Читај ми!

Расправа без посланика СПО-а

Посланици завршили расправу о кадровским решењима у Високом савету судства и о избору заменика јавних тужилаца. Четири посланика СПО нису били у сали. Неизвесна подршка избору Мирољуба Томића за члана ВСС. Дан за гласање биће одређен накнадно.

На првој ванредној седници у овој години, посланици су расправљали о кадровским решењима у области правосуђа. У скупштинској сали су, на почетку заседања без посланика СПО, била присутна 103 парламентарца, што је било довољно за расправу.

Посланици су размотрили Предлог одлуке о избору члана Високог савета судства из реда судија апелационих судова, који је поднео Високи савет судства, и Предлог одлуке о избору заменика јавних тужилаца, који је поднело Државно веће тужилаца.

Према најави председнице парламента Славице Ђукић Дејановић, дан за гласање биће одређен накнадно.

Посланици Српског покрета обнове нису учествовали у раду парламента јер траже да се државних функција разреше министар Срђан Срећковић и државна секретарка Сања Чековић.

Представници владајуће коалиције у парламенту Србије подржали су предлог да се судија из Крагујевца Мирољуб Томић изабере у Високи савет судства, док су посланици опозиције оценили да његов досадашњи рад није споран, али су критиковали стање у српском правосуђу и рад ВСС-а.

Из редова посланика опозиције заједљиво се могло чути да ће избор Мирољуба Томића завршити као и Предлог закона о железницама, односно да никада неће добити подршку већине од 126 посланика. На то их наводи чињеница да по устаљеној пракси овај предлог није обједињен са избором седам заменика јавних тужилаца.

Како РТС незванично сазнаје у владајућој коалицији, после расправе Скупштина неће гласати о тачкама дневног реда све док у Влади не реше проблем у коалицији и не пошаљу предлог дневног реда нове важније и веће седнице о којој би парламент расправљао.

Посланици ДСС и СРС оценили су да не постоји парламентарна већина и да скупштина неће моћи да изгласа ту тачку дневног реда. 

Шеф посланичке групе ДСС-а Милош Алигрудић изјавио је да владајућа коалиција нема већину у парламенту и да је неће имати до краја овог сазива.

С друге стране, председница посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија изјавила је да је уверена да ће, због важности питања, бити 126 посланика који ће гласати за предлоге о којима се расправља на ванредној седници парламента.

"Неизгласавање кадровских решења блокирало би рад Виског савета судства и довело до парализе правосудног система. Свако успоравање рада Високог савета судства у ствари блокира рад тог Савета, а оно што из тога произилази доводи до несагледивих последица по правни поредак државе", рекла је Јудита Поповић из ЛДП-а.

Представница предлагача Мирјана Ивић представила је Томића као угледног судију од каријере са великим искуством, који је радио у бројним судовима у Крагујевцу и који тренутно ради у Апелационом суду у том граду.

"Ради се о стручном и одговорном судији који је на крају 2011. године имао 12 незавршених предмета, од којих ниједан није стари предмет, што је сан сваког судије. У Апелационом суду у Крагујевцу једногласно је предложен од колега за избор а они су стално са њим и најбоље знају његове моралне и људске квалитете", рекла је Ивић.

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић рекла је раније да ће дан за гласање одредити када буде обезбеђена подршка 126 посланика, наводећи да су посланици СПО-а и даље кандидати за разговор.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво