Читај ми!

Да ли због омикрона родитељи имају разлога за бригу, др Вукомановић о повратку ђака у школу

Заменик директорa Института зa мајку и дете Владислав Вукомановић рекао је за РТС да је у тој установи на лечењу 14-оро ковид позитивне деце. Клиничка слика је углавном лакша него што је била код делта варијанте. Једно дете је на респиратору и у фази је опоравка, напоменуо је др Вукомановић.

Све је више и заражене деце. То бележе и ковид амбуланте и дечје болнице. 

Заменик директорa Института зa мајку и дете Владислав Вукомановић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да забринутост код родитеља, када је болест деце у питању, увек постоји, али не треба да буде панике.

Додаје да су за сада добро познате мере: маске, дистанца и вакцинација.

"Према ономе каква је ситуација у Институту за мајку и дете, тренутно имамо 14-оро деце, код два детета је хоспитализација узрокована појавом болести коју је изазвао Сарс-ков 2 вирус, у осталим случајевима је то акцидентално или успутно позитивно дете на вирус", каже доктор Вукомановић.

Указује да је клиничка слика код болесника углавном лакша него што је била код делта варијанте: повишена температура, главобоља, болови у грлу, али то траје неколико дана и прође углавном без последица.

"То јесте највећи број заражених на Институту, што говори да је трасмисивност вируса висока, дешаваће се и у наредном периоду, најтеже клиничке слике се не испољавају са овом варијантом вируса као што је било пре шест месеци где су сваки други дан стизала деца са оштећењем срца, бубрега, јетре и црева", објаснио је Вукомановић.

Према његовим речима, једно дете - новорођенче има упалу плућа, на респиратору је и у фази је опоравка.

Повратак ђака у школу и епидемијска слика

Одговарајући на питање како ће повратак ђака у школу утицати на епидемијску слику, Вукомановић каже да то зависи и од примене мера. Деца могу да имају маске које ће их штитити од преношења вируса, а с друге стране, порашће број заражене деце у одређеном тренутку.

Већ две генерације имају проблем са регуларним обављањем наставе, а у овом случају ризици за неко теже оболевање деце нису велики, напомиње Вукомановић.

Реновирање Института за мајку и дете

Говорећи о реновирању установе у којој ради, Вукомановић каже да се нада да ће то бити до краја године и да најесен крене, ради се о реновирању у целини и достизању врхунских стандарда.

На тај начин ће се, како каже, обезведити оптимални услови за лечење. Нова зграда, која ће бити дограђена, имаће одељења интензивне неге, хируршке блокове.

Када се заврше радови, Вукомановић подвлачи, то ће донети добробит и лекарима и деци.

"Опремљеност оптимална, нове хируршке сале и интензивне неге, одлазак лекара на усвршавње је било систематско. У нову зграду ући ћемо како треба, за добробит наше деце", закључио је Вукомановић.  

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи