Читај ми!

Затворен прелаз Бање, барикада код Рудара

Кфор затворио алтернативни правац преко села Бање на северу Косова. Срби поставили нову барикаду код места Рударе у општини Звечан. Јутрос две особе повређене гуменим мецима у месту Штуоце близу прелаза Бање. Након санирања повреда у Дому здравља у Зубином Потоку пуштене су кућама.

23.55 - Војници Кфора вечерас су око 23.30 сата стигли у Рударе у општини Звечан на северу Косова где су Срби поставили барикаде.

22.05 - Срби са севера Косова вечерас су поставили нове барикаде на магистралном путу Лепосавић - Приштина у месту Рударе у општини Звечан, јавља дописник Танјуга.

12.10 - Саобраћај на путу Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце нормализован. Окупљени Срби се разишли, Кфор уклонио борбена возила са пута.

11.32 - Војници Кфора држе у блокади пут Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце. Ситуација мирна.

10.52 - Две особе рањене гуменим мецима у Штуоцу довезене у Дом здравља у Зубином Потоку и после санирања повреда пуштене кућама, рекла докторка Александра Стоименов.

9.42 - Један од окупљених Срба у месту Штуоце на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће, рањен је гуменим метком.

У месту Рударе у општини Звечан Срби су вечерас подигли нову барикаду, јавља дописник Танјуга. Припадници Кфора су дошли до барикаде у Рудару. Војници међународних снага, који су јутрос блокирали магистрални пут Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце и затворили алтернативни правац код села Бање, уклонили су блокаду пута у том месту. Окупљени Срби су се пре тога разишли. Саобраћај је нормализован око поднева.

Срби су нове барикаде у Рудару поставили у знак протеста због затварања алтернативних путних праваца на северу Косова од стране Кфора. Барикаде које су вечерас поставили Срби у Рудару постављене су по цик-цак систему, а чине их истоварена дрва, балвани и велики бетондски блокови.

Војници Кфора који су стигли до барикаде, блокирали су железнички мост који повезује Звечан са насељем Рударе чиме је прекинут саобраћај на релацији Звечан-Лепосавић.

Они развукли су бодљикаву жицу на раскрсници путева Звечан - Лепосавић у Рудару која се налази на двадесетак метара од постављених барикада.

Један оклопни транспортер Кфора налази се на левој страни железничког моста у Рудару на месту где је пре 15 дана дошло до највећих сукоба грађана и припадника Кфора, када је рањено троје грађана и два војника Кфора.

За сада нема информација каква је ситуација на барикади коју су Срби поставили, јер се до тог подручја не може прићи због блокаде Кфора.

Срби из Ибарског Колашина су се раније током дана склонили са пута у месту Штуоце, након позива председника општине Зубин Поток Славише Ристића да се разиђу. Колона од петнаестак борбених возила италијанског Кфора потом се повукла из Штуоца.

Ристић је рекао новинарима да је током дана имао разговоре са представницима Кфора који су пренели да немају команду да затварају друге алтернативне путеве на северу Косова, а да је пут преко села Бање био исувише близу прелазу Брњак и да су га због тога морали затворити.

Двојица Срба јутрос су лакше повређена у Штуоцу, када су италијански војници употребили гумене метке. Повређени су, после санирања повреда у Дому здравља у Зубином Потоку, пуштени кућама,  докторка те здравствене установе Александра Стоименов.

Испред тунела у Штуоцу била је постављена војна блокада од неколико оклопних транспортера и кордон италијанских војника Кфора. Италијански војници су преко разгласа затражили од окупљених Срба да остану на растојању од око 70 метара од њих. Гумене метке су употребили пошто су се Срби приближили знаку "стоп" који је био постављен на путу.

У саопштењу за медије, Кфор је навео да је јутрос успешно затворио алтернативни прелаз у близини Брњака у акцији која је изведена како би се допринело спречавању незаконитих прелазака административне линије.

Кфор не може да потврди извештаје да је једно цивилно лице рањено када су испељена три гумена метка у ваздух, како би се демонстранти одвратили од пењања на возила међународних снага, наводи се у саопштењу, којим се позива на уздржавање од једностраних потеза.

Кфор је, од 5.30 часова, успоставио неколико контролних пунктова и неколико локација је обезбедио уз помоћ кордона. Магистрални путни правац Косовска Митровица-Рибариће блокиран је у месту Зупче од 8.00 сати. Кфор је блокирао и путни правац Звечан-Зубин поток на пункту у Јагњеница, а на обе локације војници су развукли бодљикаву жицу и препречили оклопна возила.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић раније данас је изјавио да се акцијом онеспособљавања алтернативног пута изнад села Бање, Кфор ставио на страну Приштине и да покушава да Србе "у потпуности затвори, блокира и стави у жице".

"Акција представља решеност да натерају становништво да пролази преко главног прелаза како би почели са применом уредбе о регистарским ознакама и личним документама", рекао је Ристић.

број коментара 61 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јун 2012, 08:09) - anonymous [нерегистровани]

srpska latinica

??????????? I ostade živ!

(недеља, 17. јун 2012, 02:01) - Tomislav-Stutgart [нерегистровани]

Odgovor na@Ajmo na Kosmetu

Kako bre Burazeru to tvoje CTRL+ALT+DEL
ne funkcioniše koliko se ja razumem ono DEL
znači brisati nešto ja prisnemna taj CTRL+ALT+
DEL ono izbrisa ali ne oba objekta koja sam
hteo da izbrišem već samo jedan i to onaj:
Kosovo Republjik,a ono Kosovo je Srbija nehte
da izbriše i dobijem odgovor NEMOGUĆE BRISANJE!
Moguće što mi je Tastatura na Nemačkom i pišem
isključivo Latinicu, ali Srpsku.

(недеља, 17. јун 2012, 00:48) - anonymous [нерегистровани]

Blokada

KFOR blokirao most kod Rudara

(субота, 16. јун 2012, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

podrska

Puna podrska kosovskim Srbima! Ne moze okupator vecito da ostane na Kosovu, morace uskoro da se bore protiv demonstranata u svojim zemljama. Miran, uporan i gradjanski otpor je jace oruzje, od sve sile nato-pakta i eu-e.

(субота, 16. јун 2012, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

RTS

Ne mogu da verujem koliko naopaku cenzuru sprovodite.

(субота, 16. јун 2012, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

sitnica

sitnica je stari naziv kosova za one koji neznaju to je centar kosova gde sam ja rodjen iodrastao zivim vecdugo uinostranstvo ali su moje misli iosecanja stalno sa mojim drugovima komsijama imojim srbima koji segeneracijama bore zdobrobit cele srbije zato bi trebalo dasvaki srbin angazjuje sto moguce vise da doprinese resenju situaci nakosovu .mislim da bipodela bila bolje resenje ince ce kosovo ostati bez srba.bozjur,

(субота, 16. јун 2012, 21:46) - nemanja srbin [нерегистровани]

napred

Kosovo i Metohija je u srcu svakog pravog Srbina.Branicu i tastaturom a ako zatreba i drugim sredstvima jer je to deo nase zemlje.Kosovo je Srbija.

(субота, 16. јун 2012, 21:23) - Збуњен [нерегистровани]

који су приоритети

Па до пре неколико недеља је КФОР уклањао барикаде у име слободе кретања, а сада поставља нове барикаде не би ли онемогућио кретање. Ако је тако, онда да се ми Срби прилагодимо, да не идемо против главне струје. Ако су поново барикаде у моди и ми да их поставимо. Или је пак слобода кретања??

(субота, 16. јун 2012, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

UN i KFOR

UN bi trebale da obrate pažnju na ono to se događa u Siriji, a na Kosovu je srpski narod još uvek strpljiv.

(субота, 16. јун 2012, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Zao onog sto kaze "Hajde Nemanja"

Hahahaha! Pa naravno, ti "junaci" su najbrojniji!