Читај ми!

Томислав Николић председник Србије

Томислав Николић положио заклетву и почео свој петогодишњи мандат на месту председника Србије. Уколико се будете борили за људе, ја ћу да вам помажем колико ми то Устав омогућава и нећу да престанем са борбом док Србија не постане правна и права демократска држава, поручио је председник Србије.

14.26 – Завршена посебна седница Скупштине. 

14.17 – Полагањем заклетве Томислав Николић ступио на дужност председника Србије.

14.10 – Почела посебна седница Скупштине.

На посебној седници Скупштине, Томислав Николић положио је  данас заклетву и почео петогодишњи мандат на месту председника Србије. Николић је, после полагања заклетве, поручио да жели Србију уједињену у бољем животу, ослобођену од страха од сутрашњице и као равноправног члана ЕУ, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.

Текст заклетве гласи:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

Након тога интонирана је државна химна "Боже правде".

Председавајући Скупштине Србије Захарије Трнавчевић је у своје и у име посланика честитао Николићу ступање на дужност председника Србије.

У обраћању после полагања заклетве, Николић је захвалио грађанима који су га изабрали и поручио да ће се борити за Србију која ће бити равноправни члан ЕУ и која се никада неће одрећи суверенитета и територијалног интегритета над Косовом и Метохијом.

Он је рекао да жели бољу и другачију Србију, уједињену у борби за бољи живот и ослобођену од страха од сутрашњице и пожелео свима срећу у раду.

Николић је упозорио да је Србија земља коју разара криза, а да су незапосленост и сиромаштво последица незналачки спроведене приватизације. Како је истакао, због криминала и корупције грађани су изгубили поверење у институције.

Према његовим речима, проблеми су и запостављање и напуштање села и притисак на градове, стављање медија под контролу политичких странака, а последица тога је прогон оних грађана који су означени као политички противници.

"Желим другачију Србију. Уколико се будете борили за људе, ја ћу да вам помажем колико ми то Устав омогућава. Често сам био жртва неправде и нећу да престанем борбу док Србија не постане правна и правична демократска држава", поручио је председник Србије.

Николић је у парламент стигао око 14 часова, у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука. 

Посебној седници присуствовали су и председнички кандидати на протеклим изборима, међу којима су лидери ДС-а Борис Тадић, покрета "Преокрет" Чедомир Јовановић, ДСС-а Војислав Коштуница, као и председнички кандидати УРС-а Зоран Станковић, Покрета радника и сељака Зоран Драгишић и Социјалдемократског савеза Даница Грујичић.

Посебној седници присуствовао је и патријарх српски Иринеј, као и представници других верских заједница у Србији, амбасадори Русије, Америке, Немачке, Хрватске, шеф делегације  ЕУ у Србији Венсан Дежер, представници регулаторних тела, војно-безбедносни, правосудни органи и врх полиције.

Председник Николић је након церемоније полагања заклетве отишао на Андрићев венец у зграду Председништва.

После пријема у његову част у холу Дома Народне Сакупштине, међу последњима је и напустио то здање.

Председник је по изласку дочекан аплаузима грађана који су дошли да поздраве његово ступање на дужност. Николић је у пратњи сарадника и присталица прошетао Пионирским парком до зграде на Андрићевом венцу.

Једна од дужности председника Републике, како пише у Уставу Србије, јесте да предложи мандатара за састав будуће владе.

Мандатар до понедељка

Нови шеф државе Томислав Николић рекао је да се нада да ће Србија до понедељка имати мандатара за састав нове Владе, јер је "јасно да нема времена за чекање".

"Надам се да ће преговори које од 6. маја воде Демократска странка и коалиција око Социјалистичке партије Србије уродити плодом", рекао је Николић новинарима у Скупштини Србије по полагању заклетве.

Председник је навео да ће, ако до понедељка не буде мандатара, наставити да "притиска" политичке странке и да организује консултације са изборним листама које су ушле у парламент.

Одговарајући на питања новинара о кохабитацији, Николић је рекао да је гора кохабитација била између Бориса Тадића и Војислава Коштунице него између Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице.

Председник је најавио да ће у понедељак политичким странкама понудити да се сагласе о решавању питања Косова.

Он је рекао да разговори Београда и Приштине могу одмах да буду настављени, а да ће он сва сазнања о евентуалним условљавањима Брисела поделити са грађанима Србије.

"То што ће да се деси на Косову није у рукама једне политичке странке, већ у рукама свих грађана Србије и о томе ће они свакако, шта год ми одлучили, морати да реше на референдуму. Постоје индиције да ће Европа убрзавати процес одлучивања о преговорима", рекао је  председник.  

Николић је навео да више нема политичке супарнике јер је, како је навео, председник свих грађана Србије.

Нови шеф државе поручио је да ће Србија имати добар однос са свим суседима, као и да ће на инаугурацију 11. јуна позвати председнике држава, и то не само из региона.

Он је нагласио да је важно да након његовог избора за новог председника државе нико није ћутао, ни Исток ни Запад, ни Север ни Југ, већ да су се сви огласили и честитали му.