Читај ми!

Др Тимотијевић за РТС: Ово није класична прехлада, немају сви пацијенти благу клиничку слику

Директорка Завода за плућне болести др Љиљана Тимотијевић рекла је за РТС да је највећи број пацијената који дође у ту установу невакцинисано. Не можемо да кажемо да је код свих пацијената блага клиничка слика, има пацијената и са компликацијама, истиче пулмолог. Једини начин да избегнемо гужве испред ковид амбуланти је вакцинација, закључује др Тимотијевић.

Колико треба да нас брину рекордне корона бројке и све што је донео омикрон.

Директорка Завода за плућне болести др Љиљана Тимотијевић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да смо сведоци да свакодневно расте број пацијената који су заражени омикрон сојем.

"Све нас то брине и још страшније је да ће тај број рапидно расти у периоду пред нама", истиче Тимотијевићева.

Подсећа да је 6. марта 2020. регистрован први оболели у Србији званично и од тада до данас као да нисмо ништа научили, као да нисмо озбиљно схвтили да је вирус опасан и последице страшне.

Говорећи о притиску на Градски завод, др Тимотијевић је рекла да та установа почиње да ради од 7 сати, и за сат времена од јутрос око 30 пацијената је ушло у просторије завода.

Први пацијенти махом млађи људи 

"Тих 11.000 који се прегледају на примарном нивоу се прелива и на ковид болнице, свакодневно расте број пацијената код којих су и теже клиничке слике и захтевају упућивање у ковид болнице", подвукла је докторка.

Завод је поново у ковид систему од 6. јануара. Докторка каже да су 14. децембра прошле изашли из ковид режима и после три недеље поново ушли.

Први пацијенти су били махом млађи људи, заражени углавном на дочеку Нове године, временом је кренула и старија популација, први контакти. Следећи талас су повратници са зимовања, у истој смо ситуацији у којој смо били и прошле године, небезбедно понашање, непоштовање дистанце, подвукла је Тимотијевићева.

Према њеним речима, највећи број пацијената који дођу у ту установу су невакцинисани.

На које симптоме се жале пацијенти

Тимотијевићева упозорава да то нису тако лаки пацијенти, имају и температуре које трају и по неколико дана, заступљена је исцрпљеност, малаксалост, отежано дисање. Не можемо да кажемо да је ово класична прехлада, рекла је она.

Говорећи да ли има пацијената са упалом плућа, истиче да се мења ситуација, има пацијената који имају једнострану или обострану упалу плућа, који захтевају упућивање у болнице - то су углавном старији пацијенти, који имају придружене болести. "Не можемо да кажемо да је код свих пацијената блага клиничка слика, има пацијената и са компликацијама", додаје она.

Око 20 посто запослених у Градском заводу је заражено, на боловању или у карантину. Тешко је органзвати рад, са бројем пацијената који тренутно примамо, број ће бити и већи, али ће и међу нама бити већи број заражених, каже она.

На снази је 13 протокол за лечење. Саветује пацијентима да се не лече на своју руку, не узимати лекове који су помогли комшији, рођаку, ако доктор препише терапију онда је употребљавати.

Пацијенти дођу код нас кад су испили антибиотике, у већини случајева било је беспотребно такво узимање. Сужено нам је маневарско поље тада, каже она.

Омикрон и делта - последице

Тимотијевићева каже да су махом благе клиничке слике код млађе популације, али кратак период је омикром међу нама, постковид је међу нама, да ли од делте, време ће показати шта ће омикрон урадити у нашој популацији.

Према њеним речима, неки пацијенти се жале и на болове у леђима, раменима, ногама, зглобовима, у питању је васкулит који захвата крвне судове свих ткива и органа.

Који орган ће испољити симптоме болести све зависи од пацијента до пацијента, не можемо генерализовати клиничку слику. Лек за ковид је вакцина, имамо лекове за вирусе, антибиотике уколико су потребни, али једини начин да избегнемо гужве испред ковид амбуланти је вакцинација, закључила је др Тимотијевић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се