Читај ми!

Јеремић у Египту

Србија је најактивнији посматрач у оквиру Покрета несврстаних и најдиректнији наследник Југославије када је реч о међународном ангажовању на свим меридијанима, рекао Вук Јеремић.

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић разговарао је, на маргинама Министарског састанка Координационог бироа Покрета несврстаних, са шефовима дипломатија више земаља о политичкој и економској сарадњи, питању Косова и подршци кандидатури Србије за председника Генералне скупштине УН.

"Покрет несврстаних обухвата скоро две трећине свих земаља света и изузетно је важна организација када је реч о одлучивању у оквиру међународних организација, поготово УН", рекао је Јеремић Танјугу.

Србија је, према његовим речима, вероватно најактивнији посматрач у оквиру Покрета несврстаних и најдиректнији наследник Југославије када је реч о међународном ангажовању на свим меридијанима.

Јеремић је подсетио да је Србија кандидат за председника Генералне скупштине УН, о чему ће се гласати 8. јуна, и оценио да су прилично добре шансе да ту кандидатуру и освоји, поготово када се има у виду да има добре односе са чланицама Покрета несврстаних.

Шеф српске дипломатије се, на маргинама скупа у Шарм ел Шеику, данас састао с министрима спољних послова Кувајта, Сенегала, Пакистана, Мјанмара, Индије, Либана и Палестине, а за сутра су заказани билатерални сусрети са шефовима дипломатије Кеније, Јужноафричке Републике, Зимбабвеа, Нигерије.

"Ово је добра прилика да се разговара о свим билатералним темама, о економској сарадњи, политичкој сарадњи и прилика да кажете саговорницима шта се дешава у вашем региону, шта се дешава када је реч о Косову и да код оних који нису признали Косово учврстите њихов став по питању непризнавања", рекао је Јеремић.

"Од свих смо тражили подршку за оно што је нама важно, не само када је реч о директним интересима: државним циљевима као што је очување суверенитета и територијалне целовитости, већ смо тражили подршку и за председавање Србије Генералној скупштини", указао је Јеремић.

За сутра је предвиђено и обраћање министра Јеремића учесницима Министарског састанка на почетку преподневног дела дебате, а у међувремену наставља се билатерална активност наше делегације.

Састанак шефова дипломатија земаља Покрета несврстаних одржава се 9. и 10. маја у египатском летовалишту Шарм ел Шеик.

У делегацији Србије на Министарском састанку несврстаних су још амбасадори Феодор Старчевић, Слађана Прица и Драган Бисенић, као и саветници министра Никола Јовановић, Михаило Папазоглу и Александра Радосављевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 09. мај 2012, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Re: sastanak nesvrstanih

Saradnja sa sto vecim brojem drzava jaca ugled zemlje, zato nemoj da omalazavas zemlje nesvrstanih.

(среда, 09. мај 2012, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Sastanak nesvrstanih

To bih trebalo i dalje da ostanemo...svaka Cast Vuku,radi svoj Posao fenomenalno....