Читај ми!

Дан за гласање

Посланици завршили гласање о 21 законском предлогу и другим актима са протекле седнице. Парламент, између осталих, усвојио измене Закона о јединственом бирачком списку о Уставном суду, као и Предлог закона о кинематографији, док Закон о железницама није прихваћен.

У Скупштини Србије посланици су се изјаснили о 21 законском предлогу и другим актима са претходне седнице, после чега су започели нову седницу, на којој се разматра предложени буџет за 2012. годину.

Посланици су, измећу осталих, усвојили измене Закона о јединственом бирачком списку, о Уставном суду, о Агенцији за привредне регистре, о преузимању акционарских друштава, као и Закон о кинематографији.

Изменама Закона о јединственом бирачком списку омогућава се да се, у случају расписивања превремених избора, могу користити постојећи бирачки спискови зато што јединствен бирачки списак још није урађен.

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је да је то мера опреза да не бисмо, у случају расписивања превремених избора, дошли у ситуацију да не знамо по ком списку ће се избори одржати.

Марковић ја навео и да је израда новог јединственог бирачког списка у завршној фази.

Ако се у току 2011. односно 2012. године пре расписивања редовних избора, распишу ванредни за народне посланике, на тим изборима користиће се постојећи бирачки спискови установљени пре ступања на снагу овог закона, према правилима на основу којих су установљени.

Уставни суд и у ужем саставу

Изменама Закона о Уставном суду предвиђено је та судска инстанца ради и одлучује и у ужем саставу.

Уставни суд до сада је све одлуке морао да доноси у пуном саставу од 15 судија, док је изменама закона сада омогућено да ради и одлучује и у ужем саставу, односно Великом и Малом већу.

Тако ће Уставни суд имати два Велика већа, која чине председник и седам судија, а одлуке доносе једногласно. Председник Суда је уједно и председник Великог већа, а у случају када се не постигне сагласност, о предмету се одлучује на седници Суда.

Мало веће ће доносити одређена решења и закључке процесног карактера, а чиниће га троје судија, међу којима је и председник, а о броју малих већа одлучује Суд.

Према усвојеним решењима, основица плата председника и судија утврђује се Законом о буџету Србије, чиме је елиминисан утицај владе која је до сада закључком утврђивала основице плата судија Уставног суда.

Будући да је парламент усвојио амандман скупштинског Одбора за правосуђе и управу брише се првобитно предложена одредба по којој су за судије Уставног суда пензијски основ за обрачун висине пензије требало да буде износ плате без пореза и доприноса коју су имали у месецу у коме им је престала дужност.

У образложењу Одбора наведено је да решење предложено у закону није у складу са Законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање.

Лакша регистрација предузећа

Парламент је усвојио и Закон о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, којим је дефинисано да сви они који у наредном периоду буду покренули поступак регистрације имају исти поступак.

Предвиђено је поједностављивање регистрације и смањење трошкова тог поступка, а нови закон би требало да побољша ефикасност регистрације кроз постојање јединственог, електронског система и омогућавање електронског достављања података.

Посланици су подржали и измене Закона о Агенцији за привредне регистре будући да је надлежност те Агенције проширена и да сада води 15 регистара и више евиденција и законом прописаних сервиса. Иначе, када је Агенција 2004. година отпочела са радом у свом саставу имала је три регистра.

Скупштина Србије усвојила је и измене Закона о преузимању акционарских друштава које би требало да омогуће да се потпуније уреди тржишно преузимање, односно промена власничцке структуре акционарских друштава, а како би боље били заштићени мањински акционари.

Посланици су дали подршку и изменама Закона о осигурању чиме се продужава рок у коме друштва за осигуравање треба да раздвоје послове животних и неживотних осигурања до 31. децембра 2012. године.

Будући да је тим законом прописано да једно друштво за осигурање не може истовремено обављати послове животних и неживотних осигурања, она су дужна да те послове раздвоје, што је првобитно предвиђено да заврше до краја ове године.

Парламент је такође изгласао и Закон о кинематографији који уређује услове за развој филмске продукције, подстицај страним продуцентима да раде у Србији и прерасподелу средстава за филм.

Законом, за који је гласало 123 посланика владајуће већине, утврђено је да се новац за развој кинематографије издваја од дела накнада које телекомуникациони оператори плаћају Републичкој агенцији за електронске комуникације, а емитери Републичкој радиодифузној агенцији за право емитовања програма.

Утврђено је да се средства за подстицање домаће кинематографије обезбеђују из буџета, затим 1,5 одсто од остварене месечне претплате за Радио-телевизију Србије, 20 одсто средстава која наплаћује Републичка радиодифузна агенција и 10 одсто средстава која наплаћује Републичка агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ).

Прописано је да се страним продуцентима из републичког буџета исплаћује до 20 одсто укупно утрошених средстава за снимање филма на територији Србије, како би се подстицао њихов рад.

О задуживању

Гласаало се и о четири законска предлога о новом задуживању Србије у износу од 83 милиона евра.

Реч је о задуживању код Комерцијалне банке за куповину зграде "Аероинжењеринга" и извођење неопходних радова на објекту за потребе смештаја Првог основног суда у Београду.

Такође, ту је и зајам за рехабилитацију система даљинског грејања у износу од 45 милиона евра код "КВФ-Франкфурт на Мајни", као и зајаму код исте банке у износу од 25 милиона евра за водоснабдевање и канализације у општинама средње величине.

Посланици нису усвојили предлог Закона о железницама, будући да је том законском предлогу подршку дало само 11 од 129 посланика присутних у сали.

Иако је првобитно било најављено да ће се о њему изјашњавати у дану када то буду учинили и о предложеном буџету за наредну годину, после консултација председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић је рекла да ће се гласање обавити данас.

Посланици тај законски предлог нису успели да усвоје ни 12. септембра, будући да су му подршку тада ускратили посланици СВМ.

Они су били незадовољни што Влада Србије није прихватила њихове амандмане да се Војводини обезбеде одређена права над железничком инфраструктуром на њеној територији.

Усвојена два заостала закона

За разлику од тог законског предлога, посланици су усвојили друга два законска предлога која су били на дневном реду те седнице - Закон о патентима и Измене Закона о ауторским и сродним правима.

Изменама и допунама Закона о ауторским и сродним правима ликовним уметницима омогућава се добијање новчане накнаде за препродају њихових уметничких дела, а забрањују умножавање књига и уџбеника, осим ако су примерци распродати пре две године.

Нова решења о патентима уводе могућност испитивања пријаве патента по хитном поступку на захтев суда, надлежног органа тржишне инспекције, царинског органа или подносиоца пријаве, а предвиђају и право на жалбу против одлука органа управе надлежног за послове интелектуалне својине.

Посланици су се изјаснили и о потврђивању шест међудржавних споразума који се односе на борбу против организованог криминала, путовања држављана, социјалну сигурност и техничке прописе за возила.

Парламентарци су гласали и о одлуци о давању сагласности на Финансијски план Агенције за енергетику за 2011. годину и за 2012. годину, који је поднео Одбор за индустрију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи