Читај ми!

Рударе, ко је први пуцао?

Кфор тврди да су војници код Рудара нападнути из оружја три калибра и да је Кфор пуцао у самоодбрани. На возилима и шлемовима укупно 38 трагова од метака, саопштио Кфор. Председник општине Звечан Драгиша Миловић узвраћа тврдњом да је Кфор користио прекомерну силу, упадао у станове и дворишта и малтретирао укућане.

Кфор је, током инцидената у Рудару, деловао у самоодбрани јер су војници нападнути из више праваца, бојевом муницијом из три различита калибра, рекао је портпарол Кфора Уве Новицки.

Новицки је групи новинара, у бази Кфора код Вучитрна, рекао да међународни војници нису брутално деловали бојевом муницијом, већ да су деловали у самоодбрани.

Портпарол Кфора је, представљајући доказе који су прикупљени током истраге догађаја код Рудара, рекао да су војници Кфора "нападнути три пута са источне стране моста, бојевом муницијом".

"На основу трагова напада на неколико војних возила види се да је реч о покушају убиства", рекао је Новицки.

Кфор је, такође, показао новинарима возила на којима се виде трагови метака, а на транспортер, који је био у блокади у Звечану, испаљена су, по видљивим траговима, 22 метка. На три џипа, транспортеру и шлемовима пронађено је укупно 38 трагова метака.

Међутим, мештани места Рударе, из чије околине је према тврдњама Кфора пуцано на ту међународну мисију, кажу да тако нешто нису видели. Тврде да Кфор није испровоциран и да је та мисија користила прекомерну силу.

О томе сведочи и Радослава Филимоновић која је као и њени синови повређена током акције уклањања барикаде. Један од њених синова био је међу приведенима.

Она је у изјави за РТС рекла да су војници Кфора упали у ресторан који држи њена породица и без разлога тукли њене синове, њу повредили и прскали их бибер спрејом.

Миловић демантује Кфор

Председник општине Звечан Драгиша Миловић одбацио је оптужбе Кфора. "Тачно је да је Кфор пуцао на грађане и то бојевом муницијом, да је користио прекомерну силу, упадао у станове и дворишта, малтретирао укућане који нису биле ни на барикадама ни на мосту", рекао је Миловић агенцији Бета.

"Пуцали су по кућама, о чему сведоче трагови на фасадама", навео је Миловић и упоредио догађаје од петка са онима од прошле године у Јарињу када су војници Кфора, како је рекао, пуцали на санитетска возила и медицинске екипе, и када су прекришили одредбе Женевске конвенције.

Миловић је као посебно бруталне означио припаднике немачког контингента Кфора и додао да су му поједини официри у четири ока рекли да "они нису за такве акције, да се не слажу с тим, али да раде по налогу земаља Квинте, америчке амбасаде и Приштине".

Драгиша Миловић је рекао да је то све кршење Резолуције 1244 и упитао коме је у интересу да се мир на северу Косова урушава.

"Заједно са Кфором на састанцима у Звечану успоставили смо мир, и тешком муком вратили поверење у ту мисију. И када је мир успостављен, некоме је пало на памет да 600 војника Кфора бруталном силом руши барикаду, угожавајући животе свих, и својих припадника и наших грађана", рекао је председник општине Звечан.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. јун 2012, 07:59) - anonymous [нерегистровани]

laz

negiranjem cinjenica da sa nase strane ima ekstremista nece nicemu pomoci..po gotovu pojedini propagandni komentari...da bi KAFOR bio na Kosovu neko od nas je to podpisao..

(четвртак, 07. јун 2012, 07:08) - anonymous [нерегистровани]

@laz

Kfor pucao na sebe, UCK pucali na sebe,Armija R.BiH pucali na sebe, HV pucali na sebe??? Znaci Srbi su svoje protjerali iz Hrvatske,BiH,Kosova??? Onda ok!

(четвртак, 07. јун 2012, 05:29) - anonymous [нерегистровани]

strasno

navodno ima preko 30 metaka na po slemovima KFOR vojnika...i svih 30 promasilo celog vojnika i pogodilo bas u slemove,a caura,zamisli,nema nigde :D pa ja ne znam ko je lud i koga oni smatraju glupim.

(четвртак, 07. јун 2012, 04:50) - anonymous [нерегистровани]

KFOR

Zanimljiva tvrdnja(laz), da su tragovi od bojeve municije po oklopnim vozilima,a i slemovima.Dobri neki slemovi.

(четвртак, 07. јун 2012, 04:29) - anonymous [нерегистровани]

srbi

na Kosovu nisu svesni svoje nesvesti da je KFOR tu da njih cuva i pazi a Srbi osuli po KFOR-u cak i vatrenim oruzjem.Da nije stranih trupa na Kosovu nebi Srbina bilo za 24 sata na Kosovu.

(среда, 06. јун 2012, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

laz

kfor je namestio sve sami su pucali u oklopna vozila i sada pred kamerama kazu da su to srbi pa doklece bre ovako.......

(среда, 06. јун 2012, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

nije važno ko je pucao...

...već zbog čega i sa kojim ciljem se upotrebljava oružje i vojna sila!!!

(среда, 06. јун 2012, 21:43) - Рашо [нерегистровани]

РС

Али Бог силу не воли......

(среда, 06. јун 2012, 20:50) - Слоба је крив! [нерегистровани]

Тек толико:

На Косову је 5700 војника из 29 земаља!

(среда, 06. јун 2012, 20:34) - Fantastiko [нерегистровани]

Za novinare

Da li se iko od novinara setio da pita gospodu iz KFOR-a zasto su se tek posle 7 dana odlucili da prikazu te navodne rupe od bojeve municije. Zasto odmah taj dan nisu pokazali !