Читај ми!

Демарш Србије због тешких речи

Због текста Андреја Николаидиса, објављеног поводом обележавања годишњице Републике Српске, Србија упутила протестну ноту Црној Гори. Ставови Николаидиса нису став званичне Црне Горе, саопштило Министарство иностраних послова те земље.

Влада Србије упутила је Црној Гори протестну ноту поводом недавно објављеног ауторског текста саветника председника црногорског парламента, писца Андреја Николаидиса, потврђено је Танјугу у Влади Србије.

Протестну ноту Министарству спољних послова Црне Горе упутио је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, док је Министарство спољних послова Србије протестовало код црногорског амбасадора у Београду Игора Јововића.

Министарство иностраних послова Црне Горе саопштило је да ставови Андреја Николаидиса изнесени у његовом ауторском тексту, ни у ком виду не одражавају званичне ставове Црне Горе.

"МИП Црне Горе је констатовало да ставови Николаидиса, добитника европске награде за књижевност за прошлу годину, у тексту који је објављен 11. јануара на београдском порталу е-новине, ни у ком виду не одражава званичне ставове Црне Горе, било које њене институције, нити њених званичника", навео је званичник МИП-а Рамиз Башић.  

Према његовим речима, о томе се "јасно и јавно, што иначе као слободни стваралац чини дуги низ година, одредио и сам аутор текста, који је разне коментаре овим поводом одбацио као злонамерне".

Поводом обележавања 20. годишњице Републике Српске, Николаидис је објавио ауторски текст у коме каже да је "зажалио због тога што Божидар Станишљевић није употребио оружје пронађено у спортској хали 'Борик'".

"Цивилизацијски искорак био би и да је Боле употребио динамит и пушке које је сакрио у дворани у којој су главари, духовници и уметници прослављали 20. годишњицу постојања РС, да је Боле, рецимо, незадовољни радник који је схватио да су национални и верски антагонизми само маска под којом елита скрива темељни антагонизам сваког друштва, онај класни", наводи се у Николаидисовом тексту објављеном на порталу Аналитика.

Најјача црногорска опозициона странка, Социјалистичка народна партија затражила је од руководства црногорског парламента да се изјасни о, како је наведено, говору мржње саветника председника Скупштине Црне Горе Андреја Николаидиса.

Шеф посланичког клуба СНП Александар Дамјановић рекао је да руководство црногорског парламента мора да се одреди према наводима Николаидиса.

На обележавању две деценије РС у бањалучкој хали "Борик" налазио се политички врх Србије, Републике Српске и Српске православне цркве.

број коментара 34 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јан 2012, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

xxx

Mi smo Braca po Babine linije!

(четвртак, 19. јан 2012, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

A ko zna?...

Mozda je on samo glasno govornik zvanicne Podgorice...Neki put kada slusam Krivokapica
i kad citam ovaj tekst ovog ?????? onda vidim puno slicnosti u razmisljanju kada se radi o Srbima, Srbiji i RS...

(четвртак, 19. јан 2012, 07:30) - anonymous [нерегистровани]

sramota

ovo je sramota za sve nas u Crnoj Gori,a zvanicna Crna Gora se pametno prikriva iza ovog teksta.ovo je navodno sloboda umjetnika da se izrazi,a kada Mitropolit Amfilohije uputi neke kritike to je govor mrznje.!!Strasno!

(четвртак, 19. јан 2012, 00:54) - Darko [нерегистровани]

Stavovi

Njegovi stavovi nisu stavovi Crne Gore. Covjek koji se nalazi na ovakvom polozaju nije samo privatno lice nego jedna cijela organizacija i ako to nije zvanicni stav Crne Gore onda cete vi to fino pokazati tako sto ce on ostati bez posla u protivnom to je vas stav gospodo politicari iz Crne Gore!!

(четвртак, 19. јан 2012, 00:45) - anonymous [нерегистровани]

ne vise

nadam se da zbog ovakvih reci srbi u srbiji treba da kazne na izborima crnogorce u srpskoj politici

(среда, 18. јан 2012, 23:38) - anonymous [нерегистровани]

demars srbije

 da ga ne podrzavaju izjurili bi ga iz sluzbe. nije kriv pas kada ujede nego vlasnik.

(среда, 18. јан 2012, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

oh

pa sta ste navalili svi na jednog , pa izvinuo se covek nije bas tako mislio kako je ispalo.
Jeste i vi neki , ja vas ne razumijem

(среда, 18. јан 2012, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

Razlika!

Sta je vise sa ovom Crnom Gorom? Sta oce vise? Sto li nas Srbe toliko proganjaju? A mi sve lepo sa njima, ne shvatam.

(среда, 18. јан 2012, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Zamislite

Zamislio sam,jasno mi je potpuno sve. S

(среда, 18. јан 2012, 21:36) - 1953 London [нерегистровани]

Zamislite

Kakav savetnik takav i premijer!