Читај ми!

Николић поверио мандат Дачићу

Председник Србије Томислав Николић поверио Ивици Дачићу мандат за формирање Владе Србије. Дачић: Нема повратка у деведесете, не интересује ме "небеска Србија" него садашњост и будућност земље.

14.41 – Руководство СНС-а и коалиције СПС–ПУПС–ЈС почеће сутра у 10 часова разговоре о формирању будуће владе. Разговоре ће у име СНС-а водити лидер Александар Вучић, а у име колаиције око СПС-а лидер социјалиста Ивица Дачић, најављено из СНС-а.

12.45 – Прихватио сам одговорност и ставио се у службу Србије. Нема повратка у деведесете, не интересује ме "небеска Србија" него садашњост и будућност земље, поручује Ивица Дачић. 

12.34 – Коалиција СПС–ПУПС–ЈС обавестила председника Николића да постоји начелна сагласност о формирању парламентарне већине, рекао Ивица Дачић. СНС и УРС подржаће ме као мандатара, навео је Дачић и додао да су отворени за сарадњу и са другим странкама.

Председник Србије Томислав Николић поверио је данас лидеру СПС-а Ивици Дачићу мандат за формирање Владе Србије.

После састанка, који је одржан у Председништву Србије, Николић је саопштио да је Ивица Дачић затражио од њега мандат за формирање Владе.

Николић је рекао да га је коалиција СПС–ПУПС–ЈС убедила да има парламентарну већину.

"У тој већини биће СНС и УРС и вероватно неки други представници мањина грађана у Скупшини Србије", рекао је Николић.

"Данас је Видовдан, један од највећих празника у Србији и данас Србија добија промене", поручио је Николић и подсетио да су грађани 6. маја на изборима рекли да желе промене, да желе да раде и да желе живот достојан човека.

Председник је истакао да Влада треба да буде мала по броју, ефиксна и одговорна и да договором одлучује о свим важним питањима од којих зависи будућност грађана.

"Не кажем да ће бити лако, ситуација је веома компликована, бреме које смо наследили је изузетно тешко, питање Косова и Метохије решавано је на начин којим се избегава одговорност, а највећи терет пребацује на народ који већ годинама покушава да преживи", рекао је Николић.  

"Ми желимо да преузмемо одговорност", навео  је Николић и додао да Србија има пријатеље и на западу, и на истоку, северу и југу, као и да су јој сви суседи једнако важни.

Председник је истакао да пут Србије ка ЕУ остаје на стабилном курсу и поновио да је у разговорима са предстаницима ЕУ рекао да ће свака влада која буде формирана остати истрајна на уласку Србије у ЕУ.

Николић је напоменуо да је пред новом владом борба против корупције и криминала, јачање економије, изградња инфраструктуре, преиспитивање приватизација, реформа правосуђа и медија, али и да ће један од најважнијих задатака бити да врати "српску памет" која је претходних година отишла из државе.

Дачић: Нема повратка у деведесете

Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је да је коалиција СПС–ПУПС–ЈС данас обавестила председника Николића да постоји начелна сагласност о постојању парламентарне већине за формирање Владе Србије.

"Из наших разговора са СНС-ом и УРС-ом договорили смо се да ће они подржати и подржавају овај договор који смо данас постигли, а то значи да ће подржати мене за мандатара", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће се разговори наставити, сутра са СНС-ом, а у наредним данима са свим другим странкама које ће бити упознате са главним тачкама програма будуће владе и отвореношћу да у ту парламентарну већину уђу и неке друге странке.

Дачић је поручио да ће приоритети његове владе, уколико буде формирана, бити изградња јаке државе која брине о националним интересима, наставак евроинтеграција, социјална правда и једнакост и борба против организованог криминала и корупције.

"Прихватио сам одговорност и ставио се у службу Србије. Нема повратка у деведесете, не интересује ме небеска Србија, него садашњост и будућност земље, поручио је Ивица Дачић. 

Он је додао да ће се као премијер ставити у службу народа и грађана и да ће свој посао обављати одговорно и са решеношћу да се сви проблеми решавају у интересу грађана.

"Никад нећу доносити ниједну одлуку која неће бити праведна за грађане Србије и у том смислу је овај дан за мене велики испит зрелости као председника СПС-а, лидера коалиције СПС–ПУПС–ЈС и мандатара за састављање нове владе", указао је Дачић.

Састанак у председништву Србије почео је нешто после 11 часова, а поред Дачића били су и лидери Јединствене Србије и ПУПС-а, Драган Марковић и Јован Кркобабић и потпредседници Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић и Жарко Обрадовић.

Број коментара 103

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво