Читај ми!

Кривокапић брани Николаидиса

Увек ћу подржавати стваралачке слободе, па и слободе Андреја Николаидиса, каже председник црногорског парламента Ранко Кривокапић. Стваралачка слобода је основно достигнуће демократије, наводи Кривокапић.

Председник црногорског парламента Ранко Кривокапић стао је у одбрану свог саветника и писца Андреја Николаидиса, наводећи да треба поштовати слободу стваралаштва.

Кривокапић је рекао да ће увек подржавати стваралачке слободе, па и Николаидисову, додајући да стваралачка реч мора бити ван политичких процена.

Николаидис је у једном ауторском тексту написао да би био цивилизацијски искорак да је активиран експлозив нађен у бањалучкој дворани "Борик" у време прославе две деценије постојања Републике Српске, којој је присуствовао државни врх Србије и РС, као и српски партијарх Иринеј.

Кривокапић наводи да је стваралачка слобода основно достигнуће демократије.

"Нажалост, слобода стваралаштва је још у опасности на Балкану. Ја ћу, као и увек, поштовати слободу стваралаштава, и ону са којом се слажем, али и ону са којом се не слажем, а управо је сврха мог саветника да шири те слободе", навео је Кривокапић.

То је прва изјава Кривокапића од почетка случаја Николаидис, пошто је председник Скупштине Црне Горе до сада одбијао да у јавности изнесе свој став о тој теми.

Кривокапић је јуче одбио захтев опозиционих партија да смени Николаидиса, односно да се парламент огради од његових ставова у којима, по оцени опозиције, позива на мржњу и тероризам.

Смену Николаидиса тражили су Покрет за промене (ПЗП) и Нова српска демократија. Портпарол ПЗП-а Коча Павловић рекао је Танјугу да је Кривокапић, на седници Колегијума председника црногорског парламента, одбио захтев опозиционих странака за смену Николаидиса.

Павловић је навео да је Кривокапић одбио и захтев опозиционе Социјалистичке народне партије да се Колегијум председника Скупштине Црне Горе огради од Николаидисових ставова.

Влада Србије упутила је раније протестну ноту Црној Гори због ставова Николаидиса, а Министарство иностраних послова Црне Горе саопштило је да ставови Николаидиса не одражавају званичне ставове Црне Горе.

У Николаидисову одбрану раније су стали црногорски ПЕН центар, Друштво независних књижевника, хелсиншки комитети Црне Горе и Србије, Форум писаца, као и чланице црногорске владајуће коалиције Социјалдемократска партија и Бошњачка странка.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 25. јан 2012, 22:50) - Драгиша [нерегистровани]

Књижевници

Овај стил изражавања нам је јако познат из предходног периода али нисам слутио да је то та "Демократија". Сетимо се како су говорили "песници" Парага, Аркан, Шешељ........... Значи и они су Књижевници и песници.

(среда, 25. јан 2012, 22:05) - anonymous [нерегистровани]

ЦГ

А шта би рекао тај Кривокапић да је неки други саветник из неке друге земље написао да његовог председника мало одлети у ваздух а са њих он и још много људи?Да ли би то опет била демократија? Нисмо ми луди - знамо ми шта писци пишу а шта светници саветују. Знамо ми када саветници говоре и пишу за кога говоре и за кога пишу. Писац је овде само маска, а какав је то јадо писац када пише шта пише.

(среда, 25. јан 2012, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

CG,

nece nama BG diktirat sta da radimo! Prosla su ta vremena...davno!

(среда, 25. јан 2012, 20:52) - milos [нерегистровани]

pisar

Svi koji su stali u odbranu ovog pisara , nedvosmisleno nam govore šta misle o svima nama. Da je kojim slučajem u dvorani Borik bio i neki zvaničnik EU ili SAD to bi bio poziv na terorizam.

(среда, 25. јан 2012, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Crna Gora

se ne moze prepoznati od otcjepljenja od Srbije! Svaka vam cast! Ja sam impresioniran!