Читај ми!

Смењен Угричић

Влада Србије сменила је на телефонској седници управника Народне библиотеке Србије Сретена Угричића.

Управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић разрешен је са те функције на телефонској седници Владе Србије.

Влада је донела одлуку пошто јој је упућен извештај Министарства културе поводом случаја Угричића, једног од потписника прогласа Форума писаца који се успротивио "хајци" на црногорског писца и саветника председника црногорског парламента Андреја Николаидиса.

Николаидис је раније написао да би био "цивилизацијски искорак" да је активирана екплозивна направа у хали "Борик" у Бањалуци приликом обележавања 20. годишњице Републике Српске, у којој су били политички и верски представници Србије и Републике Српске.

Сретен Угричић је јуче ставио на располагање своју оставку и министру културе Предрагу Марковићу доставио тражене информације у вези са ставовима изнетим поводом спорног текста Николаидиса.

У извештају министра културе, који је достављен Влади, наведено је да "питање евентуалних кадровских промена не захтева хитност у оквиру озбиљних и великих тема о којима и влада одлучује".

"Свестан спремности свих да стабилност и функционисање институција у повереним надлежностима мора бити приоритет, верујем да на основу законских процедура и овлашћења, наведених прилога и исказане јавне забринутости и за личну и националну безбедност, и за несметано функционисање националних установа, питање евентуалних кадровских промена не захтева хитност у оквиру озбиљних и великих тема о којима и Влада одлучује", навео је раније данас Марковић.

Министар Марковић послао је и Угричићу писмо у којем наводи да је стабилност и континуитет у раду највише националне установе у култури, каква је Народна библиотека Србије, приоритет у односу на дневнополитичка збивања.

Марковић: Цивилизацијске обавезе

Министар је, такође, упозорио Угричића да, поред законских обавеза у оквиру којих обавља своју дужност, постоје и цивилизацијске обавезе која га ограничавају, а које с разлогом могу да изазову забринутост код грађана и државних органа.

"Као што у свим поступцима у вези са руковођењем и заступањем у пословима Народне библиотеке морате да поштујете и законске процедуре и државну политику, неопходно је да поштујете и норме пристојности које подразумевају јасну свест о томе да поверене надлежности подразумевају и јавно ограничење на оквир тих надлежности, а у њих сигурно не спада ни спољна политика, ни питања безбедности, ни уређивачка политика дневних новина у Србији, а камоли у суседним земљама", навео је Марковић.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић изјавио је, реагујући на смену Угричића, да држава у таквим случајевима мора бескомпромисно да реагује "да нам се никад више не би догодило нешто слично као убиство премијера Ђинђића, које је медијски припремано на сличан начин", преноси Танјуг.

"Срамота је што неки под изговором слободе јавне речи и мишљења прећутно подржавају насиље у јавном животу", навео је Срећковић додајући да се "та појава мора жигосати да не би узела маха".

"Такви јавни ставови не смеју да се толеришу без обзира да ли долазе од екстремне левице или екстремне деснице и много опаснији су него што на први поглед изгледају", навео је Срећковић.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да су јуче на седници Владе сви министри били згрожени чињеницом да "један државни чиновник оправдава покушај атентата на највише фукционере Србије и Републике Српске".

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 20. јан 2012, 21:59) - Несврстани [нерегистровани]

Saradnici uz Ugričića

Тако је високообразована господо, за све су криви медији, а после те хајке на вашег штићеника ни Влада није имала избора...

(петак, 20. јан 2012, 21:38) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска Крајина

Поштовање.Мислим да је то просто невероватно да такав човек ради као Државни Службеник на тако важној функцији.Мени заиста звучи незамисливо, питам се знају ли неки овде шта говоре кад га подржавају. Стварно Невероватно.Кордунаш .

(петак, 20. јан 2012, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Jedno veliko bravo Vladi Srbije sa ovaj potez.

(петак, 20. јан 2012, 20:18) - Ivan [нерегистровани]

nije fer

Sve ove koji su potpisali saopstenje podrske Ugricicu isto treba otpustiti. Nije u redu da samo Sreten ide. Ako su vec lojalnia sefu red je da sa njim i odu.

(петак, 20. јан 2012, 20:10) - Igor [нерегистровани]

Druga sansa

Covek je napravio glupost, ali se ipak izvinio i povukao je potpis. Trebalo mu je dati drugu sansu pogotovo ako je napravio dobre rezultate na mestu gde je.Svako ima pravo na gresku...Pozdrav svim ljudima dobre volje...

(петак, 20. јан 2012, 20:08) - V.Z. [нерегистровани]

Re: Ugricic je reagovao kao covjek ....

Vama, gospodine bez crtanja ovaj problem nece biti jasan, ili se niste ni potrudili da procitate tekst do kraja. Zar je za vas ljudska reakcija braniti onoga ko podstice terorizam? Da sam na vasem mjestu, pozabavio bih se licnim problemom pravilnog rasudjivanja.

(петак, 20. јан 2012, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

Ma dajte molim vas

Ovo je najgluplji moguci potez!Da bas vidim kako ce buduci upravnik da bude bolji, jel vi uopste znate koliko je biblioteka napredovala (u smislu prepoznavanja i priznavanja u Evropi) zahvaljujuci njemu?Pa sta ako je potoisao taj tekst, povukao je i izvinio se.

(петак, 20. јан 2012, 19:46) - ? [нерегистровани]

?

10 година Управник, ејјј!?

(петак, 20. јан 2012, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

,

nek se izrazava slobodno, al bez funkcije.

(петак, 20. јан 2012, 19:22) - Boki Moravac [нерегистровани]

nesretni Sreten

Zaista je Ugricic napravio nepotrebnu glupost i treba da snosi odgovornost.