Читај ми!

Др Јовановић: Епидемијска ситуација неповољна, добро је што пацијенти имају блажу клиничку слику

Епидемијска ситуација у земљи је врло неповољна, гледајући бројке. Добро је да већина пацијената има блажу клиничку слику, која не захтева хоспитализацију, изјавила је за РТС вирусолошкиња и чланица Кризног штаба Тања Јовановић.

Др Тања Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетила да осим омикрона и делта сој циркулише у земљи.

"Епидемијска ситуација у земљи је врло неповољна, гледајући бројке, врло велики број инфицираних на дневном нивоу. Добро је да већина пацијената има блажу клиничку слику, која не захтева хоспитализацију. Није дошло до великог оптерећења нашег здравственог система, између 1,5 до 2 одсто инфицираних се хоспитализује на дневном нивоу", каже Јовановићева.

Додаје да се очекује, као последица прославе новогодишњих празника, све већи број инфицираних, као и оних који имају тежу клиничку слику.

Јовановићева каже да смо у зимском периоду када су респираторне инфекције честе, те да циркулишу, осим коронавируса, и други респираторни вируси, као и да су симптоми слични.

"Нема потребе да се оптерећују толико ковид амбуланте, с обзиром на то да је велики број инфициран и има клиничку слику, задовољава критерујеме случаја за које је неопходна да се ради дијагностика. Током епидемије постоји једно правило: уколико се потврде први случајеви неког обољења, онда није неопходно радити даљу дијагностику, изузев ако ти пацијенти не захтевају болничко лечење", каже вирусолошкиња.

Додаје да у случају лакших симптома, треба остати код куће, користити симптоматску терапију.

"Обично су то ниже температуре између 37 и 38, треба узимати лекове који снижавају температуру, витаминске суплементе и правилну исхрану. То је први савет. Уколико симптоми не пролазе за неколико дана, потребно је спровести комплетну дијагностику и даљи третман у зависности од налаза", наводи докторка.

Према њеним речима, са појавом нових варијанти вируса, долази и до промене клиничке слике.

"Са појавом омикрона јавља се блажа клиничка слика, али не код свих пацијената. Имамо групу пацијената који су старији и који имају одређене коморбидитете, који нису вакцинисани и који могу, поред инфекције омикрон сојем, да развију тежу форму болести. Не треба игнорисати, занемарити омикрон варијанту", додаје Јовановићева.

Истиче да је познато да омикрон изазива блажу клиничку слику, те да особе које су вакцинисане могу да буду инфициране.

"Дошло је до пробоја имунитета. Међутим, вакцинисане особе, поготово оне које су примиле бустер дозе, су доста добро заштићене од самог обољења, али нису заштићене од инфекције: имају асимтоматске или благу инфекцију", каже докторка.

Говорећи о предстојећим прославама празника, Јовановићева каже да је медицински део Кризног штаба за то да се ограниче јавна окупљања.

"Не знам да ли ћемо успети да реализујемо тај захтев. То је један од предуслова како би стали на реп овог петог таласа", закључује вирусолошкиња и чланица Кризног штаба Тања Јовановић.  

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи