Читај ми!

ПУПС: Процес формирања владе још отворен

Милан Кркобабић изјавио да ПУПС неће потписати коалициони споразум и да није задовољан третманом у преговорима о формирању нове владе. Председништво Партије уједињених пензионера Србије данас одржало састанак који је трајао скоро четири сата.

19.35 - Како РТС незванично сазнаје, у току је тројни састанак Дачић, Кркобабић, Марковић.

15.56 - Процес за формирање владе још увек је отворен. Видећемо да ли ће бити трећег покушаја. ПУПС неће потписати нацрт коалиционог споразума у овој форми, јер није прецизан и ПУПС није задовољан третманом током преговора, рекао Милан Кркобабић. 

15.00 - Завршена седница Председништва ПУПС-а.

Заменик председника ПУПС-а Милан Кркобабић је новинарима, по завршетку вишечасовне седнице Председништва, рекао да "скраћени споразум" може да буде само полазна основа за дефинисање коалиционог споразума, који ће тачно утврдити надлежности и поделу ресора чланица коалиције, као и да је процес формирања владе још отворен.

"Не тражимо ни мање ни више од онога за шта преузимају одговорност коалициони партнери. Овде (у споразуму) о томе нема ни говора. Влада СПС–СНС–УРС за нас није приоритет уколико се не настави низ са ПУПС-ом", упозорио је Кркобабић и нагласио да "и после другог покушаја формирања владе, може да уследи и трећи, али и нови избори".

Кркобабић је потврдио да ће током дана разговарати са Дачићем не прецизирајући ни време ни место, нагласивши да то не зависи од ПУПС-а, који је "24 сата доступан за разговор".

Заменик председника ПУПС-а сматра да нема разлога да се та странка боји неке нове опције избора, али да ПУПС наступа самостално и да коалиција СПС–ПУПС–ЈС "више не постоји као обавезујући став".

Он је, међутим, рекао да су спремни да охрабре коалиционе партнере и да врло брзо направе нови, унапређени текст са правом платформом.

Кркобабић, ни поред инсистирања новинара, није прецизирао која министарства би, по њиховом мишљењу, требало да припадну ПУПС-у, већ је нагласио да тај број мора бити сразмеран броју посланичких мандата.

"Ако неко са 13 мандата може да управља земљом (УРС), а неко са 12 не треба да постоји, онда се варате", поручио је Кркобабић.

Он је, међутим, рекао да сва писања медија у последње време о његовим личним захтевима и амбицијама нису тачна, али на упорно инсистирање новинара није одговорио шта је оно што би задовољило ПУПС.

Негодовање због приче о ресорима

Кркобић је негодовао због тога што је УРС у јавност изашао са ресорима и министарствима које би водио у будућој влади, мимо претходног договора са другим коалиционим партнерима.

Подсетио је да је мандатар Ивица Дачић рекао да у овој фази текст нацрта коалиционог споразума не садржи изглед будуће владе ни утврђене надлежности, јер је базиран само на циљевима.

Кркобабић је запитао да ли би можда том будућем министру одговарало "да води министарство финансија, економије и музичке сцене".

Према његовим речима, медији су тврдили да је он лично био заинтересован за све ресоре осим да води Генералштаб.

"То место је упражњено и, ето, то вам је довољан одговор да су у питању спекулације", рекао је Кркобабић и закључио да је реалност сасвим другачија.

Кркобабић је оценио да је потребно утврдити квоте пре коначног договора о преузимању одговорности и нагласио да су социјално предузетништво, социјална политика и помоћ најугроженијим пензионерима оно што је био приоритет ПУПС и током кампање, а и сада.

Позвао се на ситуацију у Београду, где је, како је подсетио, обезбеђена 13. пензија за све оне који имају пензију испод 15.000 динара, нагласивши да то мора бити случај у целој Србији.

Коалициони споразум на поправном 

У прилог томе да ПУПС мора бити третиран као равноправан партнер, Кркобабић је рекао да би супротно представљало негацију партије којој је, како је нагласио, народ указао поверење.

"Уложићемо добру вољу и енергију да се поправи овај коалициони споразум. Срешћемо се, дефинисати наш предлог и ако то буде усвојено нема разлога за бригу, Србија ће славити. Међутим, коалиција не сме да буде нужно зло и да се само сакупи несрећних 126, односно 127 посланика", рекао је Кркобабић и поновио да ПУПС нема разлога да се боји и прављења неке нове опције.

Новинарима је представљен и закључак вишечасовне седнице Председништва, у коме је наведено да је то тело ПУПС дало пуну подршку лидеру Јовану Кркобабићу на до сада предузетим активностима на остваривању националних и државних интереса и овластило га да узме активно учешће у процесу формирања скупштинске већине и владе, уз напомену да до сада нису били третирани као равноправни партнери и инсистирају да буду вредновани онако како су их вредновали грађани.

Председништво је, како се додаје у закључку, разматрало нацрт споразума о заједничким политичким циљевима, које им је мандатар Ивица Дачић доставио 6. јула и сматра да он може да послужи само као полазна основа, која би омогућила да сви коалициони партнери равноправно и у складу са својим политичким програмима дају допринос дефинисању циљева, прихватљивих за све коалиционе партнере.

Из тих разлога, како се наводи, нацрт споразума не може бити потписан у том облику.

Кроз закључке Председништва поновљен је став ПУПС да је приоритет заштита пензионера, да социјални програм Београда буде основ за дефинисање социјалног програма на територији Србије, као и инститирање на социјалном предузетништву.

У закључцима се подсећа да посланичка група ПУПС има 12 посланика и да је странка спремна да преузме пуну одговорност у реализацији заједничких циљева, на, како је наглашено, добробит грађана Србије.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(уторак, 10. јул 2012, 07:49) - pokojo [нерегистровани]

Bravo

Slažem se sa Vašim komentarom

(уторак, 10. јул 2012, 00:27) - ruya [нерегистровани]

dss

verovatnoca da neko pozove dss u vladu je koliko da i ja postanem papa.ljudi glasali ste,sad gledajte.sami ste ovo birali,niko vam nije kriv.gde jos u svetu penzioneri imaju svoju partiju ili da vode politiku zemlje.ali tako sns.u i treba kada zeli vladu po svaku cenu i zato krkobabicu nepopustaj dok nedobijes mesto premijera,guvernera,bia,policiju,pravdu.dace oni sve samo budi uporan.a mi srbi smo jos jednom dokazali da smo samoubilacki narod

(понедељак, 09. јул 2012, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

novi izbori

Evo sanse da umesto koalicije da sve stranke izadju samostalno na izbore. Od cele ove koalicije, verovatno bi PUPS pres´o cenzus dok bi SPS i JS zavrsili kao SRS. Kako god okrenuli, sem ako se pravi velika koalicija,
nema buduce Vlade bez DSS-a. Hvala i pozdrav.

(понедељак, 09. јул 2012, 20:46) - anonymous [нерегистровани]

Preteraše ga

Hajdemo lepo svi mi na nove izbore, pa da se ova gospoda sa tim silnim pregovorima više ne muči.

(понедељак, 09. јул 2012, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

u principu tako je

Sve mi nekako čudno dodje da Krkobabić sada pominje i druge opcije u sastavljanju Vlade.Ima li to neke veze sa ovim čudnim posjetama iz inostranstva?Čini se da je ovima važnije koji portfelj u Vladi dobiti nego narodna muka i jadi.Jadni mi snjima.

(понедељак, 09. јул 2012, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

realnost...

tako je... u pravu si,pojedini gradjani Srbije, nemaju za hleb,a gospodin Krkobabic trazi 13-u penziju ... ovo je SMESNO.

(понедељак, 09. јул 2012, 19:34) - Коле [нерегистровани]

Доста уцењивања!

Нови избори!Све мале странке - напоље!

(понедељак, 09. јул 2012, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

Re. Ponižavanje

Prijatelju, istina je da su od nas napravili socijalne slučajeve, ali udruženi u PUPS mi možemo da otvorimo pitanje našeg udela u imovini Republičkog Fonda PIO, koju prikrivaju nepopisanu, a ogromna je, oko 800 miliona evra.Naše doprinose za PIO koje smo decenijama uplaćivali pojeli su "skakavci", ali nekretnine-odmaraližta , banje, zgrade , ne mogu da sakriju. Zahtevaćemo popisivanje te imovine i tražićemo svoju imovinu i pred Sudom u Strazburgu, a neka svaka vlada, bilo ko je sastavio,zna da nesme da otudji- -privatizuje, odnosno otme našu imovinu i mora da zna da smo mi penzioneri akcionari te imovine. Hoće kapitalizam e onda i kapitalističko poimanje imovine-ono što je naše ne sme biti popljačkano.

(понедељак, 09. јул 2012, 19:17) - patriota [нерегистровани]

a DSS

A DSS ima 21 mandat pa niko zbog stranog faktora nesme da ih pozove u Vladu.Ajde sada ..to cekamo i zelimo.

(понедељак, 09. јул 2012, 18:41) - Vasa [нерегистровани]

cao nemojte da potpisujete

E sad uskace DSS