Читај ми!

Аџић Вукичевић: У ковид болници у Батајници се лакше дише, бустер доза даје резултате

Пре месец дана ковид болинца у Батајници је била попуњена, а јутрос имају око 170 слободних места. Смањује се број јединица полу-интензивне и интензивне неге. Најмлађи пацијент има 18, а најстарији 93 године. Директорка те установе, професорка Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да је смањена количина кисеоника за 20 одсто.

Татјана Аџић Вукичевић је у Дневнику РТС-а изјавила да се сада у ковид болници у Батајници лакше дише.

"Последњих недељу дана, запазили смо тренд смањења пријема болесника. Наша болница је била пуна до максимума, а то је данас другачије. До пре недељу дана можемо да кажемо да је уједначен број пријема и оптуста. Пре само две или три недеље имали смо 80 до 120 пријема дневно. О томе говори податак да смо ослободили једну јединицу интензивног лечења", наглашава Аџић Вукичевићева

Ово је, напомиње, најтежи талас који је задесио нашу земљу.

"Клиничке слике болесника су веома тешке. О компликацијама сведочи и то што сваког дана имамо бар по једну до две операције. То су хематоми, тромбови, по 30, 35 болесника се дијализира, ради дијагностика у пуном капацитету, ангио сала и тако даље", каже Аџић Вукићевићева.

На почетку септембра коришћено је између 15 и 20 тона кисеоника на дан, 600 тона на месечном нивоу.

"Сада је то смањено за 20 одсто. Ситуација јесте повољнија, али је веома је озбиљна, али мере вакцинације, вакцина као једини пут да се ово превазиђе, уродили су плодом. Више нисмо лидери по броју новозаражених на дневном нивоу", додаје Аџић Вукичевићева.

Напомиње да је на лечењу и један део вакцинисаних, од 10 до 12 одсто.

"Али, то су људи који су се вакцинисали марта, фебруара ове године, а у септембру је требало да приме бустер дозу. Захваљујући бустер дози се смањује број пријема. Сада збрињавамо људе највише у шестој и седмој деценији живота. Мере са ковид пропусницама уродиле су плодом", закључила је Аџић Вукучевићева.

Постепено се смањује број пацијената у ковид систему. У овом тренутку у црвеним зонама је око 5.600 пацијената, а пре месец дана их је било око 6.700.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво