Читај ми!

Споразум о таблицама (не) важи и за север

Споразум Београда и Приштине о слободи кретања односи се на цело Косово, рекла портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић. Међутим, Борислав Стефановић каже да је београдски тим јасно истакао да због специфичности севера Космета релевантни параграф тамо не може бити примењен.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да се споразум Београда и Приштине о слободи кретања односи на цело Косово и да север није изузет од договора као што то тврди шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић.

"Еулекс помаже спровођење договора постигнутих посредством ЕУ, који су одобрени од стране преговарача српске и косовске делегације. Ово укључује и споразум о слободи кретања који у параграфу седам јасно наводи да ће 'сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користити регистарске таблице са РКС или КС иницијалима'. Обе стране су се сложиле са овим условима", рекла је портпаролка Еулекса за агенцију Бета.

На питање да ли то важи и за север Косова, где су Срби већина, Ирина Гудељевић је рекла - "Да, односи се на целу територију Косова, укључујући и север". Према њеним речима, регистарске таблице ће издавати надлежни органи на Косову, а њихову дистрибуцију, када је то потребно, помоћи ће и Еулекс.

"Све стране ће учинити све што је у њиховој моћи да би се обезбедило спровођење. Ми очекујемо да ће бити спроведено на прописан, сразмеран и миран начин. Еулекс ће подржати поступно спровођење, у складу са својим мандатом, укључујући и прелазе на северу Косова", рекла је Ирина Гудељевић.

Међутим, шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић рекао је да се писмени траг о томе да се споразум о слободи кретања не односи на север Косова не постоји, али је београдски тим јасно истакао да због специфичности севера релевантни параграф тамо не може бити примењен.

"На самим преговорима јасно смо истакли да тај параграф 7 (који наводи да сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову користити регистарске таблице са РКС или КС иницијалима) из објективних разлога и специфичности севера не може применити и на север", рекао је Стефановић Бети.

"Не пише нигде да се не односи на север, али, исто тако, не пише да Приштина има право да отима српске таблице и документа ни на северу ни на југу, да им Еулекс асистира у томе, да имају права да отварају гепеке и одузимају возила са регистрацијама које су по њима нелегалне", указао је Стефановић.

Према његовим речима, ситуација на терену је "апсолутно недељива од споразума" и он не може бити примењен све док се дијалогом не реши питање севера Косова.

"Нисмо се усмено договорили, већ смо рекли да је то наш став, да тај параграф не може да се реализује на северу и да не може да обавезује грађане на северу док се не надје стистемско решење које ће то решити уз сагласност свих страна", рекао је Стефановић.

По његовим речима, то је била "јасна резерва" српске стране која, како је навео, не проистиче из политичке воље, већ из ситуације на терену и става грађана - а то је живот укључен у српске институције.

Стефановић је подсетио да је споразум направљен тако да они који живе јужно од Ибра, могу имати користи од тога, од могућности да користе ознаке КС, уместо да им Приштина наментне РКС таблице са грбом.

За Србе на северу ће морати да се нађе решење које се поклапа са животним околностима у којима се налазе, рекао је Стефановић и подсетио на друге једностране потезе Приштине као што је и намера да отвори канцеларију у Митровици.

"Једно су потези Приштине, а друго је договорено", казао је Стефановић. Он је додао да одузимање таблица подразумева узимање косовских, а нигде не пише да ће Србија то прихватити и асистирати у томе.

Стефановић је навео да не постоје тајни споразуми са којима представници Срба нису упознати јер су сви они достављени Скупштини и Одбору за Косово и Метохији, медијима, представницима косовских Срба, стављени су на сајт Владе која их је све усвојила.

Влада Косова је, на основу договора, донела уредбу којом је предвиђено одузимање таблица и возила онима који користе таблице МУП Србије за градове на Косову.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 16. јун 2012, 14:47) - Rade [нерегистровани]

Rekla kazala

Ono sto je receno , a nije napisano kao da nije ni receno . Ko ovde govori neistinu ?

(субота, 16. јун 2012, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Dokle naivnost i nesposbnost?

Još od dolaska UNPROFOR-a pa na ovamo svaki dogovor koji nije eksplicitno napisan na papiru se kasnije poriče i ne sprovodi od stranih pregovarača. Srpska strana ne sme da potpiše ništa što joj pravno valjano ne garantuje postignute dogovore. Na Stefanovića se vršio pritisak da potpiše nešto sa Albancima zbog dobijanja kandidature za EU. I on je naseo i potpisao dogovor gde su mu sigurno svašta usmeno garantovali, ali gde to ne stoji na papiru. I sada se ono što stoji na papiru sprovodi. Kada srpski pregovarači nameravaju da se nauče tehniku pregovaranja i prestanu sa ovim neoprostivo naivnim i nesposobnim greškama. Ako to nisu u stanju neka prepuste odgovornost nekom drugom.

(петак, 08. јун 2012, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Graška je što su uopšte pristali da Euleks dođe

Sve su pripisivali Miloševiću ,a njega odavno nema.Zašto bi Srbija trpila zbog Miloševića.Treba imati petlju pa to reći.