Читај ми!

Рударе, ко је први пуцао?

Кфор тврди да су војници код Рудара нападнути из оружја три калибра и да је Кфор пуцао у самоодбрани. На возилима и шлемовима укупно 38 трагова од метака, саопштио Кфор. Председник општине Звечан Драгиша Миловић узвраћа тврдњом да је Кфор користио прекомерну силу, упадао у станове и дворишта и малтретирао укућане.

Кфор је, током инцидената у Рудару, деловао у самоодбрани јер су војници нападнути из више праваца, бојевом муницијом из три различита калибра, рекао је портпарол Кфора Уве Новицки.

Новицки је групи новинара, у бази Кфора код Вучитрна, рекао да међународни војници нису брутално деловали бојевом муницијом, већ да су деловали у самоодбрани.

Портпарол Кфора је, представљајући доказе који су прикупљени током истраге догађаја код Рудара, рекао да су војници Кфора "нападнути три пута са источне стране моста, бојевом муницијом".

"На основу трагова напада на неколико војних возила види се да је реч о покушају убиства", рекао је Новицки.

Кфор је, такође, показао новинарима возила на којима се виде трагови метака, а на транспортер, који је био у блокади у Звечану, испаљена су, по видљивим траговима, 22 метка. На три џипа, транспортеру и шлемовима пронађено је укупно 38 трагова метака.

Међутим, мештани места Рударе, из чије околине је према тврдњама Кфора пуцано на ту међународну мисију, кажу да тако нешто нису видели. Тврде да Кфор није испровоциран и да је та мисија користила прекомерну силу.

О томе сведочи и Радослава Филимоновић која је као и њени синови повређена током акције уклањања барикаде. Један од њених синова био је међу приведенима.

Она је у изјави за РТС рекла да су војници Кфора упали у ресторан који држи њена породица и без разлога тукли њене синове, њу повредили и прскали их бибер спрејом.

Миловић демантује Кфор

Председник општине Звечан Драгиша Миловић одбацио је оптужбе Кфора. "Тачно је да је Кфор пуцао на грађане и то бојевом муницијом, да је користио прекомерну силу, упадао у станове и дворишта, малтретирао укућане који нису биле ни на барикадама ни на мосту", рекао је Миловић агенцији Бета.

"Пуцали су по кућама, о чему сведоче трагови на фасадама", навео је Миловић и упоредио догађаје од петка са онима од прошле године у Јарињу када су војници Кфора, како је рекао, пуцали на санитетска возила и медицинске екипе, и када су прекришили одредбе Женевске конвенције.

Миловић је као посебно бруталне означио припаднике немачког контингента Кфора и додао да су му поједини официри у четири ока рекли да "они нису за такве акције, да се не слажу с тим, али да раде по налогу земаља Квинте, америчке амбасаде и Приштине".

Драгиша Миловић је рекао да је то све кршење Резолуције 1244 и упитао коме је у интересу да се мир на северу Косова урушава.

"Заједно са Кфором на састанцима у Звечану успоставили смо мир, и тешком муком вратили поверење у ту мисију. И када је мир успостављен, некоме је пало на памет да 600 војника Кфора бруталном силом руши барикаду, угожавајући животе свих, и својих припадника и наших грађана", рекао је председник општине Звечан.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво