Читај ми!

Шеснаестогодишњак из Врања преминуо од последица ковида, мање пацијената у болницама и амбулантама не сме да завара

Шеснаестогодишњи дечак из Врања преминуо је од последица ковида 19 у Дечјој интерној клиници у Нишу, потврђено је РТС-у у УКЦ Ниш. Од почетка епидемије коронавируса у Србији је регистровано 1.235.828 случајева заразе. Преминула је 11.281 особа. На болничком лечењу тренутно је 5.610 пацијената, од којих је 213 на респиратору.

Према последњим подацима, од коронавируса преминуло још 56 особа, док је забележен 2.771 нови случај заражавања, од 14.946 тестираних узорака.

Мањи је број прегледа у амбулантама, као и пацијената на лечењу у ковид болницама. У црвеним зонама 800 пацијената мање него пре месец дана. Ипак, и даље не смемо превише да се опуштамо, ни да будемо превелики оптимисти, упозоравају лекари.

У Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" имали су седам пријема, само неколико недеља раније, било је више од 40.

С друге стране, лекари истичу да делта сој даје знатно тежу клиничку слику код оболелих.

И епидемиолози су забринути јер коронавирус у суседним земљама дивља. Улази се и у период хладнијег времена, више смо у затвореном, а очекује се и сезона грипа.

У клупама су сада сви основци и средњошколци, па и то повећава степен забринутости. Часови трају 45 минута и маске су обавезне.

Очекује се нова седница Кризног штаба и одлука да ли ће радно време – у коме су неопходне ковид пропуснице – бити продужено, али и да ли ће ђаци на зимски распуст раније и да ли ће на њему остати дуже.

Повећава се интересовање за имунизацију, али је и даље веће за трећу него за прву дозу.

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да подаци о броју умрлих говоре да су клиничке слике веома тешке. Истиче да нам није потребан локдаун, већ много више озбиљности у спровођењу мера, као и да сви схвате да бирају између вируса и вакцине.

Председник Александар Вучић сматра да није потребно да се ковид пропуснице уводе на дуже, али да ће послушати лекаре и премијерку Ану Брнабић.

"У овом тренутку бројеви најспорије падају у Новом Саду, у Београду много брже, али су у Београду нешто раније и брже отишли горе. Падају ти бројеви и у овом тренутку немамо проблема у болницама, тако да не мислим да су потребне нове мере, али увек сам спреман да саслушам Ану и лекаре и епидемиологе", рекао је Вучић.  

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи