Читај ми!

Признања Косова која се нису десила

Више афричких држава одбацило наводе приштинских медија према којима су оне одлучиле да признају независност Косова, изјавио српски шеф дипломатије Вук Јеремић током посете Етиопији.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је више афричких држава потврдило неистиност навода приштинских медија према којима су оне одлучиле да признају једнострано проглашену независност Косова или су то већ учиниле.

"У Централноафричкој Републици је, на пример, дат велики новац да би се то признање десило, међутим не доноси увек новац оно што желите да постигнете, не може се све купити новцем, и у случају Централноафричке Републике то је и потврђено", изјавио је Јеремић на завршетку дводневне посете Етиопији.

Јеремић који је, за два дана на маргинама седнице Извршног савета Афричке уније имао око 40 билатералних сусрета, истакао је да су и министри спољних послова Нигерије и Јужне Африке поручили да њихове владе неће признати Косово.

"И за њих је било навода у приштинској штампи да може да дође до промене става. Потврђено нам је да не признају Косово и да немају намеру да то учине. Можемо да кажемо да најутицајније земље у Африци остају привржене принципима међународног права и поштовању суверенитета и територијалног интегритета држава", објаснио је Јеремић.

Према његовим речима, и став Етиопије, као једне од кључних држава континента, у којој се налази и седиште Афричке уније, остаје непоколебљив.

"Односи са Етиопијом су чврсти и пријатељски, Етиопија поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и то ће чинити и у будућности", нагласио је Јеремић.

Јеремић и Хајле Маријам данас су потписали Меморандум о разумевању министарстава иностраних послова, који ће, како су оценили, допринети даљем унапређењу традиционално пријатељских односа двеју држава.

Осим о ставу афричких држава према једностраном проглашењу независности Косова, шеф српске дипломатије је са афричким колегама у оквиру самита Афричке уније разговарао и о билатералним темама, пре свега могућностима развијања економске сарадње.

Овогодишњи самит Афричке уније, чија је тема "Подстицање унутарафричке трговинске сарадње", поред делегације Србије, која има статус посматрача у тој организацији, пратили су и високи представници многих других неафричких држава.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 28. јан 2012, 14:02) - Хлеб [нерегистровани]

Само!Слога!Србе!Спасава!

Свака част на коментару!!!Живели

(петак, 27. јан 2012, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

Etiopija

Pa kad bila tako lepa sto nisi ostao tamo da zivis nego si otisao u Ameriku

(петак, 27. јан 2012, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Jovane,

Etiopija ima probleme sa separatzimom u svojoj zemlji! Islam je religija koja postaje sve dominantnija u Etiopiji, a hriscanstvo stagnira kao i svugde u svetu! O Etiopije se odvojila Eritreja, a sada bi i istocni delovi! Ne zanosimo se time da na neko "voli"! U politici nema ljubavi samo puki interesi i to najvise ekonomski!Kako to mi Srrbi ne shvatama, nikad mi nece biti jasno!

(петак, 27. јан 2012, 16:09) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Etiopija,

Nikada nece priznati nezavisnost KiM. Etiopija je mnogo lepa drzava, Exum, Adis Ababa, Godej to su lepi gradovi. Vecina Stanovnika Etiopije su pravoslavici, povezuje nas vera i veroispovest pravoslavne crkve. Zahvalnost Etiopiji i svim Africkim drzavama koje podrzavaju Srbiju u ovim teskim iskusenjima. Secam se 1983 godine teskog vremena suse i gladi u Etiopiju gde sam dosta vremena preveo sa Hriscanskom Humanitarnom organizacijom.
Jeremicu Srpski rode, jedini si politicar Srbije koi sa Srcem i Dusom stitis nase svetinje i celovitost Srbije, Hvala ti zato !!!!