Читај ми!

Филип Гордон у Београду

Помоћник америчког државног секретара разговарао са Борисом Тадићем у седишту ДС-а, а у понедељак ће се састати са председником Србије Томиславом Николићем и мандатаром Ивицом Дачићем.

Неколико дана после посете заменика помоћника америчког државног секретара Филипа Рикера, у Београд је стигао и Филип Гордон, помоћник Хилари Клинтон. Званичник Стејт департмента ће се током дводневне посете састати с председником Србије Томиславом Николићем, мандатаром Ивицом Дачићем, а вечерас се састао са лидером ДС-а Борисом Тадићем у седишту ДС-а. Из странке је речено да неће бити саопштења са састанка, нити изјава за медије. 

Гордон ће, како је уочи његове турнеје саопштио Стејт департмент, пружити подршку САД за формирање нове владе, која ће бити посвећана приближавању земље Европској унији, посебно поштујући регионалну стабилност и конструктивне односе са Косовом.

Председник Томислав Николић са Гордоном ће разговарати у понедељак у згради Председништва, саопштила је Прес служба председника.

И мандатар за састав владе Ивица Дачић сусрет са Гордоном најавио је за понедељак. "Биће то разговор као и сваки други о нашим билатералним односима и не очекујем никакав спектакуларни састанак", рекао је Дачић.

Уочи посете Београду, званичник Стејт департмента поручио је да се од Србије не очекује да у овој фази призна Косово, али да ће морати да прихвати чињеницу постојања сувереног и независног Косова унутар садашњих граница и нагласио да подела Косова није опција ни за Србију ни за Косово.

"Ни ми ни ЕУ од Србије не очекујемо да у овој фази призна Косово. Она то неће учинити. Међутим, Србија ће морати да се помири с реалношћу демократског, сувереног, независног и мултиетничког Косова у садашњим границама", рекао је Гордон на Кроација самиту у Дубровнику.

"Београд не би смео да блокира напоре Косова усмерене према децентрализацији и подела није опција, ни за Србију нити за Косово", поручио је Гордон на панелу о изгледима за чланство у ЕУ као покретачке силе друштвених и политичких промена.

Према његовим речима, САД очекују нормализацију односа Србије и Косова. Гордон је рекао и да ће САД и даље радити на томе да се цео регион интегрише у Европу, али да ће лидери земаља морати прилично да "запну како Балкан не би нестао с радара".

Помоћник америчког државног секретара негирао је да америчка влада утиче на формирање Владе Србије.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво