Читај ми!

Инспекција пооштрила контролу – кажњено више од 50 тржних центара, ни корона редари нису поштеђени

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је за РТС да су инспекцијске службе биле врло активне у претходна два дана – више од 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено у Србији, од тога у Нишу сигурно десетак привредних субјеката, односно, правних лица.

Инспекцијске службе почеле су пооштрену контролу спровођења епидемијских мера. У фокусу су сада тржни центри, градски превоз, продавнице и угоститељски објекти.

Пре два дана кажњено је неколико тржних центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, акција је настављена и током викенда, а јуче је највише казни написано у Нишу. 

Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, рекао је за РТС да су инспекцијске службе биле врло активне у претходна два дана – више од 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено у Србији, од тога у Нишу сигурно десетак привредних субјеката, односно, правних лица.

То су, како каже, казне од 300.000 и 150.000 динара, али је било кажњавања и корона редара који нису поштовали своје обавезе.

"У јавном саобраћају је одређени број грађана добио казну као физичка лица од 5.000 динара и возачи градског саобраћаја, не само у Нишу, већ и у Крагујевцу, Новом Саду", рекао је Стеменковић.

Према његовим речима, за ова два дана повећан је број надзора, 30 одсто је већи. Обављено је више од 4.500 надзора током петка и суботе, број изречених прекршајних налога је 100 одсто већи – преко 21 милион динара за све актере који нису поштовали прописе уредбом Владе и наредбом министра здравља.

У Нишу нису кажњени највећи тржни центри.

"У принципу, подаци говоре о таквој ситуацији. Инспектори на терену проверавају да ли ће данас бити тако, видећемо. Активности се настављају, захваљујем тиму Владе Србије, коориднационој комисији за логистику и подршку током спровођења и координације посебних и појачаних надзора", истакао је Стаменковић.

Наводи да сада комуналне, односно локалне инспекције дају велики допринос и у ова четири града колеге из комуналне инспекције су показале завидан ниво професионалности, који се и очекивао од њих.

"Прошле године смо поверили послове тим инспекцијама у вези са контролом поштовања одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести", рекао је Стаменковић.

Масовна весеља

"Наши санитарни инспектори су у претходна два продужена викенда, у тим акцијама које су имали од почетка октобра, извршили 389 надозра, изрекли су 62 прекршајна налога у износу од 900.000 динара. У свим тим објектима утврдили су одређне неправилности, поготово у делу рада самих корона редара у угоститељским објектима", напомиње Стаменковић.

Корона редари нису водили рачуна о дистанци, распоређивању гостију, нису опомињали госте за ношење маски, запослени нису носили маске па и сами власници објеката могу да се суоче не само са високим казнама него и забранама.

"Није то растурање свадбе, водили смо рачуна да правна лица и предузетници повуку одговорност у односу на оне с којим склапају уговоре о коришћењу објеката за славља", каже Стаменковић.

Градски превоз

"Продуженом акцијом свих ових дана наставићемо с надзорима, очекујем да колеге из комуналне инспекције дају допринос, позивам грађане Србије да поштују мере, да покажу одговорност према својој држави и у односу на вакцинацију која је примарна мера да дођемо до циља, да се смањи број оболелих и растерети систем здравствене заштите", каже помоћник министра здравља.

"Крајем недеље је годину дана откако је формирана Радна група за кооридинацију републичких и локалних инспекција и у том духу верујем да ће локалне инспекције дати допринос у свим градовима у Србији", истакао је Стеменковић.

Заштитник грађана најавио је да ће затражити одговорност инспекцијских служби.

"Радим професионално свој посао, као све колеге на терену, знам које су ми дужности и очекујем да ће колеге на терену одговорити на све изазове и као први међу једнакима, као свих 30 година, наставићу с колегама да радим, јер имам поверење у све њих", закључио је Стаменковић.  

среда, 25. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи