Читај ми!

Дачић оптужује Јовановића

Нико нема право да подржава убице и терористе, рекао министар полиције Ивица Дачић, оптуживши лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића "да брани некога ко каже да је убиство цивилизацијски искорак". ЛДП оптужује СПС и целу владајућу коалицију да су вратили Србију у атмосферу линча.

Министар полиције Ивица Дачић оптужио је председника Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомира Јовановића да подржава убице и терористе.

Одговарајући на питања о смени директора Народне библиотеке Сретена Угричића, који је подржао изјаве црногорског писца и саветника председника тамошње скупштине, Андреја Николаидиса, Дачић је оценио да нико нема право да "подржава убице".

Смењени управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић рекао је да жали због тога што одлази "безочно оптужен" да је подржавао нешто против чега се целог живота борио.

"Нико нема право да подржава убице и терористе, нарочито нема право то да буде државни службеник. Ево, и Чедомир Јовановић, коме су председника убили, сада брани некога ко каже да је убиство цивилизацијски искорак. Па зашто онда десет полицајаца сваки дан чува Чедомира Јовановића", рекао је Дачић у Власотинцу, а преноси агенција Бета.

Дачић је рекао да "неко можда мисли да би цивилизацијски искорак био и да убију Јовановића или некога другог", али да ће свако ко то каже завршити у затвору.

"Моја обавеза је да браним и Чедомира Јовановића, и Бориса Тадића, и Томислава Николића и Вука Драшковића. Без обзира на то шта ти полицајци мисле о њима, да ли их воле или не воле, они их чувају", рекао је Дачић.

Такве изјаве отварају пут убиствима, рекао је Дачић и додао да је лицемерно подржавати претње убиством државног врха, а тражити хапшење фудбалских навијача Партизана и припадника "Образа", због претњи новинарима.

ЛДП: Враћање у атмосферу линча

Либерално-демократска партија оптужила је председника СПС-а и министра полиције Ивицу Дачића и целу владајућу коалиција да су превише штете нанели земљи и друштву у последњих неколико дана и вратили Србију у атмосферу јавног линча.

"Министар полиције и заменик премијера и цела владајућа коалиција су већ и превише штете нанели земљи и друштву у последњих неколико дана, враћајући нас све у атмосферу јавног линча, цртања мета за измишљене издајнике и узимајући себи за право да оптужују, хушкају, прете хапшењима, јавно суде и пресуђују", пише у саопштењу ЛДП-а.

Та странка је оценила да су размере штете од таквог понашања, па и најновије изјаве Дачића, одавно превазишле значај једне колумне у којој њен аутор износи неприхватљиве тезе и метафоре.

"Држава је упутила протестну ноту као цивилизовани дипломатски гест. Све оно што је потом уследило нема везе са одбраном од тероризма, него је претварање земље у ратну зону у којој се све своди на обрачун са писцима и политичким противницима, уз неподношљиву хајку против сваког ко се усуди да примети колико је такво понашање опасно", наводи се у саопштењу.

ЛДП је забринут што Влада и министри верују да је смена управника Народне библиотеке антитерористичка акција, и оценио да је прави циљ хаоса који производе да се узнемири и додатно затрује јавност.

"За разлику од СПС-а који данас мора јефтино да се шминка неуверљивим извињавањем за све оно што нам је урадила, ми смо се одувек борили против оправдавања насиља и политичких убистава, јер знамо до каквих последица је то довело", пише у саопштењу ЛДП-а.

Председник ЛДП-a Чедомир Јовановић је раније, поводом Дачићевог захтева за разрешењем директора Народне бибилотеке, рекао да министри у Влади Србије не треба да прете затвором члановима Форума писаца који су стали у одбрану црногорског писца и новинара Андреја Николаидиса.

"Србија има право и обавезу да заштити сваког свог грађанина и државног функционера и да се бори против сваког насиља и екстремизма, али немамо право да то злоупотребљавамо како бисмо измишљали непријатеље и поново покушавали да уређујемо власт у Црној Гори", рекао је тада Јовановић.

Николаидис је у ауторском тексту коментарисао две деценије постојања Републике Српске, написавши да би био "цивилизацијски искорак" да је активиран експлозив у бањалучкој дворани "Борик" у време прославе тог јубилеја.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи