститирање на социјалном предузетништву.

У закључцима се подсећа да посланичка група ПУПС има 12 посланика и да је странка спремна да преузме пуну одговорност у реализацији заједничких циљева, на, како је наглашено, добробит грађана Србије.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво