Читај ми!

Контролом до бољих закона

Парламент има обавезу и одговорност да интервенише без обзира у којој фази законодавног процеса је уочена мањкавост неког законског предлога, каже председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да парламент има обавезу и одговорност да кроз контролну функцију интервенише без обзира у којој фази законодавног процеса је идентификована мањкавост.

Дејановић је као пример за то навела доношење закона по хитном поступку.

Отварајући презентацију извештаја "Процена процеса доношења закона и израде прописа у Републици Србији" у Дому Народне скупштине, Дејановић је рекла да је Скупштина препоруку да се законски предлози разматрају по хитном поступку - ставила под контролу.

То међутим, додала је председница парламента, свакако не искључује потребу да се та, али и друге сфере, прецизније дефинишу, као што и у осталим препорукама актери процеса доношења закона могу препознати простор за побољшање свог рада.

Ђукић Дејановић је на конференцији, на којој је представљен извештај урађен у сарадњи скупштинског Законодавног одбора и Канцеларије за демократске институције и људска права при ОЕБС-у (ОДИХР), указала да су у скупштинској процедури предложени закони мењани у знатном обиму, иако се и у стручној јавности не ретко чуло да парламент само формално усваја владине предлоге закона.

"Знајући да је објективна и независна оцена тренутног стања почетна тачка сваке одговорне активности која има за циљ да мења постојеће стање, позвала сам стручњаке ОДИХР-а да изврше анализу законодавног процеса - од идентификовања друштвеног односа који захтева регулисање до усвајања одговарајуће норме", рекла је Ђукић Дејановић.

Председница парламента је уверена да је конференција изванредна прилика да сви који имају улогу у законодавном процесу структурирано сагледају ту своју улогу и да ће скуп допринети да се и у будућем раду и сарадњи још више негује дух парламентаризма.

"Том духу примарни је интерес грађана, који је и узрок и последица решења која усвајамо у овом дому", поручила је Ђукић Дејановић.

На презентацији, између осталих, говоре и председник скупштинског Законодавног одбора Влатко Ратковић, директор ОЕБС - ОДИХР Јанез Ленарчич и шеф Мисије ОЕБС-а у Србји Димитриос Кипреос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи