Читај ми!

Др Пешић: Грип доминантан међу студентима, корона у паду

Докторка Студентске поликлинике Маријана Пешић за РТС је изјавила да се у студентској популуцији бележе случајеви грипа, те да је доминантан АХ3 сој. Каже да је међу њима мањи број новозаражених од короне. Истиче да нису забележене дупле инфекције. После две године пандемије, каже докторка, јављали су им се студенти са психичким проблемима, попут депресије и анксиозности.

Докторка Маријана Пешић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекла је да је ковид 19 у паду у студентској популацију, али да су ове недеље имали благи пораст заражених у односу на претходну.

Према речима докторке, тренутно се у студентској популацији бележе случајеви грипа.

"У претходној недељи имали смо 74 тестиране особе на грип, 51 позитивну. Доминантан је АХ3 сој", каже Пешићева.

Истиче да нису забележени случајеве дупле инфекције: да пацијент има и ковид и грип.

"Врло често нам се, међутим, јавља после прележаног ковида, када је ослабљен имунитет, да је особа оболела од грипа", указује докторка.

Савет је да се пацијенти са симптомима јаве лекару, да се не лече сами, као и да се ни грип нити ковид 19 не лече антибиотицима.

Анксиозност и депресија у порасту

Слика здравственог стања студената променила се ове две године због ковида, као и у општој популацији, а код студената се јављају психички проблеми, каже докторка.

"Кризна ситуација носи низ ствари, природно је да су људи уплашени: неизвесност, школовање онлајн, имали смо студенте у колективним смештајима. Имамо и пораст анксиозности, депресивних епизода, то је оно што нас чека", указује докторка из Студентске поликлинике Маријана Пешић.  

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи