Сутра истиче рок за изјашњавање о мораторијуму, шта треба да знате

Клијенти банака који не желе да искористе "други мораторијум", имају времена до понедељка да о томе обавесте своју банку, док они који желе застој отплате не морају да се јављају. Мораторијум се односи на кредите и све кредитне производе укључујући дозвољене минусе и кредитне картице. Најбезбеднији начин за пензионере је да позову кол-центар банке и изразе своју жељу.

Гостујући у Јутарњем програму, Владимир Васић, председника Удружења банака Србије, каже да смо у "првом мораторијуму" имали доста питања и мало одговора.

"Сада је већ извеснија ситуација. Држава, Народна банка и банке су доста тога урадили у претходном периоду и ситуација је извеснија. У том смислу очекујем за нијансу мањи број људи и компанија који ће се јавити за мораторијум", истиче Васић.

Према његовим речима, врло је битно да постоји могућност избора. Клијент бира да ли жели да заустави плаћања обавеза према банци или жели да настави са плаћањем. 

"Свако треба да изабере оно што њему највише одговара. Уколико вам је потребна ликвидност ви ћете направти застој у отплати, уколико сматрате да имате довољно новца наставићете са измиривањем обавеза. Тако и за привреду и за грађане", наглашава председник Удружења банака Србије. 

Након истека два месеца банка је дужна да пошаље нови план отплате. Постоји редовна камата која је настала ова два месеца и она се линеарно распоређује на остатак временског трајања кредита. Кредит се продужава за 60 дана. 

"Када стигне план отплате клијент има седам дана, без обзра да ли је правно или физичко лице, да на то одговори. Уколико не одговори сматра се да прихвата тај начин плаћања", појашњава процедуру Васић. 

Постоје и друге две опције. Прва је уколико има могућност клијент да плати обе рате одједном и друга опција је када клијент има само да плати за камату а рате се распоређују.

За пензионере најбезбедније телефоном да изразе жељу

У складу са одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије, ПИО фонд је почев од исплате пензија за јул 2020. привремено обуставио спровођење административних забрана на пензије корисника по основу кредита код банака. 

Мораторијум ће Фонд ПИО применити на све кредите код банака који доспевају почев од 1. августа до 30. септембра 2020, а примењује се на исплату пензија за јул и август.

"Најчешћи начин плаћања рата код пензионера је путем административне забране. ПИО фонд има 1.700.000 корисника. По редовној процедури клијент треба да се јави банци, банка да пошаље информацију фонду. Ту је много информација преко 100.000 административнх забрана можда и више и онда је фонд донео одлуку да уплати комплетан износ средстава, односно сторнира аднинистративне забране за ова два месеца", објашњава Владимир Васић.

Уколико пензонери желе да измирују своје обавезе треба да се јаве банци. Најбезбеднији начин је да позову кол-центар банке и изразе своју жељу.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво