Читај ми!

Угричић: Хајка траје годинама

Форум писаца оштро критиковао однос државе и власти према слободи говора и поново протестовао због смене Сретена Угричића са функције управника Народне библиотеке. Хајка власти против мене траје годинама, каже Угричић.

Представници Форума писаца, који су потписали проглас у коме траже обуставу "хајке" на црногорског писца Андреја Николаидиса, оштро су критиковали однос државе и власти према слободи говора и поново протестовали због смене Сретена Угричића са функције управника Народне библиотеке.

На дебати под називом "Шта је остало од слободе", коју је организовао Културни центар Београда поводом смене Угричића, представници Форума писаца су говорили о односу јавности и политичара према слободи говора не износећи конкретне ставове о томе шта су границе те слободе.

Угричић је, учествујући у дебати, рекао да хајка власти на њега траје годинама, а да је пооштрена откад је објавио роман "Незнани јунак" у коме "Србију назива диктатуром".

"Сада сам ја оптужен да подржавам тероризам само зато што сам подржао право да читамо слободно и бранио право сваког од нас да мисли својом главом", сматра Угричић.

Члан Форума и један од потписника прогласа, писац Владимир Арсенијевић каже да су политичари, медији, али и грађани "синхроно" напали и Николаидиса и Угричића.

"Оно што ме узнемирило више од вређана Николаидиса и 'шутирања' Угричића јесу синхрони напади политичара, медија и грађана", рекао је Арсенијевић.

Он је посебно осудио изјаве министра полиције Ивице Дачића "у којима је претио Угричићу затвором". Члан Форума Филип Давид рекао је да случај Угричића показује да је на површину испливало правило да "свима који нису одани, није место у државној служби".

Дебати су, између осталих, присуствовали и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић, директор БИТЕФ-а Ненад Прокић, историчарка Бранка Прпа, као и председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Угричић је, као члан Форума писаца, потписао проглас у коме се тражи да се обустави "хајка" на писца Андреја Николаидиса који је у једном ауторском чланку навео да би био цивилизацијски искорак да је активиран експлозив у хали Борик на свечаности поводом Дана РС, којој су присуствовали и највиши српски званичници и српски патријарх Иринеј.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво