Читај ми!

Угричић понудио оставку

Неопрезно сам потписао иницијативу Форума писаца за подршку Андреју Николаидису, рекао директор Народне библиотеке Сретен Угричић и понудио оставку. Ивица Дачић тражи смену Угричића. Форум писаца позива на пажљиво и разложно читање изворног текста Николаидиса.

Управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић изјавио је да је неопрезно потписао Проглас Форума писаца у којем се тражи "обустава медијске хајке" на црногорског писца и новинара Андреја Николаидиса.

Угричић је рекао да се са многим ставовима изнетим у спорном тексту саветника председника црногорске скупштине Андреја Николаидиса не слаже и да је иницијативу писаца потписао у знак подршке слободи мишљења и изражавања.

"Подметнути су ми ставови који су управо супротни свему за шта се залажем. Сви који ме познају могу да потврде да се гнушам и тероризма и насиља. Неопрезно сам потписао иницијативу колега писаца као подршку слободи изражавања", рекао је Угричић Танјугу.

"На дебати у Форуму писаца ја сам једини и најдиректније критиковао неке ставове из тога текста и тај став (који се доводи у везу са позивом на тероризам) и став у којем се брани и описује Црна Гора као држава која је прозападно, антиратно оријентисана и тако даље, а у ствари је то држава коју води Мило Ђукановић, који је био партнер Слободана Милошевића у свим догађајима у Босни и Хрватској током деведесетих година", рекао је Угричић.

Он је истакао да као управник Народне библиотеке подржава Владу Србије и државни врх и да "даје све од себе заједно са својим тимом на промоцији српске културе у земљи и свету".

"Као демократа ја ћу се увек залагати за право да свако искаже своје мишљење, чак и ако се ја са њим не слажем. Са таквим се ставом (позивом на тероризам) ја дубоко не слажем", рекао је он.

На питање да ли се плаши да ће због потписа Прогласа сносити последице, Угричић је одговорио да је "очигледно да је јавна сцена у прилично хистеричном стању и да су све последице могуће".

"Уверен сам да већина људи из власти, из Министарства културе који ме познају, знају шта сам после оволико година све учинио и са мојим вредносним полазиштима", рекао је Угричић.

"Реч је о инструментализацији и нечему што је злонамерно, тако да сам уверен да ће то уверење превагнути", закључио је Угричић.

Андреј Николаидис, иначе саветник председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића, у једном ауторском тексту, коментаришући две деценије постојања Републике Српске, написао је да би био "цивилизацијски искорак" да је активиран експлозив у бањалучкој дворани "Борик" у време прославе тог јубилеја.

Андреј Николаидис је данас упоредио Србију са Ираном који је послао фатву на књижевника Салмана Руждија.

Дачић тражи смену

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да ће тражити да се Угричић разреши дужности директора Народне библиотеке Србије.

"Може он да поздравља, али из затвора, а не из библиотеке. Такве изјаве имају везе са безобразлуком и не могу да схватим како неко жали што неко није убијен. То је подршка тероризму", поручио је Дачић.

О Угричићу је данас расправљано и на седници Владе, али ће се о томе одлучивати након што Влада добије извештај министра културе, информисања и информационог друштва Предрага Марковића.

"Министар културе Предраг Марковић обавестио је владу да је предузео активности из своје надлежности да се читав случај испита", рекао је директор владине канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић.

Упитан да ли се плаши последица, јер је затражено његово разрешење са места управника Народне библиотеке, Угричић је рекао да је очигледно да је "јавна сцена у хистеричном стању" и да су све последице могуће.

"Уверен сам да ме већина људи из власти и Министарства културе познаје после оволико година и да им је познато све што сам учинио и са којим мотивима и вредносним полазиштима", рекао је Угричић.

Форум писаца: Пажљиво читати текст

Форум писаца, који се пре два дана огласио, данас је упутио нов проглас јавности у коме позива на пажљиво и разложно читање изворног текста Николаидиса. (Политика је данас пренела комплетан текст "Шминкање политичког монструма").

Саопштење Форума пре два дана потписали су, између осталих, Филип Давид, Ласло Вегел, Борка Павићевић, Владимир Арсенијевић и Ненад Прокић, али и директор Народне библитеке Србије Сретен Угричић.

Писац Филип Давид, један од потписника саопштења Форума писаца, каже да након апела Форума, да се у целости објави текст Андреја Николаидиса, доминантна реакција медија у предизборној грозници да се поједини потписници и чланови Форума писаца, пре свега Сретен Угричић, прикажу као они који подржавају тероризам, а не као заговорници елементарних људских и ауторских права.

"Поново је у питању спиновање и селективно цитирање", изјавио је Давид Танјугу.

"Сви који су пажљиво прочитали Проглас Форума писаца могли су да схвате да он не подржава никакав атентат него се протестује због извлачења једног цитата из контекста читавог Николаидисовог текста", наводи Филип Давид.

Форум писаца оцењује да је Николаидисов текст писан у иронично-саркастичном стилу. "Јесте жесток, али тако пише Николаидис, један од најталентованијих писаца са простора екс Југославије, добитник престижне Европске награде за књижевност", саопштио је Форум писаца.

НУНС: Хајка на Николаидиса

Независно удружење новинара Србије указало је да полемика око текста Андреја Николаидиса добија нежељене размере и да се претвара у хајку на групу интелектуалаца окупљених у Форуму писаца, чиме се угрожава и слобода јавне речи.

НУНС сматра да изјава министра унутрашњих послова Ивице Дачића "не само да не доприноси демократском дијалогу већ подсећа на времена када је полиција водила кадровску политику у култури".

"Сретен Угричић, као и Филип Давид, Ласло Вегел, Борка Павићевић, Владимир Арсенијевић, Ненад Прокић и остали, имају право да у јавности износе своје ставове око Николаидисовог чланка", сматрају у Независном удружењу новинара Србије.

НУНС сматра и да чланови Форума писаца имају права да траже да "се јавности на увид пружити читав спорни Николаидисов текст, како би се свим заинтересованима омогућило да форимирају јасан став о ономе што је аутор изнео у чланку, а да при томе не стрепе да ће их неко због тога стрпати у затвор или оставити без посла".

број коментара 22 Пошаљи коментар
(петак, 20. јан 2012, 11:31) - ltq [нерегистровани]

nema

nema potrebe za ostavkom.

(петак, 20. јан 2012, 11:14) - R,Zivkovic,Roterdam [нерегистровани]

Re delikt

U potpuno sti se slazem sa ovim komentarom, nema sta dase doda.

(петак, 20. јан 2012, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

@@verbalni delikt

A zar se ovaj "pisac" ne bavi politikom? On nije pisao roman ovde sa izmisljenim likovima, on je ovde iskazao svoje politicko misljenje!

(петак, 20. јан 2012, 08:52) - anonymous [нерегистровани]

Pazljivo sam procitala...

...i tekst takozvanog pisca i izjave ovog bibliotekara - Dacic je potpuno u pravu. Ja nisam deo predizborne kampanje i nisam histericna, ali ovo je neoprostivo. "Као демократа ја ћу се увек залагати за право да свако искаже своје мишљење, чак и ако се ја са њим не слажем. Са таквим се ставом (позивом на тероризам) ја дубоко не слажем",rece bibliotekar, ali ga ocigledno podrzava, tj. podrzavas njegovo iznosenje i sirenje. Ima tu razlike, ali u nijansi - ne slazes se licno, ali dozvoljavas da se takvi tudji stavovi sire i daju pogresne signale. To je zloupotreba demokratije koju bas vi, "kulturna elita" treba da sprecite.

(петак, 20. јан 2012, 07:27) - dragan dragan [нерегистровани]

Подстрекаче санкционисати

Сви који су подржавали и на било који начин подстрекавали атентат на српски државни врх, треба да буду адекватно кажњени. Ни по коју цену не смеју остати на челу државних институција јер би одатле могли да дају већу подршку која, сличну оној медијској харанги против др Ђинђића која је била заначајан подстерк убицама.

(петак, 20. јан 2012, 07:15) - spaske [нерегистровани]

Terorista

Ovaj čoek je zaslužio zatvor zbog podrške teroriznu, zna se kako se u civilizovanom svetu ovakvi kažnjavaju.

(петак, 20. јан 2012, 06:36) - anonymous [нерегистровани]

pisac, a podrzava terorizam..

treba kazniti i sve one koji njega podrzavaju =tog Andreja==jer zaliti sto netko nije ubijen je jasno pruzanje podrske i huskanje na novo krvoprolice u tim krajevima.

(петак, 20. јан 2012, 06:27) - anonymous [нерегистровани]

za terorizam se ide u zatvor...

...pa to je bar jasno.

(петак, 20. јан 2012, 06:07) - anonymous [нерегистровани]

Intelektualno akademski

Posto je doticni "drugacije" mislio nego sto je napisao mogu i posledice da budu "drugacije" nego sto se misli.
P.S.
Intelektualac nije razumeo napisano...

(петак, 20. јан 2012, 05:16) - anonymous [нерегистровани]

terorizam

ko poziva na terorizam mora da odgovara.dosta vise tih ratnih parola