Читај ми!

Угричић: Безочна оптужба

Смењени управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић каже да жали због тога што одлази "безочно оптужен" да је подржавао нешто против чега се целог живота борио. Медијски линч изведен је у таблоидима, истиче Угричић.

Сретен Угричић, смењени управник Народне бибилиотеке Србије каже да не жали због тога што више није први човек те установе, већ због тога што одлази "безочно оптужен" да је подржавао нешто против чега се целог живота борио.

"Цео медијски линч изведен је у таблоидној штампи, пре свега листу Прес, док су остали медији углавном само преносили информације о целом случају", каже Угричић.

Истовремено, министар полиције Ивица Дачић оптужио је председника ЛДП-а Чедомира Јовановића да подржава убице и терористе.

Дан након што је смењен са функције Угричић је рекао да ће "за гнусна подметања да подржавам тероризам и насиље пред судом одговарати лист Прес који ме је директно отпужио на насловној стани".

Угричић је смењен због потписивања писма подршке коју је Форум писаца пружио црногорском писцу и саветнику председника Скупштине Црне Горе, Андреју Николаидису.

Они су реаговали на протесте из Србије због Николаидисовог текста у којем је навео да би био "цивилизацијски искорак" да је био активиран експлозив пронађен у бањалучкој хали "Борик", у којој је обележена годишњица Републике Српске, у присуству државног и црквеног врха из Србије.

Угричић жали због тога што је једним неопрезним потписом, за који је "веровао да представља подршку слободи говора и читалачком праву да се без претходног фалсификовања тумачи било који текст", ушао у сурову сферу дневне политике и таблоидних медија.

"Надам се, и то ми је у овом тренутку најважније, да ће до јавности допрети истина да никада нисам и никада не бих подржао било какав терористички акт, да су моја уверења слободарска и демократска, супротна сваком екстремизму и насиљу", навео је Угричић.

"Надао сам се да су заувек остала иза нас времена када министар полиције шаље потернице за неподобним интелектуалцима и смењује руководиоца било које културне установе по кратком поступку, не обазирући се на надлежног министра културе и евидентна достигнућа институције", истиче Угричић.

Угричић је рекао да се боји да је наше друштво закорачило у стање огољеног страха од изговорене речи и јавно исказаног мишљења, у стање стрепње пред неизвесностима које дезорјентисани политичари и њихови медији шире из дана у дан.

"Ово што се мени десило безобзирном ефикасношћу у року од само 72 сата нажалост је најконкретнија потврда да су те зебње оправдане", наводи се у изјави Угричића достављеној медијима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јан 2012, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

crni

Izvinite, pozivati javno na nasilje a ovde je u pitanju atentat na vrh politicki i crkveni u svakoj zemji je vajda kaznjivo,a to je gospodin znao pre potpisivanja.Zasto sada vadi fleke.

(недеља, 22. јан 2012, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Liberalna

Ja sam za da svako ima pravo na misljenje,ali u Srbiji je to preslo svaku mjeru.Mislim da se neki takmice u antisrpskim parolama,morate malo stati na loptu.Voljeti svoj narod i drzavu nije nista ruzno,barem u svijetu.

(субота, 21. јан 2012, 22:16) - -=ORAO=- [нерегистровани]

nasilje

Niko nema pravo da poziva na nasilje, slucajno ili namerno